Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Különbségek a The Last of Us Part 1 és a The Last of Us: When You're Lost in the Darkness között, plusz néhány érdekesség

2023. január 20. 19:33 - Dzséjt

Elindult a The Last of Us tévésorozat, és a When You're Lost in the Darkness című első epizód egész jól adaptálta a játék elejét. Persze nem szolgalelkűen, képkockáról képkockára, jó pár dolgot megváltoztattak, de a fontos események, párbeszédek és szereplők megmaradtak. Viszont ez jó apropó arra, hogy újra írjak egy blogposztot, amit nem tettem már lassan 3 éve. A poén, hogy az utolsó posztom szintén a The Last of Us játékokhoz köthető.

the_last_of_us_series.jpg

Szóval, lássuk, miben más a játék, mint a sorozat első epizódja. Nem kell félni, csak az epizódot érintő dolgokat írtam össze, semmi olyat, ami későbbi részekre utalna. De azért álljon itt a figyelmeztetés:

Ha nem láttad még a The Last of Us: When You're Lost in the Darkness-t, nem játszottál a The Last of Us Part 1-gyel (vagy az eredeti játékkal, esetleg a remaster változattal), és nem akarsz megtudni a sztorira vonatkozó részleteket, akkor ne olvass tovább.

– A játékban nincs talkshow, ellenben az intró alatt hallani lehet rádiós és televíziós műsorokat, bár ott a fertőzés kitörését követő eseményekről beszélnek (a FEDRA és KZ-k megalakításáról, a halottak és fertőzöttek számáról, a Tűzbogarak létrejöttéről, stb.)

– A játékban Sarah fehérbőrű és szőke, Joel és Tommy sem mexikói beütésű. Érdekesség, hogy a játékban egészen a második részig nem derült ki Joel (és Ellie) teljes neve, sehol sem említik vagy írták le, míg ebben az epizódban Tess egyszer a teljes nevén szólítja. (Az eredeti játék remake-jében, azaz a The Last of Us Part 1-ben már el lehet olvasni Joel személyijén, amit a FEDRA ellenőrzőponton ad át, hála a 2013 óta történt grafikai fejlődésnek – az ellenőrzőpont viszont nem szerepel az epizódban.)

the_last_of_us_part_1.jpg

– A játékban a cordyceps járvány 2013-ban szabadult el, nem 2003-ban volt, a fő cselekmény pedig 2033-ban és nem 2023-ban zajlik. Ennek egyik hozadéka, hogy a játékban Joelnek már okostelefonja van, míg a sorozatban egy régebbi, hagyományos mobiltelefont kap elő a zsebéből. (Személyes megjegyzés: ugyanilyen Nokia 3210-es telefonom volt ugyanilyen tokban.)

– A játék szeptember 26-án éjjel kezdődik. Sarah már alszik, a hazaérő Joelre ébred fel és adja át neki az ajándékot. Az ezt megelőző események nem szerepelnek a programban.

– Sarah új órát vett az apjának, nem a régit csináltatta meg.

– Tommy-t nem zárják börtönbe és Joel sem megy el az éjszaka folyamán emiatt, csak a szomszédba néz át.

– A játékban szerepel egy újság, amiből kiderül, hogy a hatóságok vizsgálják a Dél- és Közép-Amerikából, valamint Mexikóból származó terményeket a gombás megfertőződés miatt, és több vállalat is visszahívta az élelmiszereket emiatt. Az epizódban viszont semmilyen formában nem esik szó az élelmiszer fertőzöttségéről, így az epizódnam voltaképpen nincs magyarázat a járvány gyors terjedésére.

– A játékban nem szerepel kutya a történet elején, bár hallani egy ugató blökit Joelék szomszédságában. A hangokból ítélve a fertőzöttek végeznek az ebbel.

– Az Adler-család egyáltalán nem szerepel a játékban. A Millerék szomszédja ott a Cooper-család, de csak Jimmy-vel találkozhatunk, amikor rohanóként betör hőseink házába és Joel agyonlövi. Ekkor érkezik meg Tommy – aki egész este hívogatta a bátyját – és elviszi Joelt és Sarah-t.

– Érdekesség, hogy az epizódban is említenek egy Jimmy-t, az út bal oldalán az ő háza lángol. A játékban is szerepel egy lángoló ház, csak az út jobb oldalán van és ott a tulajdonost Louisnak hívják.

– A játékban Joelék Austin külvárosába hajtottak be, és ott karambolóztak egy másik autóval, emiatt kellett kiszállniuk a kocsiból. Tommy pedig a fertőzöttek miatt kénytelen elválni Joeléktől, ugyanis menekülés közben nem tudnak bezárni egy ajtót, így az fiatalabb Miller hátramarad, hogy tartsa az ajtót, míg a többiek biztos távolba menekülnek.

– A játékban a bostoni Karantén Zónába (KZ) már senkit sem engednek be. Ugyanitt nincsenek nyilvános kivégzések sem (bár más KZ-kban előfordult), azokat, akiket megvádolnak valamivel, elhurcolják és többé nem kerülnek elő.

– A játékban is benne van, hogy a fertőzötteket azonnal megölik méreginjekcióval, de ott nem egy kislánnyal teszik ezt meg. A FEDRA katonái (védőruhában) az utcára rángatnak három embert, akik egy lezárt épületben bujkáltak. Az egyik ezek közül fertőzött, az kap méreginjekciót. Egy másik meg megpróbál elmenekülni – valószínűleg ő is fertőzött –, ezért hátba lövik.

– Ha valaki megfertőződik, 12-48 óra alatt alakult át rohanóvá, függetlenül attól, hol harapták meg. A sorozatban 12-24 óra alatt alakul át az áldozat, ha a lábán harapták meg, 2-8 óra, ha a testén vagy a kezén érte sérülés, és 5-15 perc, ha a fején.

– A játékban nincs utalás arra, hogy Joelnek bármilyen munkát kellett volna végeznie. Éppen ellenkezőleg, az egyik ismerőse arra tesz utalást, hogy meglepné, ha a FEDRA bármilyen munkát adna Joelnek. Teljesen a csempészkedésből él.

– A játékban csak céloznak arra, hogy Tess és Joel között több van a munkakapcsolatnál. Az epizódban egyértelműen együtt élnek.

– A játékban Joel már évek óta nem beszélt Tommy-val, nem is tartották a kapcsolatot. Azt sem tudja, pontosan hol van az öccse, csak annyit hallott, hogy valahol Jackson környékén él. Joel nem is akarja megkeresni, sőt a KZ-t sem akarja elhagyni.

– A játékban a 2033-as események akkor indulnak el, amikor Tess összeverten megérkezik Joelhez, majd azonnal elindulnak, hogy megöljék Robertet. Ebben ugyanis Robert Tess fegyvereit adta el a Tűzbogaraknak, nem egy aksit, és miután átverte a nőt, megpróbálta megöletni, ám Tess végzett a támadóival (sosem esett a FEDRA fogságába). Végül sikeresen megtalálják és Tess két golyót repít a fejébe, miután Joel nem csekély erőszak árán kiszedi belőle, hogy kinek adta el a fegyvereket.

the_last_of_us_part_1_joel_tess.jpeg

– A játékban a Tűzbogarak robbantása nem Robert búvóhelye mellett, hanem egy FEDRA ellenőrzőponton történt (ezek választják el a KZ egyes körzeteit és csak engedéllyel lehet áthaladni), és nem csak Tess, de Joel is jelen volt (úton voltak Roberthez). Ezután viszont nem tört ki tűzharc.

– Ellie csak ebben az epizódban tudta meg, hogy Marlene adta árvaházba, sőt korábban nem is találkozott a nővel. A játékban Ellie a cselekmény elindulása előtt már egy évvel megismerkedett Marlene-nel és megismerte az igazságot a múltjáról, sőt a Tűzbogarak közé is be akart lépni, csak Marlene ezt nem engedte. Ezért is kereste meg Ellie személyesen őt, miután megfertőződött. (Az epizódból nem derült ki, hogyan került Ellie a Tűzbogarakhoz.)

– Az epizódban Marlene azt mondja, hogy ő csak a bostoni Tűzbogár-sejt vezetője. A játékban Marlene az egész mozgalom alapítója és vezetője, az első találkozásukkor Joel úgy is hivatkozik rá, hogy a Tűzbogarak Királynője, és Boston utcáin is rengeteg körözési papír van, amiről ez kiderül. Mi több, az intróban hallhatjuk Marlane-től a szervezet jelmondatát is: „Ha eltévedtél a sötétben, keresd a fényt.”

– A játékban azokat a zárt, sötét helyeket, ahol fertőzött pusztult el és a gomba elszaporodott, általában belepi a cordyceps spórája. Az ilyen helyeken az embereknek gázmaszkot kell viselnie, hogy tudjanak rendesen lélegezni és elkerüljék a fertőzést (éppen ezért a gázmaszk a legtöbb embernél alapfelszerelés). Az epizódban bár járnak egy ilyen helyen, a spóráknak nyoma sincs. Emellett az epizódban nincs jele annak, hogy a KZ-n belül is vannak fertőzöttek a rég nem ellenőrzött épületekben. A játékban, míg Robertet keresték, Joel és Tess több rohanóba is belefutott.

(Kis kitérő: sajnos a spórák hiánya és a fentebb említett fertőzött élelem megemlítésének mellőzése hatalmas lyukat hagy a lore-ban, ugyanis így nincs magyarázat arra, hogyan indult el a cordyceps járvány és miért terjedt ilyen gyorsan. Az első rohanókat viszont mindenképpen csak spórák teremthették meg.)

– A játékban a FEDRA éppen átfogó támadást indított a bostoni Tűzbogár frakció ellen, emiatt is akartak távozni a városból. Marlene ezekben a harcokban sérült meg. Ezután megy teljesen egyedül Roberthez, ám már csak a hulláját találja meg, mellette Tess-szel és Joellel. Mielőtt Tess belement volna abba, hogy kicsempészik Ellie-t, elment Marlene-nel a Tűzbogarak bázisára, hogy megnézze, megvannak-e még a fegyverei és a meló elvégzéséért jutalomként nekik ígért extra készletek. Míg rá várnak, Joel és Ellie egy, a fal közelében lévő rejtekhelyükön töltik el az időt, nem pedig Joel lakásán. És a játékban semmiféle rádió nem szerepel, a KZ-ben a civileknek nincs működő elektronikus eszközük. De 2033-ra már a FEDRA-nak és a Tűzbogaraknak is problémás a nagyobb távolságú kommunikáció, így például futárok járnak az egyes KZ-k és Tűzbogár bázisok között.

(Kis kitérő: úgy tűnik, a sorozat készítői nem gondolták át alaposan ezt a változtatást vagy csak belekavarodtak abba, hogy mit változtattak meg és mit vettek át a játékból. Ugyanis az epizódban Marlene-nek azért kellett az akkumulátor, mert nincs működőképes kocsija, ezért nem tudja kivinni Ellie-t a KZ-ból. Ezt még el is mondja. Aztán Tess-nek és Joelnek mégis azt ígéri, hogy kapnak egy aksit, sőt még megtankolt, fegyverekkel megpakolt teherautót is hozzácsap a jutalomhoz. A játékban is ezt ajánlja nekik, de ott rendelkeznek mindezzel, és csak azért nem tudja Marlene kivinni Ellie-t, mert a FEDRA épp szanaszét verte a bostoni Tűzbogarakat és Malrene járni is alig tudott.)

the_last_of_us_part_1_joel_ellie_tess.jpeg

– Az epizódban megemlítik Bill-t és Franket, hogy elmehetnének hozzájuk. A játékban az ötlet, hogy ellátogatnak oda, csak jóval később merült fel. Ugyanígy megemlítik Riley-t is, akinek a nevével a játékban csak a sztori nagyjából háromnegyedénél találkozhatunk először.

– A trió a játékban két katonába fut bele a falon kívül és Joel egyiküket sem ismeri. A harcot ugyanúgy Ellie kezdi, de Joel PTSD tünetek nélkül támad rá a lábon szúrt őrre és lövi fejbe. A másik katonával Tess végez. Ezután Ellie-nek kicsit tovább tart meggyőznie Tess-t és Joelt, hogy immunis, miközben a nő fegyvert fog rá (bár ez utóbbi csak a remake-ben van benne, az eredeti változatban Tess nem emelt fegyvert Ellie-re).

– A játékban Joel nem veszi el a katonák gépfegyverét, sőt a játék végéig csak pisztolyokat és puskákat használhat. Bár a Naughty Dog eredetileg úgy tervezte, hogy már a program elején is magával vihet gépfegyvert, az túl erős volt, ezért a nagyobb kihívás érdekében kivették a játékból.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr318030846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása