Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Különbségek a The Last of Us Part 1 és a The Last of Us: Endure and Survive között, plusz néhány érdekesség

2023. február 16. 15:42 - Dzséjt

A múlt hét során két The Last of Us epizódot is kaptunk a Super Bowl miatt - cserébe ezen a héten egyáltalán nincs új rész. És egy nagyon jól sikerült művel gazdagodtunk, bár az tény, hogy ez sem követte szigorúan a játék cselekményét. Bár az itteni változtatások jobban megindokolhatóak, mint néhány korábbi. Lássuk is, min alakult másképpen a sorozatban.

the_last_of_us_ellie_hbo.jpg

De előtte még jöjjön a szokásos figyelmeztetés. A cikk szigorúan az aktuális epizódra és a játék ide vonatkozó szakaszára koncentrál, szóval ha nem láttad még a The Last of Us: Please Hold to My Handet, nem játszottál a The Last of Us Part 1-gyel (vagy az eredeti játékkal, esetleg a remaster változattal), és nem akarsz megtudni a sztorira vonatkozó részleteket, akkor ne olvass tovább!

– A játékban a Pittsburgh-öt uraló frakciót vadászoknak hívták, itt forradalmárok vannak. Bár a vadászok maguk is egykor forradalmárok voltak, legalábbis részben.

– A Part 1-ben a város felszabadításában aktívan részt vettek a Tűzbogarak is, ám végül a városlakók ugyanúgy ellenük fordultak, mint a FEDRA ellen. A sorozatban a Tűzbogaraknak nyomuk sincs.

– Míg az előző részben csak sejteni lehetett, itt már ki is jelentik, hogy Kansas City karantén zónáját csak 10 napja vesztette el a FEDRA. A játékban a pittsburgh-i KZ évek óta a vadászok uralma alatt állt. Imigyen a sorozatbeli KZ-nak a sztorija a játékbeli hartfordi karantén zóna történetére emlékeztet, ahonnét Henry és Sam jöttek. A Left Behind-ban, aminek egy része három héttel a fő sztori előtt játszódik, említik először, hogy a hartfordi KZ elesett, és onnan érkező menekültek jelentek meg Bostonban. Később Henry elmondja Joelnek, hogy Hartfordból jöttek, Ellie pedig megemlíti Samnek, hogy úgy hallotta, a városban nagyon eldurvultak a dolgok. A fiú szerint Hartford olyan lett, mint Pittsburgh, vagyis ellepték a fertőzöttek és a vadászok (valószínűleg ez a sors vár Kansas City KZ-jára is).

the_last_of_us_part_1_henry_sam_ellie_joel.jpg

– Henry nem volt kollaboráns a játékban, legalábbis nem tudni ilyesmiről.

– Sam a játékban nem volt süket és 13 volt (bár Ellie-nek azt mondja, hogy 14 ő is), nem 8 éves.

– A négyes fogat Pittsburgh-ből egy hídon át próbált kijutni, amit komoly erőkkel védtek a vadászok. A sorozatban egy alagúton át jutottak ki.

– A játékban Joelék több épületet is megjárnak. Köztük egy játékboltot, ahol Samnek megtetszik egy robot, de Henry utasítására hátra kellett hagynia. Ellie titokban eltette a robotot.

– A híd előtt, míg az éjszakára várnak, Joelék egy irodaépületben húzzák meg magukat. Itt beszélget Joel és Henry a céljaikról, illetve Henry elárulja, hogy a Tűzbogarakat keresik. Joel pedig felfedi, hogy ők is utánuk indultak, és felveti, hogy Henry-ék velük tarthatnak.

– A híd megközelítése során Henry és Sam hátrahagyja Joelt és Ellie-t a vadászok miatt, csak később, a külváros melletti parton találkoznak újra. Ekkor Joel másodszor is majdnem megöli Henry-t, ám végül megkegyelmez neki, amikor megtudja, hogy kimentette Ellie-t, miután a lány és Joel kénytelen volt a folyóba ugrani (Ellie a játékban sem tud úszni).

– Az alagútban talált menedék a játékban is szerepel, sőt a falon látható rajz egy az egyben megtalálható a programban is. Ám a Part 1-ben ez a hely sokkal nagyobb volt, és Pittsburgh külterületén, a csatornában lett berendezve. Mi több, a játékban az is kiderült, hogy a lakók közül valaki megszegte a szabályokat, és a fertőzöttek bejutottak. Csak néhány felnőtt és gyerek jutott ki, sokakat elkaptak a fertőzöttek, mások csapdába estek és öngyilkosok lettek. Mindez évekkel azelőtt történt, hogy Joelék odatévedtek, ugyanis néhány hajdani lakó már továbbfejlődött leskelődővé vagy kattogóvá.

the_last_of_us_part_1_csatorna.jpg

– A Savage Starlight című kitalált képregényt Ellie a játékban Billtől lopta és akkor ismerkedett meg vele, egy része sem volt meg neki korábban. Érdekesség, hogy az epizódban látott Savage Starlight #6: Accretion című szám benne van a játékban, megtalálhatjuk a Part 1-ben (a pittsburgh-i hotelban), majd később felfedezhető a Part 2-ben is.

– A játékban is nyüzsögnek a fertőzöttek a föld alatt, emiatt hőseink egy időre elszeparálódnak egymástól. Joel ekkor Sammel, Ellie pedig Henry-vel marad.

– A játék egyik részében sem szerepelt gyerek kattogó. Sőt Samen kívül egyáltalán nem látni átalakult gyerek fertőzöttet.

– A mesterlövész a játékban is szerepel, szintén a kertvárosban, ám ott nappal kezd lövöldözni hőseinkre, és egy nagyobb vadászcsoport része. Joel a csapatot lemészárolva jut el hozzá, hogy aztán először az emberektől (és a felfegyverzett, páncélozott Hummerjüktől) védje Ellie-éket, majd a rájuk törő fertőzöttektől.

– A Part 1-ben nem jelenik meg püffedt a kertvárosban, de korábban Joel találkozott eggyel a városban, méghozzá abban a hotelben, ami a sorozatban átkerült Bostonba. Illetve a játékban az első püffedt Bill városában, a főiskola tornatermében tűnt fel. Továbbá kimaradt a püffedt „távolsági fegyvere”, ugyanis a játékban képes magáról mikotoxinnal (gombaméreggel) teli zacskókat letépni és azokat hozzávágni az ellenfeléhez, amik azonnali fuldoklást, néhány perc érintkezés után pedig halált okoznak.

– A csapat nem egy motelben, hanem egy kertvárosi házban húzza meg magát az éjszakára.

the_last_of_us_sam_ellie.jpg

– Az Ellie és Sam közötti beszélgetésből kimaradt az a rész, hogy Sam elárulja a saját félelmét: hogy ő is fertőzött lesz. Ugyanígy nem szerepel a sorozatban az sem, hogy Ellie odaadja a fiúnak a játékrobotot, ám miután a lány kimegy a szobából, Sam félredobja azt.

– Sam a játékban nem mutatja meg Ellie-nek a harapást a lábán, és Ellie sem fedi fel se Sam, se Henry előtt, hogy immunis.

– Sam egyedül tölti az éjszakát egy szobában, Ellie Joellel és Henry-vel alszik. Így érthető az is, miért nem támadta meg a rohanóvá alakult Sam Ellie-t az éjszaka folyamán. A sorozatban ez érthetetlen, hiszen az első részben láthattuk, hogy a frissen átalakultak azonnal megtámadnak mindenkit. Ebben az epizódban viszont Sam egészen addig nem érzékelte Ellie-t, amíg az meg nem érintette. És a fiú süketsége csak arra magyarázat, miért nem reagált a szólongatásra (az echolokáció csak a második fázisban kezd kialakulni és a harmadikban válik teljessé). Ettől a rohanó még látott és a szaglása is működik. Azt meg nehéz elképzelni, hogy a fájdalommal és görcsrohamokkal járó átalakulást Sam végig Ellie-nek háttal ülve csinálta végig.

– A játékban csak említik azt, hogy Joelék eltemették Henry-t és Samet. Ellie azt is elárulja, hogy elfelejtette Sam sírjánál hagyni a játékrobotot, amit még a Part 2-ben is meg lehet nála találni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr8418051054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása