Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Különbségek a The Last of Us Part 1 és a The Last of Us: Look for the Light között, plusz néhány érdekesség

2023. március 20. 12:10 - Dzséjt

És itt az utolsó különbségek összefoglaló is, ha valakit még érdekelne. Összességében a The Last of Us sorozatról az a véleményem, hogy a játékadaptációk hosszú sorában messze ez a legjobb produkció, bár tegyük hozzá, a léc sosem volt túl magasan. Szomorú, hogy nagyon-nagyon sok film vagy sorozat még az sem képes megugrani, nem is kell messzire menni, csak nézzük meg a tavalyi, Resident Evilnek csúfolt akármit, amit a Netflix produkált (vagy bármelyik élőszereplős Resident Evil alkotást).

Ugyanakkor az eredeti műnek minden szempontból ez csak egy fellúgozott kivonata, olyan változtatásokkal, amik szerintem inkább ártottak, mint használtak, és akkor még ott van az az ominózus harmadik rész, ami nálam örök példa lesz arra, hogy kell egy sorozathoz abszolút fölösleges, de legalább baromi unalmas epizódot csinálni. Szóval, ha valaki kiváncsi a The Last of Us-ra, akkor inkább a játékkal ismerkedjen meg, sokkal nagyobb élmény. Viszont, ha valaki nem játszik, akkor a sorozatot is előveheti, bár sajnos az közelében sincs az eredeti mesterműnek. De most lássuk, miben tért el a széria vége a játék befejezésétől.

the_last_of_us_hbo_series_ending.jpg

Ám előtte még jöjjön a szokásos figyelmeztetés. A cikk szigorúan az aktuális epizódra és a játék ide vonatkozó szakaszára koncentrál, szóval ha nem láttad még a The Last of Us: Look for the Lightot, nem játszottál a The Last of Us Part 1-gyel (vagy az eredeti játékkal, esetleg a remaster változattal), és nem akarsz megtudni a sztorira vonatkozó részleteket, akkor ne olvass tovább!

– A játékban sosem ismerhettük meg Ellie születésének körülményeit, Anna Williamst nem is láthattuk. Az sem derül ki, mibe halt bele, csak az biztos, hogy nem sokkal azután halt meg, hogy Ellie megszületett. A játékban írt egy levelet Ellie-nek, amit később Marlene átadott a már tizenéves lánynak. Ezt a levelet mind az alapjátékban, mind a Left Behind DLC-ben olvashatjuk. Ebből kiderült, hogy Anna egy nappal Ellie születése után még biztosan élt, illetve azt írja a lányának, hogy az életet megéri élni, keressen egy célt és küzdjön érte.

the_last_of_us_hospital.jpg

– Mindezek mellett a játékban semmi sem utal arra, hogy Ellie azért immunis a cordyceps-re, mert egy fertőzött megharapta az anyját akár a szülés pillanatában, akár azelőtt. Eleve nonszensz az elképzelés, hogy Ellie azért lett immunis, mert pár másodpercig még össze volt kötve a köldökzsinórral az anyjával, miután megharapták. Bár a gomba terjedését az emberi testben drasztikusan felgyorsították a sorozatban, akkor is elképzelhetetlen, hogy néhány másodperc alatt a gyerek is fertőzött legyen. (A játékban 12-48 óra kell, függetlenül attól, hol harapták meg, a sorozatban 12-24 óra, ha lábon harapták, 2-8 óra, ha a felsőtesten vagy a karon, 5-15 perc, ha nyaki vagy fejsérülés okozta a fertőzést. S bár a sorozatból ez kimaradt, a játékban megállítható a fertőzés terjedése, ha gyorsan amputálják a sérült végtagot).

– A játékban Ellie a tábor romjai között átad egy fényképet Joelnek, amin a férfi és a lánya, Sarah szerepel. Ezt a fényképet először Sarah szobájában láthattuk, majd később Tommy próbálta odaadni a Jackson melletti erőműben Joelnek, de akkor a férfi még nem fogadta el. Ellie elhozta, és végül itt a férfi elteszi. Később Joel jacksoni házában újra látható a kép, immár bekeretezve. A fénykép a sorozatból teljes egészében kimaradt.

the_last_of_us_joel_final_stand.jpg

– A játékban Joel itt nem beszél az öngyilkosságról, sőt ilyen részletességben a játékban sehol sem. Ám még a történet elején a pittsburgh-i hotelben (ami a sorozatban Bostonba került, Pittsburgh pedig csak említés szintjén szerepel) Joel és Ellie megtalálja egy öngyilkos holttestét, ekkor említi a férfi, hogy nagy erő kell ahhoz, hogy elvedd a saját életedet. Mindez arra utalt, hogy Joel a játékban legalábbis gondolkodott az öngyilkosságon, bár az sosem derült ki, hogy meg is kísérelte-e.

– A játékban Joelék pontosan tudják, hol a kórház, mert az autópályán, ahol átkelnek, egy tábla megmutatja nekik, később pedig meg is látják a távolban.

the_last_of_us_last_run.jpg

– Hogy eljussanak oda, a tábor után lemennek az alagutakba, ahol fertőzöttekbe botlanak – rohanókba, kattogókba és püffedtekbe egyaránt. Az alagutak vége ráadásul víz alatt van, és az erős áramlásnak hála Ellie vízbe esik. Joel épp csak ki tudja húzni, ám a lány ekkora már elvesztette az eszméletét. Ekkor érkeznek meg a Tűzbogarak, és leütik a lányt újraéleszteni próbáló Joelt.

– Ellie egyáltalán nem tért magához a kórházban, az orvosok altatásban tartották. Csak később, a kocsiban ébredt fel.

the_last_of_us_jackson_ending.jpg

– Joelt csak egy ember próbálta meg kikísérni a kórházból, és már a folyosón rátámadt a katonára. Mi több, a két golyót is bekapó férfi végül elmondja Joelnek, hol találja Ellie-t. Joel csak eztán végzi ki.

– Miközben Joel átszeli a kórházat, leveleket és hangfelvételeket talál Marlene-től, így megismerhetjük a nő viszontagságos útját Bostonból Salt Lake City-be, ahogy azt is, hogy miután Ellie nem bukkant fel, depressziós lett. Az is kiderül ezekből, hogy a Tűzbogarak szó nélkül meg akarták ölni az akkor még ájult Joelt, Marlene volt az, aki ezt megakadályozta ezt.

– Ugyanígy megtalálhatja az Ellie-t megműteni akaró orvos hangfelvételét is, amiből kiderül, hogy az orvosnak fogalma sincs, hogyan lett a lány immunis. Továbbá ebből az is kiderül, hogy még nem tudja, hogyan lehetne a vakcinát elkészíteni, csak a műtét után akarja kitalálni.

the_last_of_us_joel_ending.jpg

– A játékban Joel nem említ semmiféle banditákat, akik betörtek a bázisra. Eleve nehezen hihető ez a sztori és még átlátszóbbá teszi Joel hazugságát. Ott csupán annyit mond, hogy rengeteg immunis embert találtak már, a vakcinát éppen ezért nem keresik. Ellie nem érdeklődik Marlene sorsa felől.

– A játékban a játékos szabad kezet kap abban, hogy hány életet olt ki, míg eljut a műtűig. Ha elég ügyes, az orvoson kívül mindenkit életben hagyhat, de akár mindenkit meg is ölhet, beleértve az orvosnak asszisztáló két ápolót (a sorozatban az egyiküket Laura Bailey alakította, aki a Part 2 egyik főszereplőjét formálta meg korábban). A doki megölése is széles skálán mozog, megölhető az ollóval, ami a kezében tart, de pisztollyal, gépfegyverrel, shotgunnal vagy lángszóróval is kivégezhető. Viszont a Part 2 flashbackjeinek hála végül az események kánoni lefolyást kaptak: Joel mindenkit megölt, aki megpróbálta megállítani, az orvostól pedig elvette az ollót és azzal szúrta nyakon. Az ápolók életét viszont megkímélte.

the_last_of_us_ellie_ending.jpg

– Joelnek nem volt könnyű kijutni Ellie-vel a játékban. Miután megölte az orvost, a Tűzbogár katonák végigüldözték őket a kórház folyosóin, még tüzet is nyitottak rá, ezzel veszélyeztetve Ellie életét is. Egy hajszálon múlott, hogy lejutottak a garázsba.

– Ezzel a történet keretét is sutba dobták. A játék elején Joel a sérült Sarah-val a karjában fut az életükért, míg a játék végén az eszméletlen Ellie-vel teszi ugyanezt. A játék elején Joel nem tud semmit sem tenni az útjukat álló fegyveressel szemben, és ebbe Sarah belehal. A játék végén Joel lelövi Marlene-t, az útjukat álló fegyverest, ezzel megmentve Ellie életét. És végül a játékban először Sarah-t pillanthatjuk meg, és Ellie az utolsó, akit látunk, vagyis Joel lányai nyitják és zárják a történetet, szimbolizálva, hogy Joel útja véget ért, újra meglelte azt, amit elvesztett. A sorozatból az utolsó menekülés teljesen kimaradt, a szériát pedig a történethez szorosan nem is kapcsolódó szereplők nyitják.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr4818075970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása