Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Különbségek a The Last of Us Part 1 és a The Last of Us: Kin között, plusz néhány érdekesség

2023. február 21. 20:12 - Dzséjt

Újabb epizóddal gazdagodott a The Last of Us című sorozat, amely jóvátehetetlenül közelít a vége felé. Ennek hála az események kezdenek összesűrüsödni, ám ez nem feltétlen a vég közelsége miatt van. Legalábbis én úgy érzem, hogy néhány esemény összemosása annak is köszönhető, hogy egy teljes epizódot elpazaroltak egy olyan történetre (Long Long Time), aminek végül semmi foganatja sem lett, sőt ez az epizód még rá is tett egy lapáttal azáltal, hogy ama epizód (állítólagos?) indítékát is kihúzta. Na de, most nem kritizálni jöttem, hanem azt összeszedni, miben lett más a Kin, mint a The Last of Us Part 1 eme szakasza.

the_last_of_us_hbo_series_poster_variant.jpg

De előtte még jöjjön a szokásos figyelmeztetés. A cikk szigorúan az aktuális epizódra és a játék ide vonatkozó szakaszára koncentrál, szóval ha nem láttad még a The Last of Us: Kint, nem játszottál a The Last of Us Part 1-gyel (vagy az eredeti játékkal, esetleg a remaster változattal), és nem akarsz megtudni a sztorira vonatkozó részleteket, akkor ne olvass tovább!

– A játékban Jackson környékét hőseink ősszel érik el, nem télen. Ezzel az is bebizonyosodott, hogy a sorozatból teljesen kimaradt a nyár, ami alatt a Boston-Pittsburgh szakasz játszódott a játékban. Mivel hőseink egyértelműen decemberben érnek el Jacksonba (már díszítik a karácsonyfát, szóval december 24-e a küszöbön van), így biztos, hogy a Boston-Kansas City szakasz szeptember közepe/vége felé játszódott, azaz ősszel.

– A semmi közepén élő öreg pár egyáltalán nem szerepel a játékban.

– Jackson lakóinak nincs félelmetes hírneve, épp ellenkezőleg, sokan jól működő közösségnek ismerik, és a Part 2 tanulsága szerint keresni is szokták a várost, hogy ott települhessenek le. Jó példa erre Seth és családja, akik Kaliforniából jöttek, hogy Jacksonba lakhassanak, és az úton meghalt a férfi felesége és idősebbik fia. (Seth a Part 1-ben is megjelent – az eredeti változatban nincs benne –, de ebből az epizódból úgy tűnik, kimaradt.)

– A játékban Jacksont egyértelműen egy ember vezeti: Maria.

– Bár a játékban is használnak kutyákat az emberek, nincs semmi jele annak, hogy képesek kiszagolni a fertőzést olyanban, aki még nem alakult át. A kutyákat általános őrzésre, járőrözésre, nyomkeresésre, támadásra, néhány esetben, például Bostonban, táplálékul használják.

the_last_of_us_tommy_maria.jpg

– A Part 1-ben Jacksont csak távolról lehetett látni, magába a városba hőseink nem mentek be a játék cselekménye alatt (a Naughty Dog költségvetési okokból nem tudta megvalósítani). A települést és az ott lakókat csak a Part 2-ben ismerhettük meg.

– Maria a játékban fehér bőrű és szőke hajú, és bár ott is Tommy felesége, nem terhes. Sőt még a Part 2-ben sincs gyerekük. A jövőbeli eseményeket tekintve ez érdekes adalék lehet. Emellett nem derült ki, hogy a nő mit csinált a civilizáció összeomlása előtt, csak annyi, hogy az apjával együtt alapították a jacksoni közösséget.

– A fiatal ló, Shimmer nem szerepel a Part 1-ben, viszont így hívták a Part 2-ben Ellie lovát.

– A játékban Joel és Ellie át akarnak vágni az erőművön, ekkor találkoznak a jacksoniakkal, köztük Mariával és Tommy-val. A városlakók egyrészt állandóan őrzik az erőművet, hiszen az rendkívül fontos Jackson számára, másrészt épp nagyjavítást végeznek rajta, mert az egyik generátor bedöglött.

– Nem sokkal Joelék érkezése után egy rablóbanda megtámadja az erőművet, ám sikerül visszaverni a támadást, bár több jacksoni is meghal a harcban.

the_last_of_us_part_1_jackson.jpg

– Tommy elárulja Joelnek, hogy miután eljött Bostonból, visszatért az austini házukba és elhozott egy képet, amin Joel és Sarah szerepelt. Ezt átadja Joelnek, de a férfi nem fogadja el és visszaadja Tommy-nak a képet.

– A játékban Ellie és Maria, bár együtt töltenek egy rövid időt, annak mi nem vagyunk szemtanúi, így az sem derült ki, mikor és milyen körülmények között beszélt a nő Ellie-nek Sarah-ról.

– Maria nem veszi el Joel és Ellie felszerelését és fegyvereit, és újakat sem kapnak.

– A Part 1-ben azután, hogy Ellie rájön, Joel le akarja passzolni őt Tommy-nak, elszökik. A Miller testvérek azonnal utána erednek. Útközben belefutnak egy pár banditába, akiket kénytelenek megölni. A lányra egy elhagyatott farmon találnak rá. Itt játszódik le a beszélgetés Ellie és Joel között, ami alatt a lány felemlegeti Sarah-t. Majd újra megtámadják őket a banditák, és ez a konfrontáció győzi meg végleg Joelt arról, hogy Ellie-vel kell maradnia.

– A játékban Tommy nem azért nem akarja átvenni Ellie-t, mert a felesége gyereket vár, hanem mert rájön, hogy Joel még mindig nem lépett túl Sarah halálán és csak azért akar megszabadulni Ellie-től, mert túl közel került hozzá érzelmileg.

– Joelnek a játékban nincs pánikbetegsége, nem blokkol le a szorult helyzetekben, és különösebb fizikai problémái sincsenek. Ellie-től pusztán érzelmi okokból akar megszabadulni. Indoknak meg csak annyit mond, hogy az emberiség megmentése Tommy álma volt, nem az övé.

– A játékban Joel tartja magát ahhoz, hogy nem beszélnek Tess-ről, így Tommy jelenlétében sem hozza fel a nőt. Bár a játékban az sem biztos, hogy Tommy ismerte Tess-t, mert nem érdeklődött a nő felől.

the_last_of_us_part_1_university.jpg

– A játékban Joel azonnal elmondja Tommy-nak, hogy Ellie immunis, aki továbbadja az információt Mariának. A nő ezután engedi meg, hogy Tommy elvigye Ellie-t Boulderbe, ahol a Kelet-Coloradói Egyetem található.

– Tommy és Joel komolyan összevesznek a játékban, a vita majdnem tettlegességig fajul, ám azt megszakítja a már említett banditatámadás.

– A játékban Ellie-t Joelnek egyszer sem kellett lőni tanítania, a lány már megtanulta ezt a FEDRA katonai iskolájában. Legfeljebb bizonyos fegyverek működését kellett elmagyaráznia. És amúgy a lány nagyon ügyes a fegyverek kezelésében.

– Joel és Ellie sokkal több időt tölt az egyetemen a Part 1-ben. Több épületet is átfésülnek, a hátrahagyott jegyzetekből megtudják, hogy a kollégiumban élő diákokat a FEDRA magára hagyta és azok hónapokig próbáltak egyedül boldogulni. Több épületben is találkoznak különböző fertőzöttekkel, köztük egy Tűzbogárból lett püffedttel, ami előre vetíti, hogy az egyetemet már évek óta elhagyta a csoport. Joel még egy lángszóróra is szert tesz ezen a helyen.

– Ugyanígy a labor átvizsgálása közben az is kiderül, hogy a Tűzbogarak azért hagyták el a bázist, mert a fertőzött majmok miatt többen is elkapták a CBI-t, köztük a vezető tudósuk. Szóval evakuálták a helyet és átköltöztek Salt Lake City-be.

– A Tűzbogarak a játékban nem hagytak hátra egy térképet, ami elárulja, hol van a központi bázisuk. Joel és Ellie a labor átvizsgálása közben bejut egy elzárt irodába, ahol megtalálják az említett kutató hulláját. Mielőtt öngyilkos lett, készített egy hangfelvételt, azon szerepel, hogy hová mentek a Tűzbogarak. Így, hogy egy haldokló meggondolatlanul hátrahagy egy elrejtett helyen egy útjelzőt sokkal reálisabb, mint az, hogy egy folyton rejtőzködő szervezet hátrahagy egy komplett térképet egy jól látható helyen, amin szerepel a fő bázisuk és a használt útvonalak is.

the_last_of_us_part_1_ellie_joel_university_end.jpg

– Joeléket sokkal több bandita támadja meg a játékban. Az egyik váratlanul rajta üt Joelen, és mindketten kiesnek az emeletről. Ekkor szúrja át Joelt egy törmelék. Csak Ellie segítségével jut ki az épületből, aki menet közben kénytelen még pár banditát megölni.

– A tél csak az egyetemen történtek után köszönt be a játékban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr6818054986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása