Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Különbségek a The Last of Us Part 1 és a The Last of Us: Infected között, plusz néhány érdekesség

2023. január 25. 16:01 - Dzséjt

Korábbi cikkek a témában:

Megérkezett a The Last of Us sorozat második része, ami nekem személy szerint kicsit jobban is tetszett, mint az első rész. Talán azért, mert az egyik kedvenc szakaszomat dolgozta fel (bár pont a kedvenc helyszínem kimaradt), és jobban is igazodott a játékhoz, mint az előző felvonás, ami eme íráson is tette érhető, hiszen sokkal kevesebb pont szerepel benne, mint az előzőben. Na de lássuk, mi változott a játékhoz képest.

the_last_of_us_series_2.jpg

De előtte még jöjjön a szokásos figyelmeztetés. A cikk szigorúan az aktuális epizódra és a játék ide vonatkozó szakaszára koncentrál, szóval ha nem láttad még a The Last of Us: Infectedet, nem játszottál a The Last of Us Part 1-gyel (vagy az eredeti játékkal, esetleg a remaster változattal), és nem akarsz megtudni a sztorira vonatkozó részleteket, akkor ne olvass tovább!

– A játékban nem derül ki konkrétan, honnan indult el a CBI (cordyceps brain infection, vagyis cordyceps agyi fertőzés), csak egy újságban lehet utalást találni arra, hogy az USA-ba Dél- és Közép-Amerikából juthatott be, ugyanis az innét érkező gabonatermékeket vonták vissza a különböző cégek. Mexikót is említik, de azt már úgy, mint utólagos helyszínt, vagyis valószínűleg a cordyceps oda is később érkezett meg, mint Dél- vagy Közép-Amerika egyes területeire. Ugyanakkor az nem derül ki a játékból, hogy a mutáns gombafaj az amerikai kontinensen született-e, vagy oda is csak behozták, ugyanis a The Last of Us franchise-ban a sorozat az első, ami komolyabban is foglalkozott másik országgal.

– A játékban nincs szó a szájban lévő gombafonalakról és a gomba sem mozog ilyen látványosan. Ugyanakkor nem kizárható, hogy ott is szerepe van valami ilyennek, mert az mindkét műben megegyezik, hogy a fertőzöttek csak harapás útján terjesztik a betegséget.

– A játékban Joel, Tess és Ellie nem állnak meg pihenni, még aznap éjjel átkelnek Bostonon, hogy kijutottak a KZ-ból. Az út egy részén a FEDRA járőrök üldözik őket. Az államházához napkelte után érnek el.

– Az epizódban látható egymásnak dőlt épületek közül a megdőltbe (fikciós nevén a Goldstone Buildingba) a trió bemegy a játék cselekménye alatt. Ott találkoznak először a fertőzés harmadik stádiumának számító kattogókkal (clickerek), illetve néhány FEDRA járőr holttestét is megtalálják.

the_last_of_us_part_1_clickers_first_time.jpg

– A játékban a hotel sokkal később szerepel, és nem is Bostonban van.

– A játékban a trió két ízben is lemegy a metróba, ahol Tűzbogár holttestekre és kattogókra lelnek. Előbbiek miatt Tess és Joel aggódni kezd, hogy az államházánál talán senki sem fogja várni őket.

– A múzeumban a kattogók mellett rohanók is vannak, Tess-t az utóbbiak egyike harapja meg, miután az egyik folyosó egy része beomlik, és emiatt Joel elszeparálódik társaitól.

– A játékban a Tűzbogarakat nem a fertőzöttek, hanem a FEDRA mészárolja le. Tess-t is a FEDRA öli meg egy tűzharc során, amikor hátramarad, hogy időt nyerjen Joelnek és Ellie-nek. A katonák aztán végigüldözik a párost az államházán, akik végül lemenekülnek a spórával teli, részben elárasztott metróba. A katonákat végül itt rázzák le.

the_last_of_us_tess_end.jpg

– A játékban az államháza nem Tűzbogár-bázis volt, így semmilyen felszerelést sem tároltak ott. Csupán ezen a helyen vártak Ellie megérkezésére. Még járművük sincs a környéken.

– A játékban a fertőzötteknek nincs kollektív tudata, és a föld alatt sincs „gomba-riasztórendszer”. Arról, hogy hordákba rendeződnek, csak a Part 2-ben esik először szó. A nyugalomban lévő fertőzöttek sem fekszenek le, állva „pihennek”. Eme nyugodt állapotban a viselkedésük stádiumfüggő. A rohanók fájdalmukban nyögdécselnek, és az arcukat kaparják, a későbbi stádiumban lévők pedig egyre nyugodtabbak.

– Az epizódban utaltak a fertőzés negyedik stádiumára, a püffedtre (bloater). A játékban is a Bostonon történő átkelés során hallhatunk erről először. Ott Joel felvesz egy hivatalos FEDRA dokumentumot, amin fel van tűntetve mind a négy stádium, de a negyedik képét nem lehet látni, mert az leszakadt a papírról.

– Ellie-t nem harapják meg másodszor is. Azt, hogy tényleg immunis, a metróban mutatják be azáltal, hogy nem kell maszkot felvennie.

the_last_of_us_part_1_boston_metro.jpg

– A fertőzöttek nem csókolóznak az áldozataikkal a játékban. Legyenek bármelyik stádiumban, agresszíven viselkednek minden emberrel szemben, amely nem alakult át rohanóvá. Ez amúgy a sorozatban is benne van, láthattuk, hogy mindegyik fertőzött agresszív, eme epizód elején el is mondják, így teljesen érthetetlen ez a csókjelenet. Értelmetlen, hatásvadász, mind a játék, mind a sorozat belső logikájával szembenő momentum.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr1618033994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása