Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Különbségek a The Last of Us Part 1 és a The Last of Us: When We Are in Need között, plusz néhány érdekesség

2023. március 13. 18:03 - Dzséjt

Kicsit megcsúszva (ma van az utolsó epizód, én meg az uccsó előttivel foglalkozom), de itt a múlt heti rész és a játék közti különbségek. Megjegyzem, néhány korábbi epizódhoz képest (Long, Long Time; Left Behind) szerintem ez egész jól sikerült, lényegében mindent áthoztak a játékból, amire szükség volt ahhoz, hogy ezt a fejezetet adaptálják. Az a kevés meg, amit változtattak, nem volt annyira lényeges. Lássuk is, mik ezek.

the_last_of_us_series_kov.jpg

De előtte még jöjjön a szokásos figyelmeztetés. A cikk szigorúan az aktuális epizódra és a játék ide vonatkozó szakaszára koncentrál, szóval ha nem láttad még a The Last of Us: When We Are in Needet, nem játszottál a The Last of Us Part 1-gyel (vagy az eredeti játékkal, esetleg a remaster változattal), és nem akarsz megtudni a sztorira vonatkozó részleteket, akkor ne olvass tovább!

– A játékban Silver Lake-et nem láthattuk „békés” körülmények között. Az események akkor veszik kezdetét, amikor Ellie vadászik, minden, ami az előtt történik, nem szerepel a játékban.

– Éppen ezért a játékból nem derül ki, hányan tudnak arról, hogy emberhúst esznek. Bár a játékban a városon belül az egyik épületben a sorozatban látottnál több halott van fellógatva, illetve az embervadászatról pontos feljegyzéseket vezetnek, a holmijaikat pedig összegyűjtik és használják. Illetve az emberek felaprítását is nyíltabban végzik. Mindezek tükrében esélyes, hogy a játékban Silver Lake-ben köztudomású, honnan van a hús. Mindezek mellett arról, hogy a városkában vannak gyerekek is, csak hallunk.

– A játékban csak Davidet és Jamest ismerhettük meg jobban.

the_last_of_us_part_1_ellie_hunt.jpg

– A Part 1-ben David múltjáról semmit sem tudunk meg. Se azt, hogy mivel foglalkozott, se azt, hogyan jött létre ez a csoport és vált ő a vezetővé, és ugyanígy nem említi, hogy valaha is Pittsburgh-ben élt. Mindezeken túl a játékban nem volt vallásos, vagy legalábbis nem mutatta ennek semmi jelét.

– A sorozatban Joel megölt egyetlen embert, a társai pedig csak annyit látnak, hogy sérülten ellovagolt a vaktában lövöldöző Ellie-vel, aki egészen addig senkit sem ölt meg, amíg Davidék el nem fogták. Ezek után érthetetlen túlzás, hogy Joelt eszelősnek, Ellie-t pedig veszélyesnek tartják, akitől félni kell. Sajnos itt is bejött az, hogy a játékból átvett szövegeket nem igazították hozzá a sorozatban eszközölt változtatásokhoz, így azok ellentmondásossá váltak. A Part 1-ben ugyanis Joel a coloradói egyetemen több kannibállal is végez, majd Ellie is megritkítja a soraikat a Colorado Mountain Plazában. Aztán David szemtanúja lesz, amint a kislány sikeresen felveszi a harcot egy hordányi fertőzöttel. Végül Ellie, miközben megpróbálta elcsalni David embereit Whitefish Lake-ből, végzett még néhány kannibállal. Mindezek tükrében hihetőbb a párosról kialakult „veszélyes eszelősök” kép, ahogy az is, hogy piszkosul haragszanak rájuk és hetek elteltével is keresik őket.

– Bár fent megemlítettem, de külön is kiemelném, hogy a játékban, amíg Ellie és David Jamesre vártak, egy hordányi fertőzött támadta meg őket. Hogy életben maradjanak, egymásra kellett hagyatkozniuk, s ezalatt kölcsönösen megmentették egymás életét. David ekkor jön rá, hogy Ellie az a kislány, akivel az emberei az egyetemen és a plázában találkoztak, és ekkor dönti el azt is, hogy a lányt érdemes lehet bevenni a közösségébe.

the_last_of_us_part_1_ellie_and_david.jpg

– A játékban Ellie azzal a nyíllal vadászik, amit még Bill városában talált Joel. Ez logikus választás, hiszen azon kívül, hogy töltény kevés van és nehezen pótolható, a nyíl minimális zajt csap. Ez nem csak a vadászat eredményességét befolyásolja, de azért is hasznos, mert a zajok, mint például a puskalövés, odavonzhatják a főleg hangok alapján tájékozódó fertőzötteket.

– Ellie a játékban kiváló vadász, és az elsősegélynyújtáshoz is ért (tudja, hogy Joelnek antibiotikum kell, és azt is, hová kell beadnia). Előbbit valószínűleg Joeltől tanulta, utóbbit pedig a FEDRA iskolájában.

– Whitefish Lake-et sokkal több kannibál kutatja át és a többségük azután is ott marad, hogy Ellie-t elfogták (már amelyik még él). A hátramaradottakkal Joel végez, kivéve azzal a kettővel, akiket az epizódban látottakhoz hasonlóan vallat ki.

the_last_of_us_part_1_ellie_hide.jpg

– Érdekes kontraszt a játékban, hogy miközben Ellie-t üldözték a kannibálok, Joel elől menekülnek. Ez a sorozatból kimaradt.

– Joel a játékban megfolytja az első foglyát, nem leszúrja.

– Silver Lake a játékban jobban védett hely. Autóroncsokból és különféle dolgokból barikádokat emeltek az utcán és a város határán, amiknél folyamatosan őrök posztolnak.

the_last_of_us_part_1_joel_interogate.jpg

– Ellie a játékban elfogadta az ételt, miután megtudta, hogy őzből készült.

– Ellie Silver Lake majdnem egészén átoson, miután végzett Jamesszel és megszökött. Mivel nincs nála más, csak az anyjától örökölt kés, kénytelen osonni, amiben nagy segítségére van a tomboló hóvihar.

– Ekkor hallani egy nőt, amint azt mondja, hogy biztonságos helyre viszi a gyerekeket. Illetve kihallgatható egy beszélgetés, amiben két városlakó azt mondja, hogy ha elfogják Ellie-t, akkor újra kell értékelniük David vezetőként betöltött szerepét. Vagyis a játékban David nem volt olyan megkérdőjelezhetetlen alak, mint a sorozatban. Ezt az is bizonyítja, hogy bár élve akarta elfogni Ellie-t, rajta kívül mindenki megpróbálta megölni Whitefish Lake-ben.

the_last_of_us_part_1_david.jpg

– Joel is eljut Silver Lake-be és miközben Ellie-t keresi, felszámolja a város őrségét.

– Ellie David fejét a férfi machetéjével aprítja fel.

– Joel még a lángoló étteremben rátalál Ellie-re, pár pillanattal azután, hogy a lány végzett Daviddel.

the_last_of_us_part_1_joel_ellie.jpg

– A sorozatban elég furán jön ki, hogy bár lángol egy épület, erre a lakosság látványosan nem reagál. A játékban legalább egy hóvihar drasztikusan lecsökkentette a látási viszonyokat, ráadásul Joel és Ellie ténykedése miatt már amúgy sem lehettek túl sokan – plusz Ellie szökése után a harcképtelenek elrejtőztek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr8318071162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása