Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Jurassic World elmélkedés – Idomítható Velociraptorok

2018. június 07. 15:16 - Dzséjt

Mivel a Jurassic Park-sorozat nagy kedvencem, és már itt az ötödik film, a Jurassic World: Fallen Kingdom, úgy döntöttem, kihasználom az alkalmat és elmélkedek kicsit két olyan dologról, amit a Jurassic World hozott be a szériába, és ami miatt úgy érzem, sokan fújnak is rá és fújhatnak a Fallen Kingdomra is. Ez a két elem nem más, mint az idomított Velociraptorok és a hibrid dinoszauruszok.

Természetesen a cikk spoilereket tartalmaz a Fallen Kingdom kivételével (erre csak annyiban hivatkozom, amennyit a trailerekben látni lehet) az összes Jurassic Park-filmből, szóval, ha azokat még nem láttad, akkor mars megnézni!

velociraptors_vs_owen.jpg

Első témánk – ahogy a cím is mutatja – nem más, mint az a pillanat, ami a legkirályabb és a legvisszásabb is a Jurassic Worldben, és visszatérő motívum a Fallen Kingdomban is: az idomított Velociraptorok. Mint tudjuk, Owen Grady a raptorok viselkedését tanulmányozza az IBRIS-projekt keretében, és ha lehet, megpróbálja beidomítani őket. Ennek két oka van: az egyik, hogy az állatokat bemutatható állapotra hozza fel. Mert ahogy az már a Jurassic Parkban kiderült, a Velociraptorok állandóan nekitámadnak a kerítésnek, ha ember van a közelükben. Szóval nem éppen kifutóra való állatok.

A másik ok, hogy az InGen kacérkodik a dinoszauruszok katonai célú használatában, bármilyen téren. Az ötlet talán elsőre baromságnak hallatszik, és hát ezt Owen is osztja, ráadásul maga a Jurassic World mutatja be, hogy az elképzelés életveszélyes. Ugyanakkor nem feltétlen hülyeség abból a szempontból, hogy a való életben is használunk bizonyos feladatokra állatokat. Szóval nem csoda, ha új (régi) fajokkal próbálnak kísérletezni ilyen irányba is.

De most nem az InGen kísérletei, hanem a raptorok idomíthatósága a téma, kanyarodjunk vissza rá. Szóval baromság-e az, hogy Owen képes parancsot adni a Velociraptoroknak, sőt akár közéjük is mehet? Beszalad hozzájuk a ketrecbe és megállítja őket, miközben éppen készülnek felkoncolni egy embert, vagy nekiugrasztja a falkát az Indominusnak, lehetséges volna ez? A Jurassic Park eddigi filmjei alapján határozottan igen! Lássuk, miért is gondolom így.

„Sokat számít, kivel lépnek először kapcsolatba. Így ragaszkodnak hozzám. Jelen voltam minden apróság születésénél a szigeten” – mondja John Hammond éppen egy Velociraptor megszületésénél a Jurassic Parkban. Tehát már az első film tisztázta, hogy az állatok ragaszkodnak ahhoz, akit születésükkor megpillantanak. A Jurassic Worldben pedig Owen mondja, hogy születésüktől neveli a raptorokat, sőt a Fallen Kingdom egyik trailerében láthattuk is, amint a kicsi Blue-val van.

Azt is tudjuk, hogy Blue, Charlie, Delta és Echo hároméves körül lehetnek a második Nublar-incidens alatt, hiszen az IBRIS-projekt 2012-ben indult (lásd: Jurassic Park idővonal), Owen vezetésével. Vagyis hősünk 2-3 éve neveli a raptorokat, ami elég idő ahhoz, hogy rendesen hozzászokjanak és hallgassanak rá, mint alfára, vagy mondhatnám úgy is, mint az „anyjukra”. És ennyi idő bőven elég arra is, hogy beidomítsa őket.

velociraptor_baby_blue.png

Ugyanakkor nem jelenthető ki, hogy ez a négy raptor háziasított. A Jurassic Wolrdben egyértelműen látható, hogy semmivel sem veszélytelenebbek, mint a korábbiak, egyszerűen csak van egy ember, akire a megfelelő körülmények között hallgatnak. Mert még Owenre sem mindig, még neki is oda kell figyelnie, hogyan és mikor érintkezik velük.

Ezt már az első raptoros jelenetek között tisztázza a film, amikor a kölyök bepottyan közéjük. A raptorok vadászni kezdenek, agresszívvá válnak, és bár Owen néhány pillanatig fel tudja tartóztatni őket, végül rátámadnak. Lehet ez szimplán olyan cívódás, mint amilyen megmentette Sarah Harding életét a The Lost Worldben, ugyanakkor egy embert egy ilyen összeveszésben simán széttépnének a raptorok.

Ennek ellenére az idomítás nem ördögtől való gondolat, hiszen, ahogy Alan Grant is mondta: "ezek nem szörnyek, csak állatok, semmi több". Az állatok pedig idomíthatóak. Nem gyilkolásra teremtek, még a filmekben sem kedvtelésből öldökölnek, hanem táplálkozásból, vagy csak védik a területüket, illetve a kicsinyeiket. A Jurassic Park III-ban láthatjuk azt, hogy megkímélik Grantéket, miután visszakapták a tojásokat. Hiába fúj Grant „segélykérést”, a nőstény raptort nem veri át, az egyből helyre utasítja hím társát. Ebből pedig egyértelműen következik: a Velociraptorok megkímélték Grantéket. Ez is csak azt mutatja, hogy ezek az állatok nem gyilkológépek. És ha képesek vagyunk más állatokat, például medvéket, tigriseket vagy elefántokat idomítani, miért ne idomíthatnák Velociraptorokat?

velociraptor_pack_01.jpg

Mindehhez tegyük hozzá, hogy szigorúan nézve egyik filmben sincsenek dinoszauruszok, csak a dinoszauruszokhoz közel álló, ember által alkotott állatok. Ebbe részletesebben majd az Indominus rex létezését taglaló fejtegetésemben megyek bele, de itt is fontos: ezek nem Velociraptorok, csak Velociraptorok génmódosított klónjai. Akárcsak az Indominus rex, ők is hibridek. És fontos észben tartani, hogy más hibridek, mint azok a raptorok, amiket az előző három filmben láttuk. Mert más géneket kutyultak beléjük. A Jurassic Worldben már nem csak béka DNS-t használtak.

Blue genetikai láncát fehérfarkú varánusz DNS-ével pótolták ki, míg Charlie-ban zöld leguán, Deltában madár DNS található (Echo esetében nem tudni, mivel pótolták ki a genetikai kódját). Már ezek a módosítások is megváltoztathatják viselkedési mintáikat például a Sorna-szigeten élő, szabadon született Velociraptorokhoz képest – azok ugyanis még a Wu-féle béka DNS-sel született példányok leszármazottai. Viszont abban egyeznek a korábbi raptorokkal, hogy ezek is elképesztően intelligensek, s eme intelligencia szintén hozzájárulhat hozzávetőlegesen sikeres tréningjükhöz.

Szóval a Jurassic World Velociraptorai nem háziasítottak, nincsen raptorsimogató a parkban, semmi ilyesmi, éppen ellenkezőleg, ahogy arra a park (ál)hivatalos honlapja is felhívja a figyelmet: a Velociraptorokat nem nézhetik meg a turisták, elzárva tartják őket a kifutójukban. Mindezt figyelembe véve, egyáltalán nem baromság, hogy a Velociraptorok hallgatnak egy emberre, de még annak is óvatosnak kell lennie a közelükben.

velociraptor_pack_03.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr2214030268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása