Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Különbségek a The Last of Us Part 1 és a The Last of Us: Please Hold to My Hand között, plusz néhány érdekesség

2023. február 10. 15:20 - Dzséjt

Bokros teendőim miatt ez az összefoglaló most kicsit később érkezett meg, de talán jó alapanyagnak fog szolgálni a holnap érkező új részhez. A változtatások ezúttal is elég markánsak voltak, talán erőteljesebbek is, mint az előző részben, ahol lényegében két ismert szereplővel meséltek el egy teljesen új történetet, míg itt az ismert szereplőket az ismert, de sok szempontból újraértelmezett sztoriba helyezték be. Lássuk is, min változtattal.

the_last_of_us_hbo_series_joel.jpg

De előtte még jöjjön a szokásos figyelmeztetés. A cikk szigorúan az aktuális epizódra és a játék ide vonatkozó szakaszára koncentrál, szóval ha nem láttad még a The Last of Us: Please Hold to My Handet, nem játszottál a The Last of Us Part 1-gyel (vagy az eredeti játékkal, esetleg a remaster változattal), és nem akarsz megtudni a sztorira vonatkozó részleteket, akkor ne olvass tovább!

– Az epizód elején a beszélgetés az autóban majdnem ugyanígy zajlik le a játékban is. A különbség az, hogy a Part 1-ben Ellie nem a kocsiban találta a férfimagazint, hanem Bill-től lopta el, és ez a beszélgetés volt a bizonyíték arra, hogy Bill meleg. Érdekesség, hogy a sorozatban a magazin címe és borítója ugyanaz, ami a The Last of Us eredeti és remastered változatában. A remake-re mindkettőt megváltoztatták.

– További különbség, hogy a játékban Ellie lopott egy képregényt is Bill-től. E képregény-sorozatot a játék során összegyűjthetjük a lánynak.

– A játékban a kocsit sokkal hamarabb elvesztik, mint a sorozatban. Ott nem álltak meg egyszer sem, és már másnap kénytelenek voltak gyalog folytatni az útjukat.

– Éppen ezért játékban Joel és Ellie nem Kansas City-be, hanem a Bostonhoz közelebb fekvő Pittsburgh-be mennek be. És nem egy eltorlaszolt alagút, hanem egy roncsokkal teli autópálya miatt kénytelenek betérni a városba.

the_last_of_us_part_1_pittsburgh.jpg

– A rajtütés során Joel azért hajt be a boltba a kocsival, hogy elkerülje az ütközést a vadászok buszával, amivel elzárják a menekülő utat. Ezt egy komoly verekedés és tűzharc követi, a játékban ugyanis sokkal több vadász üt rajta Joeléken, és minddel végez a férfi.

– Az Infected című epizódban látott hotel Pittsburgh-ben volt a játékban. Joel és Ellie, miközben átvágnak az épületen, elválnak egymástól. Joel egy időre az alagsorban reked, itt találkozik először lopakodóval (és második alkalommal egy püffedttel).

– Joelt ebben a hotelben ölte meg majdnem egy vadász, bár nem a puskájával próbálta megfojtani, hanem víz alá nyomta a fejét (Pittsburgh egy jelentős része ugyanis víz alatt van a kiöntött folyó miatt). Ellie a vadász fegyverét kapta fel és fejbe lőtte Joel támadóját.

– Ellie-t a játékban csak kicsit viselte meg az első emberölése, ezután csupán az zavarta, hogy Joel nem köszönte meg az életmentést, ehelyett leszidta, amiért az engedélye nélkül fegyvert használt, illetve nem várta meg őt, miután elszakadtak egymástól.

– A pisztoly, amit Ellie a sorozatban használ, ugyanolyan, mint amit a játékban visel. Ám utóbbiban Joel adta oda neki, miután Ellie puskával sikeresen fedezi őt egy komoly harc során.

the_last_of_us_part_1_ellie.jpg

– A játékban emlegettek vezetőt, de sosem láttuk a vadászok vezérét. Plusz nem voltak ennyire jól szervezettek, és csak férfiakból állt a csoport. Bár a készítők nőt is akartak a soraikba, a PlayStation 3 kevés memóriája miatt korlátozott számú karaktermodellt tudtak használni, így a női vadászokat végül kihagyták.

– A sorozatban úgy tűnik, a FEDRA csak nemrég adta fel a Kansas City-ben lévő Karantén Zónát. A játékban Pittsburgh KZ-ja már évek óta a vadászok kezén van. Joelék be is mentek a zónába, és olyan helyszíneken vágtak át, mint az elárasztott utca, a hotel vagy a könyvtár. Mindez még az előtt, hogy találkoztak Henry-vel és Sammel.

– Miközben a céljuk – a pittsburgh-i Fort Pitt híd – felé haladtak, Joel és Ellie beszélgettek egy régi filmről, amit Joel még moziban látott. Ezalatt a beszélgetés alatt Ellie megkérdezte, kivel ment el egy ilyen filmre (a kitalált film utalás az Alkonyat-szériára). Joel válasz helyett ejti a témát, de ez az első alkalom a játékban, hogy Ellie előtt közvetett módon megemlítette Sarah-t.

– A játékban Henry és Sam nem a város lakója, hanem egy olyan csoport tagjai voltak, akik Joelékhez hasonlóan betértek Pittsburgh-be és a vadászok áldozatává váltak (Ellie és Joel szemtanúja is, amint a vadászok végeztek Henry-ék két társával). Henry és Sam egy lakásban futott össze Joelékkel véletlenül, még nappal. Joel kis híján megölte Henry-t a találkozás pillanatában.

the_last_of_us_part_1_hotel.jpg

– Joel a játékban egyik fülére sem süket.

– Ellie-nek a játékban is van vicckönyve, amit Pittsburgh-ben többször is elővesz a hangulat javítása érdekében (ugyanazokat a vicceket adja elő, mint a sorozatban), bár természetesen más szituációk alkalmával.

– A The Last of Us Part 1-ben nincs se Kathleen Coghlan, se Perry nevű karakter, noha utóbbit Jeffrey Pierce alakítja, aki a játékban Joel öccsét, Tommy-t formálta meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr318046206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása