Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Star Wars IX: The Rise of Skywalker D23 Special Look elemzés

2019. augusztus 28. 02:22 - Dzséjt

Két Star Trek cikk között becsúszik egy-egy Star Wars iromány is, már csak azért is, mert ha van, amit jobban szeretek a Star Treknél, az a Star Wars, és én még a Disney éra filmjeit sem utálom, ahogy a prequeleket is imádtam. Tudom, „ha nem értek hozzá, ne írjak SW blogot”. Muhahahahaaa!

Szóval, tegnap befutott egy új trailer, egész pontosan a hétvégi D23 Expón leadott videót csodálhattuk meg. Mindenki, köztük én is egy újabb „Behind the Scene” videóra számítottunk, amilyet a maguk idejében ez idő tájt kaptunk a The Force Awakenshez és a The Last Jedihoz is. Hát nem így lett, a D23 Special Look ugyanis egy második teasernek felel meg, ami egyrészt megidézi a múltat, másrészt új jeleneteket és WTF momentumokat villantott meg a The Rise of Skywalkerből. És, ahogy az első teaser esetében, ezúttal is készültem egy kis elemzéssel.

A trailer az elején – kihagyva a Rogue One-t és a Solót – az első nyolc részből szemezget, többségében készítési sorrendben, miközben Luke elmondja az előző trailerben hallott monológot. A legtöbb hangsúlyt a 42 éves A New Hope kapta, érthetően, hiszen azzal indult a Skywalker Saga, mi több, az egész Star Wars. Érdekesség, hogy a The Force Awakensnél két jelenet is a korai trailerből van, nem pedig a kész filmből (a felső képek a trailerekben látott jelenetek, az alsók a végleges filmből vannak).

vlcsnap-2019-08-28-01h50m35s524.jpg

vlcsnap-2019-08-28-01h53m15s776.jpg

vlcsnap-2019-08-28-01h50m42s522.jpg

vlcsnap-2019-08-28-01h52m13s891.jpg

Na de a lényeg nem ez, hanem a The Rise of Skywalker jelenetei. Az első snitt a már az első trailerben és több forgatási képen is látott sivatagos bolygóról van, aminek azóta a neve is kiderült: Pasaana. A képen látható Rey a botjával és Anakin/Luke megreparált fénykardjával, na meg a Hantól kapott pisztollyal. Mögötte Poe, Finn, C-3PO, Chewie, sőt a hegy mögött még a Falcon tatja is kiszúrható.

vlcsnap-2019-08-28-01h43m39s353.jpg

Érdekes, hogy Rey itt még magánál tartja a botot, míg az előző trailerben az már Finn-nél volt. Nyilván átadja majd neki Rey, csak még azt nem tudjuk, milyen körülmények között. Lehet, hogy ehhez lesz köze majd Kylo Rennek és a TIE vadászának?

A csapat egy hatalmas tömeget néz, mintha valami fesztivál lenne. A korábbi snitten Poe arca arról árulkodik, hogy erre nem számítottak. Az itt összegyűlt lények nevét szintén ismerjük már, ők lesznek az Aki-Akik, akik a Pasaana őshonos lakói.

vlcsnap-2019-08-28-01h44m03s614.jpg

A következő jelenetben Leia szerepel, akiről meg nem mondanánk, hogy ezt a snittet még a The Force Awakenshez rögzítették, és abban ugye Carrie Fisher más jelmezt és más frizurát hordott. Ezt mind digitálisan változtatták meg. Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogyan tudták évekkel ezelőtt felvett jelenetekkel megoldani Leia szerepeltetését, de az biztos, hogy képileg szépen integrálták a The Rise of Skywalkerbe.

vlcsnap-2019-08-28-01h44m10s912.jpg

Íme egy kép a 7. részből (valószínűleg ennek a jelenetnek egy alternatív változatát használták Leia testtartása és a kameraszög alapján), ami támpontot adhat abban, hogy milyen nagy munka lehet az átalakításban.

vlcsnap-2019-08-28-02h04m22s753.jpg

Az Ellenállás flottája, bár ha ezt nem tudnánk, akár a Lázadók Szövetségét is írhatnám. Éppen ezért egy kicsit húzom is a számat, titkon reméltem, hogy az Ellenállás beújít néhány új hajóra, erre nem csak a T-70-es X-szárnyú és az RZ-2 A-szárnyú tért vissza, de ott vannak az Y-szárnyúak és a B-szárnyúak is. Utóbbinak mondjuk annyiból örülök, hogy a Return of the Jediban alig szerepeltek, a legnagyobb villanásuk a Rebelsben volt. Itt talán több teret kapnak, és annak is örülnék, ha ez az Mk.II. lenne, aminek pilótafülkéjét már láthattuk az előző két filmben (Finn-nék azzal repültek Cantonikára, a 7. részben pedig Leia és az Ellenállás egy ilyen fülkével összekötött csapatszállítón érkeztek meg Takodanára).

vlcsnap-2019-08-28-01h44m22s181.jpg

A vadászokon túl pedig egy CR90-es korelliai korvett is ott van, ami szintén nem egy új darab. Oké, a Resistance-ból tudjuk, hogy az Ellenállás használt CR90-est, és ki tudja, ez talán maga a Tantive IV, aminek a sorsa a mai napig nem tisztázott. Állítólag elpusztította a Birodalom, de ki hisz nekik? Hiszen szerintük a fedélzeten senki sem maradt életben és kalózok támadták meg. Ahaaa!

Öröm az ürümben, hogy azért akad ott egy új űrhajó, bár azt nem tudni, miféle masina. Doboz törzse van, így tippre azt mondanám, hogy valamiféle csapatszállító – ugyanakkor köze sincs a fentebb említett barkácsolt ellenálló csapatszállítóhoz, szóval ez tényleg valami új masina.

A következő két snitt komoly WTF momentum. Egyrészt, ezek sem új hajók, ugyanakkor a betűvadászokkal ellentétben ezen nem húzom a számat, hanem kíváncsian felvonom a szemöldökömet. A Birodalomnak harminc éve sanyi, itt mégis Imperial osztályú csillagrombolókat látunk. Ráadásul, ha egy pillantást vetünk a tornyon lévő antennára, arra is rájöhetünk, hogy Imperial I-esek. Ezeket a Birodalom kivonta a yavini csata után a forgalomból, illetve néhányat átalakított Imperial II-vé (pl. Vader hajóját, a Devastatort), amilyeneket a The Empire Strikes Backben, a Return of the Jediban és a The Force Awakensben láthattunk.

vlcsnap-2019-08-28-01h44m46s087.jpg

Felmerült bennem, hogy esetleg a készítők hibát vétettek, és a Solóban és a Rogue One-ban látott Imperial I-es CGI modelleket hasznosították újra, de mint írtam, az ep7-ben Imperial II-es roncsok vannak, szóval a készítők láthatóan tisztában vannak a különbséggel (olyannyira, hogy még a Battlefront 2-ben is helyesen használják). Kétlem, hogy véletlenül ilyen hibát ejtettek volna.

vlcsnap-2019-08-28-01h44m53s359.jpg

Akkor viszont jogos a kérdés, hogy mi ez a flotta olyan csillagrombolókból, amilyeneket már a Birodalom sem használt az első Halálcsillag pusztulása után. Mivel a kivilágosított képeken vörös jelzések is láthatóak rajta, erős a gyanú, hogy ez Palpatine valami magánflottilája lehet, így felötlött bennem, hogy talán valami vésztartalék, amit még a yavini csata előtt raktározott el. Illetve az is eszembe jutott, hogy az Imperial II-esek után kivont rombolókra lel rá az Ellenállás, és majd ők használják fel ezeket az Első Rend ellen.

Aztán egy barátom a Star Wars Saga Fórumán rávilágított, hogy Palpatine már azelőtt is küldött felderítőket, gyárakat és előőrsöket az Ismeretlen Régiókba, hogy a jakkui obszervatóriummal feltérképezte azt. A célja az volt, hogy a lázadás leverése után arrafelé is terjeszkedni tudjon. Persze akkoriban még veszélyes volt oda utazni, sokan nem tértek vissza, nem jelentkeztek többé. De több mint valószínű, hogy ez a flotta ennek az előkészített inváziónak az egyik eleme, csak Palpatine sosem tudta az eredeti céljára használni – persze más célt még találhatott nekik a halála után.

Akárhogy is, ez a szépen rendezett alakzat a sötét, villámokkal teli égbolton nagyon impozáns.

A következő jelenetben Finn és az egyik új szereplő, a Naomi Ackie által megformált Jannah látható. A pilótafülkét nem ismerem fel, de mögöttük egy ellenálló pilóta látható. Az ablakon túli világ eléggé sötét, szóval esélyes, hogy ők is a csillagrombolókat kukkolják, vagy valami más meglepőt. Egy viszont biztos: csatában vannak, mert elrepül mellettük egy B-szárnyú és egy zöld lézernyaláb.

vlcsnap-2019-08-28-01h45m23s720.jpg

Egy újabb WTF momentum. C-3PO vörös szemekkel. Csak nem alkotója nyomába lépett és átállt a Sötét Oldalra? Akárhogy is, ez a számomra sokszor inkább idegesítő droid még sosem nézett ki ilyen bad assul, és egy kicsit félelmetes is. El sem merem képzelni, milyen, amikor C-3PO begorombul. Amúgy már eddig is úgy véltem, hogy míg a prequelek inkább R2 filmjei, a klasszikus epizódok pedig mindkét droidé, a sequel trilógiában 3PO kapta a főbb szerepet a párosból. R2 például még egyik trailerben sem szerepelt, és hát az előző két filmben sem tűnt fel sűrűn. Most pedig úgy tűnik, hogy C tartósan a hősökkel lesz, látni őt a Pasaanán és azon a világon is, ahol a Halálcsillag roncsa van (tippre még mindig az Endort mondom), miközben R2… Nos, sehol sincsen.

vlcsnap-2019-08-28-01h45m32s314.jpg

Egy újabb halálsugár. Azért remélhetőleg nem kapjuk meg a Csillagpusztító II félig kész változatát. Bár a sugár hasonlít a rendszereket eltörlő bázis sugarára, és elég nagy rumlit csinál, én azt gondolom, hogy ez inkább valami olyan fegyver, mint amivel az Ellenállás bázisát szétbombázták a D’Qaron a 8. rész elején.

vlcsnap-2019-08-28-01h45m46s742.jpg

Rey morci lesz és szegény gyakorlógömbhöz vágja a fénykardját. Az persze kitér, és a kard fákat aprít fel, mígnem Rey elkapja (ekkor mintha a másik kezében tartaná azt az ágat, ott a háta mögött, szóval talán edzsést tart). Igazándiból két dolgot lehetne itt kiemelni. Az egyik a piros szalag. Az eddigiek alapján (trailerek, poszter, hivatalos képek) Kylo Renhez fog kötődni a vörös szín, illetve Palpatine esetében is dominált. Reyre ez a szín viszont abszolúte nem jellemző, így érdekes, hogy ilyen látványosan odakerül. Persze egy snittből még kár lenne messzemenő következtetést levonni.

vlcsnap-2019-08-28-01h46m07s906.jpg

A másik, hogy ez a helyszín eléggé endoros. Ha a Halálcsillag II roncsaira vezet a hősök útja, akár lehet is az. Bár a pletykák szerint az erdőbolygó a film elején lesz, a Leiás részeknél mintha inkább dzsungel jellege lenne a háttérnek, nem pedig olyan erdő, mint itt látható. Persze lehet, hogy csak azért érzem így, mert a Leiás jelenetkben digitálisan megváltozatták a hátteret, míg Rey esetében valódi helyszínt láthatunk. Majd elválik…

vlcsnap-2019-08-28-01h46m20s283.jpg

Akárhogy is, itt hallhatjuk először újra Palpatine-t a halála után, ugyanis ezúttal ő szól hozzá a dolgokhoz. Közli, hogy valakinek az útja a végéhez ér. Vajon kihez szól? Rey-hez? Kylóhoz?

Kylo Ren nagyon durcán menetel és aktiválja a kardját. A háttérben látható az első trailert nyitó TIE vadász, ami egyértelműen nem a nyolcadik részben látott Silencer.

vlcsnap-2019-08-28-01h46m40s853.jpg

Az egyik legkirályabb jelenet. Kylo és Rey összecsap a vadul hullámzó óceán fölött a Halálcsillag roncsán. Már ebből a pár csapásváltásból is látható, hogy intenzívebb párbajnak nézünk elébe, mint amit a The Forece Awakensben láttunk.

vlcsnap-2019-08-28-01h48m03s714.jpg

Ráadásul, ha ez egy jelenet az utolsó párbajukból, az szép keretet is adna a trilógiákat záró filmeknek. A Revenge of the Sith-ben lávafolyókon át ment a párbaj, a Return of the Jediban a Halálcsillag II mesterséges környezetében, végül a The Rise of Skywalkerben a lávát kioltó és a technológiai szörnyszülöttet elnyelő óceáné a terep. Mintha csak azt mutatnák meg, hogyan oltja ki és nyeli el a jó a gonosz eszközeit.

Itt említeném meg, hogy bár már láttuk a maszkot az előző trailerben és végül is ebben úgyszintén (csak az a 7. részből származott), Kylo Ren még egyetlen jelenetben sem viselte olyan jelenetben, ami a The Rise of Skywalkerből származna.

Aztán a sötétség, és míg Darth Sidious befejezi a mondatot, mintha valaki azt suttogná: pusztítsd el (destroy it).

És átváltunk a trailer utolsó pillanatára, ami megint akkora WTF momentum, mint az első trailernél Palpatine kacarászása volt. Rey vörös pengéjű dupla karddal, sötét ruhában. He? Rey átáll a Sötét Oldalra? Érdekes húzás lenne, az fix, ha sötét befejezést kapna a Saga, de ebben én kételkedem, mert bár a kilenc rész alatt a gonosz több ízben is győzelmet arathatott, a végső konklúzió nem lehet az, hogy esélyünk sincs, ahogy az sem, hogy a gonosz csak gonoszsággal lehet legyőzni.

vlcsnap-2019-08-28-01h48m20s574.jpg

Valószínűbbnek tartom, hogy ez egy ahhoz hasonló látomás eleme, mint amilyet Luke tapasztalt meg a Dagobah-n, amikor lenyakazva Vadert a sisak alól az ő arca kandikált ki. Eleve gyanús, hogy két olyan pengéje van a kardnak, mint amilyen Kylo kardjának. Azaz instabil, ami a sérül kyber kristályból ered. Ha a látomás Rey tudatából építkezik, ez nem lenne fura, hiszen ő sosem látott rendesen működő vörös fénykardot, hiheti, hogy a gonosz ilyen pengéjű kardot használ.

vlcsnap-2019-08-28-01h48m46s622.jpg

Amúgy a dupla pengéjű fénykard rendkívül jól áll Reynek. Örültem volna, ha ebben a részben már nem a kékpengéjű őskardot, hanem egy saját, dupla pengéjű zöldet használt volna, de úgy tűnik, nem teljesülhet minden kívánság maradéktalanul. Azonban még megjegyezném, hogy ez az összecsukható kettős-kard nem új keletű az SW-ben, a The Clone Wars-ban, az Umbarai történetszálban Pon Krell (áruló) Jedi mester is ilyet használt, és ahogy az a Rebelsből kiderült, a főinkvizítor is ilyet viselt, amikor még Jedi Őr volt a corsucanti Templomban.

Nos, ennyi lenne a trailer. Nagyon ütős, nagyon hatásos, de semmivel sem vagyunk beljebb vele, nem tudtunk meg részleteket a történetről, sőt még több a kérdőjel. Ami nem baj, remélem így is marad a filmig, mert nincs annál jobb, mint mikor a moziban áll össze a kép.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr3115027626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moria 2019.08.28. 06:56:46

Köszi, jó írás, már nagyon várom a filmet! Valóban egy korszakot fog lezárni a Skywalker kora, hiszen gyerekkoromat és felnőttkoromat is végigkísérték ezek a filmek. Hiányozni fognak.
süti beállítások módosítása