Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Különbségek a The Last of Us Part 1 és a The Last of Us: Long Long Time között, plusz néhány érdekesség

2023. február 01. 16:47 - Dzséjt

Korábbi cikkek a témában:

A héten olyan epizódot kaptunk, ami az eddigi legnagyobb változást hozta a játékhoz képest. Úgy is mondhatnám, hogy ezt a cikket akár letudhatnám így: a cím kiírásától a stáblistáig minden megváltozott. De az egyszerű megoldásoknak nem mindig vagyok híve, pláne, ha írásról és olyan témáról van szó, amit szeretek vagy egyenesen rajongok érte. A The Last of Us pedig ilyen. Szóval a szokásos formában itt vannak az újabb különbségek.

the_last_of_us_hbo.jpg

De előtte még jöjjön a szokásos figyelmeztetés. A cikk szigorúan az aktuális epizódra és a játék ide vonatkozó szakaszára koncentrál, szóval ha nem láttad még a The Last of Us: Long Long Time-ot, nem játszottál a The Last of Us Part 1-gyel (vagy az eredeti játékkal, esetleg a remaster változattal), és nem akarsz megtudni a sztorira vonatkozó részleteket, akkor ne olvass tovább!

– A játékban nem a valódi, hanem egy kitalált Lincoln látható, ami Bostontól pár kilométerre, a szintén kitalált Amherst megyében található (az igazi Lincoln nagyjából 25 kilométerre fekszik Bostontól, Middlesex megyében). Ennek hála a játékbeli kisváros sokkal nagyobb a sorozatban látott, az igazival inkább megegyező Lincolnnál. A Part 1-ben lévőnek főiskolája is van és Bill az egész települést becsapdázta, rengeteg szakaszt bekerített és barrikádokat állított kocsikból. Továbbá tele van rohanókkal és kattogókkal, ugyanis Bill azokat is felhasználja a védelem részeként.

– A The Last of Us Part 1-2-ben sosem beszéltek arról, hogyan terjedhetett el a cordyceps a világban. Mindazt, amit Joel elmond az epizódban, a két játék során felfedezhető különféle dolgokból (papírfecnikre írt feljegyzésekből, régi újságokból, nem játékos karakterek beszélgetéseinek kihallgatásával, stb.) lehet kikövetkeztetni.

– A sorozat szerint a cordyceps egy nap alatt tette tönkre a világot, míg a játékban ehhez több mint egy év kellett. Bár az Outbreak Day ott is szeptember 26-ra esik (csak nem 2003-ban, hanem 2013-ban történt), az csak azt a napot jelöli, amikor az Egyesült Államok hatóságai már nem tudták kordában tartani a CBI terjedését. Októberben a járvány még nem érte el Boston környékét (Lincoln lakosságát például jóval azelőtt evakuálták a bostoni KZ-ba, hogy a fertőzés odaért volna). Utahba és Pennsylvaniába csak 2013 végén vagy 2014 elején ért el a járvány, míg Seattle-ben néhány jel (újságok, falinaptárak) arra utal, hogy csak 2014 nyara végén, ősz elején jelent meg a cordyceps.

the_last_of_us_part_1_lincoln.jpg

– Bár a Part 1-ben Joel és Ellie beszélgetnek repülőkről a játék utolsó szakaszában, lezuhant repülőt sosem látnak. Ami logikus, hiszen már az igen valószínűtlen, hogy valaki egy gép fedélzetén alakult volna át – beteg embert nem engednek fel repülőre –, de, ha még így is történt volna, egy olyan történetben, ami alig két évvel a 2001-es terrortámadás után játszódik, esélytelen, hogy egy fertőzött bejuthatott volna a pilótafülkébe. 2001 óta ugyanis a fülkéket zárják és egy rohanónak nincs akkora ereje, hogy áttörje az ajtót. Erre csak egy kattógó vagy a püffedt lenne képes, ám az előbbi hónapok, az utóbbi évek alatt alakul ki.

– A játékban a FEDRA nem volt ennyire kegyetlen az első időszakokban. Bár öltek meg olyanokat, akik nem jutottak be a KZ-kba, csak azokat, akik úgyszólván „a kapukon dörömböltek”, vagyis csak a Karantén Zónák közvetlen környékén voltak ilyen atrocitások. Távolabb, a járvány terjedésének megelőzése érdekében nem öltek meg senkit, sőt, mielőtt lebombázták Bostont vagy Seattle-t, repülőkből kidobott szórólapokon tájékoztatták a KZ-kból kizárt embereket, hogy hagyják el a területet. A FEDRA csak azután kezdett egyre drasztikusabb megoldásokat használni, amikor a KZ-kban az élelmiszerhiány felütötte a fejét és a lakosság emiatt kezdett ellenük fordulni (ekkor jelentek meg olyan lázadozó szervezetek, mint a Tűzbogarak vagy a Farkasok).

– A jelenet, amiben Ellie a videójátékról beszél, a játékban Lincolban szerepelt egy kis étteremben (úgynevezett "opcionális beszélgetés" vagyis csak akkor játszódik le, ha a páros egy adott helyszínen tartózkodik egy adott ideig, és a játékos időben megnyomja a beszélgetést elindító gombot). Joel és Ellie azért térhet be oda, hogy utánpótlást szerezzen, de nem Joel által elrejtett dolgokat akarnak összeszedni. Semmilyen fertőzöttel nem találkoztak abban az épületben, lopakodót pedig egyáltalán nem láttak Lincolnban.

– Az arcade játékgép a sorozatban egy régi Mortal Kombat II játékgép volt, míg a Part 1-ben egy kitalált videójátékhoz, a The Turninghez tartozott.

– A Part 1-ben Joel sosem járt Lincolnba. Csak Bill-t ismerte, Frankről a játék cselekménye alatt hallott először.

the_last_of_us_part_1_bill.jpg

– Bill és Frank szexuális beállítottsága távolról sincs ennyire kihangsúlyozva a játékban. A Lincolnban töltött idő alatt javarészt csak kisebb jelek utalnak arra, hogy Bill homoszexuális. Például a lakhelyén, a sorozatból kimaradt templomban meleg férfiaknak szóló pornómagazinokat lehet találni. Ám azután, hogy Ellie és Joel elhagyják Lincolt, kiderült, hogy a lány lenyúlta az egyik ilyen magazint, és a megjegyzései (összeragadt lapok, hiányolni fogja este) egyértelművé teszik, hogy Bill meleg.

– Frank és Bill kapcsolata valamikor a játék története előtt megromlott és Frank elhagyta Bill-t. Egyedül próbált kijutni Lincolnból, de megharapta egy fertőzött, ezért végül öngyilkos lett. Bill sokáig nem tudta, mi lett vele, a játék cselekménye során fedezhetjük fel a holttestét és a Bill-nek címzett búcsúlevelét.

– A játékban Bill nem csak életben van, amikor hőseink megérkeznek Lincolnban, de meg is menti a páros életét, majd segít nekik szerezni egy akkumulátort és megjavít egy autót. Amikor hőseink elhagyják Lincolnt, Bill még él és továbbra is Lincoln egyetlen lakója.

– A kocsi a játékban nem Bill garázsában áll (nincs is garázsa, mert a fent említett templomban él), hanem Lincoln egy távolabbi pontján találják meg. Az akkumulátort egy FEDRA teherautóból szerezte meg Frank Bill tudta nélkül, ezalatt harapták meg. Az aksi és a kocsi ugyanabban a házban volt, ahol Frank felkötötte magát.

– A játékban Bill teljesen más karakter. Bár ugyanúgy fegyvermániás és túlélő, rettenetesen faragatlan, alpári, agresszív és kiszámíthatatlan, ráadásul a hosszú magány miatt már magában beszél. Ellie-vel kifejezetten ellenséges, Joellel pedig épp csak egy fokkal barátságosabb. És mindössze azért segít nekik, mert valamiért Joel lekötelezettje, bár sosem derült ki, hogy miért.

the_last_of_us_part_1_frank.jpg

– Bill a játékban éppen az ellenkezőjét tanácsolja Joelnek, mint a sorozatban. Azt javasolja, hogy valahogy szabaduljon meg Ellie-től, mert a kötődés csak gondot és halált jelent ebben a világban. Továbbá kifejezetten hepciás a cuccaival kapcsolatban, Ellie-vel többször is kiabál amiatt, mert a lány a dolgai között matat.

– Joel a három szabályt még Bostonban elmondja Ellie-nek, nem sokkal azután, hogy Tess meghalt.

– A játékban Ellie sokkal később kap fegyvert, ráadásul azt Joel adja neki.

– Ellie nem először ül kocsiban a Part 1-ben, sőt már vezetni is tud, és segítenie kell Joeléknek bebikázni az autót a nyílt utcán, miközben fertőzöttek támadnak rájuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr7918039054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása