Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Különbségek a The Last of Us Part 1 és a The Last of Us: Left Behind között, plusz néhány érdekesség

2023. március 05. 16:18 - Dzséjt

Annak ellenére, hogy az e heti The Last of Us epizód egy aprócska DLC-t igyekezett feldolgozni, hatalmas változtatások történtek a játékhoz képest. A sztori egy jelentős részét kivágták, míg másutt megtoldották olyan dolgokkal, amik nem szerepeltek az eredeti Left Behind DLC-ben. Lássuk is, mi lett másképpen elmesélve.

the_last_of_us_hbo_series_left_behind.jpg

De előtte még jöjjön a szokásos figyelmeztetés. A cikk szigorúan az aktuális epizódra és a játék ide vonatkozó szakaszára koncentrál, szóval ha nem láttad még a The Last of Us: Left Behindot, nem játszottál a The Last of Us Part 1-gyel (vagy az eredeti játékkal, esetleg a remaster változattal), és nem akarsz megtudni a sztorira vonatkozó részleteket, akkor ne olvass tovább!

the_last_of_us_part_i_20220917202258.jpg

– A Left Behind DLC-ben sokkal nagyobb hangsúlyt kaptak a jelenkori események. Egész pontosan akció-reakció kapcsolat állt fent. Ellie a játékban ugyanis az egyetemen őket megtámadó banditák elől menekülve a Colorado Mountain Plazában rejtőzik el Joellel, és itt próbál meg orvosságot, illetve kötszert szerezni, hogy ellássa a férfi sérüléseit. Miközben bejárja a plázát, bizonyos események hatására jutnak eszébe a bostoni Liberty Gardensben történténtek. Például, amikor Ellie a Colorado Mountain Plazában leugrik a központi csarnokba, átváltunk a múltba, ahol beugrik a Liberty Gardensbe. Ez az emlékfolyam pedig azzal ér véget, hogy a Liberty Gardensben Riley felkapcsolja az áramot (ahol mindketten jelen vannak, Riley nem küldte el Ellie-t), majd visszatérünk a jelenbe, amikor is Ellie rájön, hogy vissza kell kapcsolnia az áramot a Colorado Mountain Plazában.

– A játékban imigyen párhuzamosan zajlik a cselekmény és ezáltal bemutatásra kerül, hogy Ellie milyen volt, mielőtt megismerkedett Joellel, és milyenné lett azalatt a fél év alatt, amit együtt töltöttek. A múltban Riley irányít, ő vezeti a menekülést a rájuk törő fertőzött horda elől, s egy ponton vissza kell mennie a bajba kerül Ellie-ért (ekkor harapják meg mindkettejüket). A jelenben pedig Ellie már a maga ura, egymaga képes felvenni a harcot a fertőzöttekkel és a rájuk találó bandákkal, méghozzá úgy, hogy mindkét fél jelen van (az persze már a játékoson múlik, hogy Ellie-t irányítva felhasználja a fertőzötteket a banditák ellen, vagy maga is beleveti magát a káoszba).

the_last_of_us_part_i_20220917221354.jpg

– A sorozatban a fentiek nincsenek benne. A ház, ahol elrejtőznek, nem szerepel a Left Behindban, csak az alapjátékban tűnik fel, és a Colorado Mountain Plazában történt események után jutottak el ide hőseink, Joel pedig ekkor már gyógyulófélben van, bár még láz gyötri. Érdekesség, hogy Craig Mazin és Neil Druckmann teljesen ki akarták hagyni Joelt és a jelen eseményeit, az HBO vezetősége ragaszkodott ahhoz, hogy az epizód legalább ilyen minimálisan kapcsolódjon a sorozat fő sodrához.

– Ugyanígy nincs benne a sorozatban, hogy Ellie és Riley komolyan összevesztek, mielőtt utóbbi lelépett a FEDRA iskolájából.

– A játékban Jeol nem kéri arra a lányt, hogy hagyja hátra, sőt, a Left Behind eseményei alatt nincs is magánál. Ellie pedig végig azon fáradozik, hogy megmentse Joel életét.

the_last_of_us_part_i_20220917223446.jpg

– A Left Behind DLC múltbeli szakasza ott kezdődik, hogy Riley beoson Ellie szobájába. A tornatermi jelenet és az irodában lezajló beszélgetés nem szerepel a játékban. Ellie-nek senki sem ajánl jövőképet a FEDRA-nál, és legjobb tudomásunk szerint semmilyen kapcsolatot nem tart fent a többi bentlakóval. Bár megemlítenek néhány lányt, de Ellie azt mondja, hogy „ők Riley barátai”.

– Riley azzal bizonyítja be a játékban, hogy Tűzbogár lett, hogy megmutatja a szervezet által használt egyedi dögcédulát – ami a Part 1 egyik legjellegzetesebb eleme, hiszen gyűjthető tárgy és több tucatot lehet fellelni. Az, hogy pisztolya van, igazából semmit sem bizonyít, hiszen a The Last of Us világában szinte mindenkinek van fegyvere. Ráadásul a dögcédulát Ellie a játékban megtartotta, és mind a Colorado Mountain Plazában, mind később megtekintheti. A dögcédula ekkor már véres, emiatt feltételezhető, hogy a lány végül megölte a rohanóvá vált Riley-t és csak azután vette el tőle a nyakbavalót.

the_last_of_us_part_i_20220917200715.jpg

– A játékban Ellie pontosan tudja, ki Marlene, és Riley be is akarta vinni Ellie-t a Tűzbogarak közé, de a nő nem engedte. Se Riley, se Ellie nem értik, miért nem.

– Az HBO alkotásából kimaradt Winston Asher, egy öreg FEDRA katona, akit a lányok régről ismertek, és aki egyedüliként állomásozott a plázában, de nem sokkal a Left Behind eseményei előtt természetes úton meghalt. Ellie és Riley megtalálják az őrhelyét, ahol rálelnek a piájára is, ebből isznak, bár nem sokat (alternatívaként a játékos el is utasíthatja azt, hogy Ellie igyon). Itt derül ki az is, hogy Winston megtanította Ellie-t lovagolni a lován, Hercegnőn.

the_last_of_us_part_i_20220917190126.jpg

– A sorozatból kimarad az is, hogy a lányok egymással versenyezve bedobálják téglával két kiállított kocsi ablakát. A győztes feltehetett egy kérdést, amire a vesztesnek mindenképpen válaszolnia kellett. Ha a játékos Ellie-t irányítva nyert, akkor rákérdezhetett az alábbi három dolog egyikére (vagy semelyikére):

  • Miért hagyta el Riley szó nélkül? – Erre Riley végül nem ad igazi válaaszt.
  • Miért üldözte el Ellie-t Riley, mielőtt elment? – Riley elmondja, hogy neki időre volt szüksége, mert megélt néhány rossz dolgot, de Ellie nem hagyta békén. Ezért veszett össze vele. Ellie elmondja, hogy azért nem hagyta békén, mert törődött vele.
  • Marlene említette-e Ellie anyját? – Riley elmondja, hogy Marlene és Anna közeli barátok voltak már a járvány kitörése előtt is, bár sokat veszekedtek, mint ő és Ellie. Továbbá elárulja, hogy Anna nővér volt.

the_last_of_us_part_i_20220917190053.jpg

– Ha a játékos elveszti a mérkőzést, Riley azt kérdezi meg Ellie-től, hogy mit kéne tennie ahhoz, hogy a kapcsolatuk olyan legyen, mint régen. Ellie azt válaszolja, hogy egy nagy, két térhajtóművel bíró űrhajót kéne adnia neki. Aztán őszintén hozzáteszi, hogy az jó kezdet, hogy Riley elhozta a plázába.

– A DLC-ben a halloweeni cuccokat kínáló bolt sokkal előbb szerepelt, és több mindent fel lehetett fedezni, köztük egy „jós koponyát”, ami fura mód pont olyan eseményeket vetített előre, amiket Ellie később tényleg átélt. Például megkérdezte, hogy fog-e még autót vezetni, és a válasz az igen volt. Később Bill városában volt lehetősége autót vezetni. Érdekesség, hogy a sorozatban látott maszkok ugyanígy szerepelnek a játékban is, bár ott Ellie és Riley többet is felpróbál.

the_last_of_us_part_i_20220917193846.jpg

– A körhinta a játékban leáll, amikor Riley felül rá, és a vicckönyvet ezután adja át Ellie-nek.

– A fotógép a játékban nem nyomtat képeket (amúgy is elég hihetetlen, hogy húsz év alatt még nem száradt be a tinta), hanem a Facebookra lehetett volna feltölteni a képet, s bár Ellie-ék nem tudják, mi az, mégis megpróbálkoznak vele, értelemszerűen sikertelenül. Mint ismeretes, a játékban a fertőzés 2013-ban terjedt el, míg a sorozatban 2003-ban, amikor még nem volt Facebook (azt 2004-ben alapították), így ez a változtatás érthető.

the_last_of_us_part_i_20220917215302.jpg

– A Left Behind DLC-ben az arcade gépek nem működnek, ami reális, hiszen a pláza évek óta le van zárva az ott elszaporodott fertőzöttek miatt, és a FEDRA-nak valószínűleg előtte sem volt prioritása a játékgépek karbantartása (a plázákat főleg menekülttáborokként használták a korai években). Éppen ezért Ellie nem tudott játszani (ahogy azt egy korábbi epizódban, a Long, long time-ban is sugallták). Ehelyett Riley mesélt el neki egy mérkőzést, miközben Ellie becsukott szemmel elképzelte azt. Emellett a játékban egy kitalált programmal, a The Turning-gel „játszottak”, ami lényegében a Mortal Kombat játékbeli megfelelője. A Naughty Dognak nem volt meg a licence, ezért lett egy fikciós program. A sorozatot viszont a Warner gyártja, és a Mortal Kombat jogai történetesen ennél a stúdiónál vannak, szóval nyugodtan felhasználhatták a Mortal Kombat II-t a sorozathoz.

– Ellie nem hagyja ott Riley-t a játékban, éppen ellenkezőleg, miután kiderül, hogy Riley elmegy Bostonból, ő hagyja ott Ellie-t. A lány eztán követi egy elektronikai boltba, ahonnan zenét hallottak.

the_last_of_us_part_i_20220917202003.jpg

– Ellie és Riley tánca ebben a boltban volt, és a tánc előtt vízipisztoly csatát vívtak. A játékpuskákat Riley hozta Ellie-nek ajándékként, mivel a lánytól elkobozták a sajátjait a FEDRA iskolában (bár célzott rá, hogy vissza fogja őket lopni).

– A játékban nem csak egy szem lopakodó van a Liberty Gardensben, hanem egy egész horda, amiket a zenével csalnak oda magukhoz Ellie-ék. Lopakodó viszont egy sincs ott, azokkal a főhősnő a Colorado Mountain Plazában találkozik, ráadásul többel, és ott is vannak kattogók és rohanók.

the_last_of_us_part_i_20220917232819.jpg

– Ellie a játékban egy lezuhant FEDRA mentőhelikopterben lel rá egy orvosi készletre. Azzal látja el Joel sérülését, nem pedig egy fiókban talált tűvel és cérnával. Ami reálisabb, hiszen az a helikopter a jelek szerint csak pár hónapja zuhant le, az EÜ készletben pedig nagy valószínűséggel sterilebb és orvosi ellátásra jobb eszközök vannak, mint a húsz éve a fiókban rohadó, ruhavarrásra használható tű és cérna

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr7618063496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása