Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Jurassic Park idővonal

2018. június 06. 16:46 - Dzséjt

Annak idején a Universal nem csak úgy bedobta nekünk a Jurassic Worldöt, hanem számos kiegészítő anyagot is megosztott a marketing folyamán – például kapott fikciós hivatalos honlapot a Jurassic World, a Masrani és az InGen is –, így egységesítve a régi filmeket és az újat. Én ezekből az információkból összekalapáltam egy idővonalat, ami nem csak abban segíthetett az angolul kevésbé értőknek, hogy melyik film mikor játszódik vagy melyik esemény mikor történt, hanem abban is, hogy kicsit jobban képbe kerüljenek a Jurassic Park világával.

Nos, ezen a héten jön az új epizód, a Jurassic Park: Fallen Kingdom, amely az előző részhez hasonlóan szintén rengeteg háttérinformációt kapott, tovább bővítve és egységesítve az univerzumot. Ezekből megtudhatjuk, mi történt a Sorna szigeten a Jurassic Park III óta, de az is kiderült, honnan került oda a Spinosaurus. Mivel az előző Lightspeed, ahol közzé volt téve az időrend, mára végleg megszűnt létezni, úgy gondoltam, újra megosztom. Viszont akkor már kihasználom az alkalmat, hogy frissítsem és kibővítsem az idővonalat, beleszőve mindazt, ami a Jurassic World megjelenése óta napvilágot látott.

jurassic_park_dinosor.png

Fontos tudni, hogy az idővonal a filmes kánonon, nem a könyveken alapul. A filmes kánon része a Jurassic Park, a The Lost World: Jurassic Park, a Jurassic Park III, a Jurassic Wolrd, a Jurassic World: Fallen Kingdomon és ezek kiegészítő anyagai, valamint a Jurassic Park: The Game.

 

JURASSIC PARK IDŐVONAL

 

Több ezer évvel ezelőtt

Egy az amerikai kontinensről érkező népcsoport, a Bribri-törzs leszármazottai megtelepszenek a Nublar-szigeten. Magukat Tun-Sinek (vizes emberek) nevezik el. Főleg halászatból élnek.

1525

A spanyol kalandor, Diego Fernandez felfedezi a Nublar-szigetet, rajta a Tun-Siket. A La Estrella spanyol hajó térképésze, Nicolas de Huelva nevezi el a szigetet Nublarnak, azaz felhőszigetnek. A helyi törzs Guá-Sinek hívja, azaz „vizes háznak” vagy „ház a vízen túl”.

Az utolsó jegyzett idő, amikor a sziget északi oldalán fekvő Sibo-hegy nevű vulkán aktivitást mutat: sűrű fekete füst tör elő belőle. Úgy vélik, hogy emiatt nevezte el Nicolas de Huelva Nublarnak a szigetet.

isla_nublar.jpg

1926 (vitatott)

Felfedezik a Muertes Archipelago nevű szigetcsoportot 200 mérföldre délnyugatra Costa Ricától és 87 mérföldre nyugatra a Nublar-szigettől. A csoportot Las Cinco Muertesnek azaz Az Öt Halálnak is hívják. Az öt sziget neve: Matanceros, Muerta, Pena, Sorna és Tacaño.

1928

John Hammond megszületik Edinburgh-ben.

1930

Sanjay Masrani megszületik Mumbaiban (akkor még Bombay).

1961 (feltételezett)

John Hammond lánya megszületik.

1967

Megszületik Sanjay Masrani fia, Simon Mumbaiban (akkor még Bombay).

1969

Hammond megnyitja a kenyai Nairobiban az Animal Kingdomot. Robert Muldoon lesz a vadőr.

1973

Február 16: Sanjay Masrani megalapítja az indiai székhelyű Masrani Global Corporationt, hogy kifejleszthesse a Mascomot, egy globális telekommunikációs hálózatot.

Május 23-a előtt: megszületik Dr. Gerry Harding első lánya, Sarah.

1973 és 1978 között

Gerry Harding elválik első feleségétől, majd újranősül.

1975

A kaliforniai San Diegóban Hammond a Cowan, Swain és Ross Ügyvédi Irodával társulva megalapítja az International Genetic Technologies, Inc.-t, azaz az InGent.

ingen_headquarters.png

1978

Nyara, június előtt: megszületik Dr. Harding második lánya, Sarah féltestvére, Jessica.

1979

A Mascom száloptikás kommunikációt alkalmaz a telekommunikációs hálózatában.

1980

Megszületik Hammond unokája, Alexis „Lex” Murphy.

1981-1982

Miközben az Animal Kingdomot Muldoonnal vezeti, Hammond elkezdi megalapozni a Jurassic Parkot.

Felbérli Dr. Laura Sorkin genetikust, és megbízza azzal, hogy bizonyítsa az InGen előtt, hogy borostyánba ragadt szúnyogból ki lehet vonni kihalt állatok DNS-ét.

1982

A Hammond Alapítvány bérbe veszi a Costa Rica-i kormánytól aSorna-szigetet, legkevesebb 99 évre. Az InGen dinoszauruszok teremtésére és felnevelésére alkalmas létesítményeket kezdenek építeni a Sornán.

1982-1984

Dr. Hanry Wu előáll a dinoszaurusz DNS-ében lévő szekvenciahézagok béka DNS-sel való kitöltésének lehetőségével, miközben Dr. Sorkin természetes, valódi dinoszauruszok létrehozását javasolja. Végül Dr. Wu lesz a Jurassic Park vezető genetikusa, mivel az ő módszere könnyebb, gyorsabb és olcsóbb. Sorkin megkeseredik a döntés miatt, részben azért, mert az ő módszerét félredobták, részben azért, mert így nem dinoszauruszokat, hanem dinoszaurusz-béka hibrideket hoznak létre, aminek következményeit még nem láthatják előre.

1983

A Mascom elindul Indiában.

Megkezdődik a San Diegói Jurassic Park építése.

Megszületik Hammond második unokája, Timothy „Tim” Murphy.

1984

Először sikerül visszahozni egy prehisztorikus őslényt az életbe mesterséges tojás segítségével.

Megalapul Japánban a processzorok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Tatsuo Technology.

1985 előtt

Megszületik Karen Dearing.

1985

Jessica „Jess” Harding besurran egy tigrishez a San Diegói Állatkertben, ahol apja, Gerry dolgozik.

Lefújják a San Diegói Jurassic Park építését. Hammond legalább 99 évre bérbe veszi a Costa Ricai kormánytól a Nublar-szigetet.

jurassic_park_san_diego.jpg

1985-1987

Zsoldosok – köztük Oscar Morales – segítségével megkezdődik a Tun-Si törzs, köztük Nima Cruz és apja deportálása a Nublarról. Az Alapítvány orvosságot, lakhelyet és oktatást kínál azért cserébe, hogy elhagyják a szigetet. Sokan távoznak, de nem minden Tun-Si hagyja el lakhelyét. A törzsnek felajánlott lakások nyomornegyedekben vannak, az orvosságok java használhatatlan vagy egyenesen káros, az iskolák pedig tanárok nélkül mit sem érnek. Nima Cruz kapcsolata megromlik hitehagyott apjával, mivel a férfi egyezett bele a törzs nevében az áttelepítésbe. 1987-re a Tun-Si törzs utolsó, még a szigeten maradt tagjai is elhagyják a Nublart.

1985/1986 (pontosan nem ismert): Claire Dearing megszületik.

1988

Megkezdődik a Jurassic Park építése.

Július: Erik Kirby megszületik az oklahomai Enidben.

1990

Az első felnőtt állatok áttelepítése a Sornáról a Nublarra.

Tavasz: először fedeznek fel Dél-Amerikában borostyánba zárt moszkitót.

1991

Szeptember 20: Hatnapnyi kísérletezés után kariolízis miatt kudarccal zárul a 4x, 6x és 7x alanyok létrehozása. Dr. Wu arra a következtetésre jut, hogy ez a sárgacsíkos nyílméregbéka DNS-e miatt van, ami nem kompatibilis a Velociraptorok DNS-ével, ezért afrikai mászóbékák DNS-ét kezdi használni, nem csak a raptoroknál, de más dinoszauruszoknál is. Se Wu, se a többi InGen tudós előtt nem ismert, hogy ez a békafaj és néhány más kétéltű képes a nemét megváltoztatni, hogy szaporodhasson.

1992

Sanjay Masrani meghal. Fia, Simon Masrani megörökli a Masrani Global Corporationt.

Február 13: Dr. Wu magas kollektív intelligenciát fedez fel a Velociraptor klónoknál.

Június 12. előtt: utoljára beszél egymással Gerry és Sarah Harding a Jurassic Park-incidenst megelőzően.

1990 és 1993 között

Hogy Sorkint elhallgatassa, Hammond ad neki a fő komplexumtól távol egy laboratóriumot a Nublar-szigeten, ahol kedvére folytathatja kísérleteit. Sorkin létrehozza a Troodonoket, a Jurassic Park egyetlen, 100%-os dinoszaurusz faját. Hammond túl veszélyesnek ítéli a Troodonoket, ezért elrendeli az elpusztításukat, de Sorkin megtagadja a parancsot és titokban folytatja kutatásait a fajjal a karantén ketrecekben. Emellett kifejleszti a lízin-függőség ellenszerét.

Megalakul az InGen Security Divison.

1993 júniusa előtt

Oscar Morales, Billy Yoder (és feltehetően Daniel „D-Caf” Cafaro) Nicaraguában hajtanak végre egy küldetést, amelyben a legtöbb zsoldost megölik. Oscar kényszeríti Billy-t, hogy meneküljenek, így az esetleges túlélőkről sem tudnak meg semmit.

1993

Május 24: baleset történik a Nublar-szeget geotermikus erőművében.

Június első hete: megérkezik a Sorna-szigetről a Big One nevű Velociraptor. Miközben megpróbálják bevezetni a kifutójába, az állat elszabadul és megöli (vagy súlyosan megsebesíti) az egyik munkást, Jophery-t. Az incidens hatására az építési munkálatok leállnak – Hammond eddigre már 157 millió dollárt költött csak a Látogatóközpontra – és a befektetők szeretnék szakértőkkel ellenőriztetni a park biztonságát.

A Big One elpusztít a Jurassic Parkban lévő nyolc Velociraptorból hatot.

Donald Gennaro felkéri Dr. Ian Malcolm matematikust, hogy ellenőrizze a Jurassic Parkot, majd Mano de Diosban látogat, ahol a borostyánlelőhelyen találkozik Juanito Rostagnóval. Hammond nem érkezik meg a találkozóra, mert a lánya éppen válik.

Június 7-én, hétfőn: Hammond felkéri Dr. Alan Grantet és Dr. Ellie Sattlert, hogy csatlakozzanak az ellenőrzést végző csapathoz.

Június 8-án, kedden: Dr. Lewis Dodgson, a BioSyn kutatója felbérli Dennis Nedry-t Costa Ricában, hogy lopjon el néhány dinoszaurusz embriót a Jurassic Parkból. Ehhez egy különlegesen átalakított borotvahab-flakont kell használnia, aminek belsejében hűthető mikrorekeszek vannak.

Június 11-én, péntek reggel: Grant, Ellie, Malcolm, Hammond és Gennaro megérkezik a Nublar-szigetre. Hammond megmutatja látogatóinak a Brachiosaurust és a változatos növényevők csordáját.

jurassic_park_01.jpg

Gerry megmutatja Jessnek a parkot, majd visszaviszi a Látogatóközpontba, hogy összecsomagoljon a hajó kifutásáig.

Délelőtt: az elpusztult Velociraptorok pótlására hozott öt új raptort a látogatók miatt elzárva tartják a karantén karámban.

Grant, Ellie, Malcolm és Gennaro megismeri a Jurassic Park létrehozásának mikéntjét, megismerkednek a legfőbb biztonsági szabályozással (minden dinoszaurusz nőstény) és Dr. Henry Wuval, valamint tanúi lehetnek egy Velociraptor megszületésének.

A csapat végignézi, ahogy megetetik a Velociraptorokat. Megismerkednek a fővadásszal, Robert Muldoonnal.

12:00: a VIP étkezdében a csapat tagjai átbeszélik a tapasztalataikat. Megérkeznek Hammond unokái, Tim és Lex Murphy. Az ellenőrzést végző csapat a gyerekekkel elindul a túraprogramra.

Délután: Granték nem láthatják se a Dilophosaurust, se a Tyrannosaurus rexet, viszont a kocsikat elhagyva rálelnek Dr. Gerry Harding társaságában egy beteg Triceratopsra.

19:00: megkezdődik a park üzemeltetéséhez nem létfontosságú dolgozók evakuálása a közeledő vihar miatt. A terv szerint a látogatókon kívül csak Hammond, Muldon, Ray Arnold és Dennis Nedry maradna a szigeten.

Ellie Gerry-vel a Triceratopsnál marad, a többiek visszatérnek a túrakocsikhoz.

Gerry visszaviszi Ellie-t a látogatóközpontba, majd felveszi Jesst, hogy elinduljanak a hajóra.

19:00 és június 12-e, szombat hajnal között: Nedry lekapcsolja az áramot – kivéve a Velociraptor-karámban – és a borotvahab-flakonban elrejtve ellop néhány embriót. Menekülés közben balesetet szenved, majd a kocsijában felfalja egy Dilophosaurus.

A felmérést végző csapatot megtámadja a kiszabaduló T-rex. Gennarót megöli a dinoszaurusz, Malcolmot súlyosan megsebesíti. Grant, Tim és Lex elindulnak gyalog a Látogatóközpontba.

jurassic_park_02.jpg

Nedry tevékenységének hála a karantén karámok is kinyílnak, így szabadlábra kerülnek a Troodonok és a sziget másik öt Velociraptora.

Nima Cruz és Miles Chadwick, miután Nedry nem érkezik meg, Dodgson utasítására nem szállnak fel az induló hajóra, hanem visszatérnek a parkba, hogy megkeressék. A Biosyn új hajót küld a párosért. Megtalálják Nedry holttestét és a flakont – ennek hűtőgázát újratöltik –, de közben Chadwicket megölik a Dilophosaurusok. Nimát megharapja egy Troodon és megmérgezi.

Grant, Lex és Tim egy fán éjszakáznak, Malcolmot Ellie és Muldon visszaviszi a Látogatóközpontba.

Gerry és Jess kis híján elgázolják a delíriumos állapotban lévő Nimát. Fölveszik, és miközben Gerry úgy-ahogy ellátja a sérüléseit, elindulnak vissza a Látogatóközpontba. Az útjukat egy bébi Triecratops állja el, ám mikor megpróbálják arrébb tessékelni, az anyaállat megtámadja őket. A zajok odavonzzák a T-rexet. Gerry, Jess és Nima az egyik külső raktárban rejtőznek el, amíg a dinoszauruszok összecsapnak.

Arnold újraindítja a Jurassic Park rendszerét, majd elindul, hogy visszakapcsolja az áramot. Hammond, Muldoon, Ellie és Malcolm a bunkerbe vonulnak vissza. Arnoldot megölik az újraindítás miatt a karámjukból kiszabadult Velociraptorok.

Június 12-e, szombat hajnal: Grant, Tim és Lex tanúi lesznek, amit a T-rex levadászik egy Gallimimust. Ellie visszakapcsolja az áramot, eközben Muldoont megöli a Big One. Timet majdnem agyonvágja az áram, amikor átmásznak a T-rex kifutó kerítésén.

Reggel: Ellie találkozik Granttel. A bunkerban felfegyverkeznek, majd visszamennek a Látogatóközpontba a gyerekekért, akik éppen a Velociraptorok elől menekülnek – az egyiket bezárják a hűtőbe. Lex visszakapcsolja a rendszert, Hammond helikoptert hív a szárazföldről. A T-rex megöli a Big One-t és a társát. Grant, Ellie, Lex, Tim, Hammond és Malcolm elhagyják a Nublar-szigetet.

jurassic_park_03.jpg

Gerry, Jess és Nima Dr. Sorkin segítségével – egy túrakocsit küld értük – megérkeznek a Látogatóközpontba, ahol segítséget kérnek a szárazföldtől. A rádión jelentkező Sorkin segítségével Gerry megmenti Nimát, majd az egyik túraautóval elcsalják a T-rexet. Nima túszul ejti a két Hardingot.

Délután: megérkezik az InGen mentőalakulata. A Bravó csapat egyik tagját, Vargast megmarja egy Troodon. Az erős hallucinációk miatt megöli társait. Vargast először meglövi az Alfa csapat tagja, Oscar Morales, majd elhurcolják a Troodonok. Az Alfa csapat – Oscar, Billy Yoder és Daniel „D-Caf” Cafaro – a túlélők keresésére indulnak, de kényszerleszállást hajtanak végre, miután összeütköznek egy Pteranodonnal. Ezután Billy és Oscar gyalog folytatják a keresést.

Gerry, Jess és Nima egy hullámvasúthoz érnek, ahol rájuk támad egy Herrerasaurus falka. A csapatot Billy-ék mentik ki, azonban a helikopterhez visszatérve megállapítják, hogy D-Caf eltűnt. A túlélők felszállnak, majd elindulnak a tereplabor felé, hogy felvegyék Sorkint és asszisztensét, David Bankst. Banks azonban még a mentőegység érkezése előtt meghal, vagy a karantén karámokból kiszabadult raptorok vagy a Troodonok végeztek vele.

Este: Sorkin beadja a lízin-függőség elleni gyógyszert a Parasaurolophusoknak, egyúttal belekeveri az anyagot a park vízellátásába. Nima megpróbál megszökni a helikopterrel, de Billy és Oscar megállítják. A helikopter lezuhan. A Parasaurolophusokra rátámad a karantén karámból kitört Velociraptor-falka. Sorkin, Gerry és Jess bemenekülnek a laborba. Oscar visszatér a laborba, közben a hátramaradt Nima és Billy megegyeznek, hogy együtt adják el a BioSynnek a dinoszaurusz embriókat. A párost végül a T-rex bekergeti a laborba.

parasaurus.jpg

A csapatot a Velociraptorok és a Troodonok végigkergetik a sziget alatt futó alagutakon. Oscar megöl egy raptort, de később vele is végeznek az állatok, miközben a csapat helyreállítja a geotermikus erőművet. Megtalálják a halott D-Cafot, akit a Troodonok vadásztak le.

A túlélők a Tengeri Kiállításon kötnek ki, ahol Sorkin ellenük fordul, mert meg szeretné menteni a dinoszauruszokat a bombázástól, amit a Costa Rica-i kormány rendelt el, mivel attól tartanak, hogy a dinoszauruszok rászabadulnak a kontinensre. Sorkint végül megöli a Tylosaurus. Billy hátrahagyja társait és elmenekül a lifttel, de előtte Jess ellopja tőle Nedry flakonját. Gerry, Jess és Nima a tavon keresztül menekül a felszínre.

Június 13-a, vasárnap reggel: Billy-t az Északi Dokkban találják meg, ahol megöli őt a T-rex. Nedry flakonja elpusztul, amikor a Rex rálép. Gerry, Jess és Nima elhagyják a szigetet a BioSyn hajójával, aminek legénységét valamikor június 12-e és 13-a között megölte egy vagy több dinoszaurusz.

rexy_game.jpg

A Costa Rica-i kormány – feltehetően az InGen vagy személyesen Hammond nyomására – lefújja a Nublar-sziget bombázását.

1993-1994

1993. június után: a Nublar-incidens után az InGen lejtmenetbe kezd. Ian Malcolmot meglátogatja a Costa Rica-i kórházban Sarah Harding, hogy megtudja, igazak-e a pletykák a dinoszauruszokról.

Malcolm sérüléseiből felépülve beszámol a nyilvánosság előtt a Nublar-incidensről, ezzel megsértve az aláírt titoktartási egyezményt. A Washington Post és a Skeptical Inquirer Hammond unokaöccse, Peter Ludlow nyomására megcáfolják Malcolm állításait és a tudós elveszti egyetemi állását.

1993. június 13. és 1994. május 23. között: a Clarissa nevű hurrikán miatt evakuálják a Sorna-szigeten lévő B helyszín dolgozóit, a dinoszauruszokat pedig szabadon engedik. A hurrikán 1993 vége felé lerombolja a telepet. Genarro, Muldoon és John Arnold halálát eltusolja az InGen, ennek ellenére a családjaiknak 36,5 millió, 23 millió és 12,6 millió dollárt fizetnek ki kártérítésül.

1994

November: Herny Wu visszatér a Nublarra, ahol a vezetésével megkezdődik a Jurassic Park szétszerelése, a szabadlábra került, még életben lévő állatok katalogizálása, valamint annak kiderítése, miképpen képesek a dinoszauruszok szaporodni.

1995

Wu megírja a The Next Step: An Evolution of God’s Concepts című könyvét, amiben kifejti vágyát új fajok létrehozásáról.

1996

Simon Masrani megalapítja Abu Dhabiban a Masrani Oil Industriest.

A Data Analysys megalapul Johannesburgban.

1996. december 17. és 1997. január 1. között

A brit Bowman család jachtkirándulás közben kiköt a Sorna-szigeten. A házaspár lányát, Cathy-t megtámadja egy csapat Compsognathus. 48 órával később a lábadozó lányt és családját meglátogatják az InGen emberei, hogy megtudják, hogyan történt a baleset.

1997

Május: Wu és az InGen csapata létrehoz egy hibrid növényt, a Karacosis wutansist. Ez felkelti Simon Masrani érdeklődését.

Május 23-a, délelőtt: az InGen igazgatótanácsa kinevezi Peter Ludlow-t, Hammond unokaöccsét a cég vezérigazgatójának. Malcolm megérkezik Hammondhoz. Találkozik Timmel, Lexxel és Ludlow-val. Hammond felkéri Malcolmot, hogy csatlakozzon a Sorna-szigetre induló kutatócsapathoz. Ennek tagja Malcolm barátnője, Dr. Sarah Harding, Nick Van Owen fotós és Eddie Car technikus. Malcolm mentőakcióvá szervezi át a kutatócsapatot, mivel Sarah már a szigeten van.

3 órával később: a csapat elindul, három nappal a tervezett előtt – sok felszerelésük még kész sincs és a harmadik terepjárójukat is hátra kell hagyniuk.

Délután: a csapat megérkezik a Sorna-szigetre. Sarah-t egy Stegosaurus csorda közelében találják meg. Kiderül, hogy Malcolm lánya, Kelly Curtis felsurrant a lakókocsira és velük tartott. Az InGen csapata, élén Ludlow-val, szintén megérkezik a szigetre. A vadászcsapat több dinoszauruszt is fogságba ejt.

hunt.jpg

Éjszaka: Roland Tembo fővadász és barátja, Ajay Sidhu elrabolja a bébi T-rexet, hogy előcsalogassák az anyát és az apát. Sarah és Nick kiszabadítják az elfogott növényevőket, amik lerombolják a vadászok táborát. A páros visszaviszi a saját táborába a sebesült kis Rexet. Meggyógyítják, de a szülők megtámadják a lakókocsit. Eddie Car meghal, miközben megmenti társait. Mindkét csapat felszerelése elpusztul. A túlélők elindulnak a régi falu felé, remélve, hogy vissza tudják kapcsolni a geotermikus erőművet és képesek lesznek segítséget hívni.

Május 24-e, nappal: Nick kiveszi a lőszert Roland puskájából. A vadász helyettesét, Dieter Starkot megölik a Compsognathusok. Rolandék visszamennek érte, de csak a maradványait találják meg.

Éjszaka: a T-rex szülők, követve a bébi Sarah dzsekijére ragadt vérének szagát, megtámadják a túlélők táborát. Roland altatólövedékkel levadássza a hím Rexet. A nőstény megöli Dr. Robert Burk paleontológust, miközben a Velociraptorok területéig üldözi a vadászokat – köztük Ajay-t –, akikkel aztán végeznek a raptorok. Nick, Malcolm, Sarah és Kelly eljutnak a faluba. Nick segítséget kér, míg a többiek elmenekülnek a rájuk támadó raptorok elől. A csapat elhagyja a Sorna-szigetet. Az InGen begyűjti az elkábított T-rex hímet és a bébit – utóbbit helikopteren azonnal San Diegóba szállítják, az 1985-ben félbehagyott amfiteátrumba.

Május 25-e, hajnali órák: a T-rex kiszabadul a Venture Star nevű hajón és megöli a legénységet. Miután a hajó letarolja a dokkot, a dinoszaurusz rászabadul San Diegóra. Sarah és Malcolm a bébi Rexet használva csalják vissza a hímet a Venture Starra, ahol sikeresen fogságba ejtik. Ludlow-t megöli a kis Tyrannosaurus.

t-rex_in_san_diego.jpg

Május 25-e vagy az után: mindkét állatot visszaviszik a Sorna-szigetre, a területet pedig tiltott övezetté nyilvánítják.

1997 május és december között

Az Amerikai Tudományos Bizottság hatályba lépteti a Paleo-Genetikai Feltámasztásból fakadó Etikai Gondatlansági Határozatot, más néven a Génvédő Törvényt. Ez kiterjeszti a ma élő állatok jogait a feltámasztott állatokra is, korlátozza az InGen tulajdonában lévő szigetekhez a hozzáférést és tiltja, hogy az InGen további őskori növényeket vagy állatokat klónozzon.

Meghal John Hammond.

Hammond jó barátjának fia, Simon Masrani elkezdi felvásárolni a súlyos anyagi gondokkal küszködő InGent. 2015-ös beszédében Masrani azt állítja, hogy Hammond utolsó kívánsága az volt, hogy gondoskodjon az InGenről és építse fel a Jurassic Worldöt.

Mivel Masrani Global a Jurassic Worldöt a Génvédő Törvény miatt csak a Sornáról hozott dinoszauruszokkal töltheti fel, 100 nappal azután, hogy a felvásárolta az InGent, a cég titkos és illegális kísérletekbe kezd a Sornán, amelynek célja számos új dinoszaurusz faj létrehozása, úgymint az Ankylosaurus, a Ceratosaurus, a Corythosaurus és a Spinosaurus. Ez a Génvédő Törvény nyílt megszegése.

1998

Charlie Degler, Ellie Sattler fia megszületik.

Az InGen teljesen integrálódik a Masrani Global társaságába. Masrani elindítja a Jurassic World-projektet, amelynek egy új park létrehozása a célja a Nublar-szigeten.

A Masrani Oil a szélenergiával kezd kísérletezni.

1999

A Mascom fellövi a Glinda nevű műholdat, amelynek feladata az alacsony nyomású időjárás rendszerek viselkedési és fiziológiai hatásainak tanulmányozása.

Megszületik Zachary "Zach" Mitchell.

A Masrani Global korlátozott hozzáférést kap a Sornához és a Nublarhoz.

Legalább egy Parasaurolophust létrehoznak Masrani tudtával.

A Sorna-szigeten illegálisan megszületik a Spinosaurus Masrani tudta nélkül.

2000

Dubaiban megalapul az Axis Boulder Engineering, a Masrani egyik alvállalata, amely technológiai és civil eszközök tervezésében nyújt segítséget az anyacégnek.

Augusztus 25: az InGen prototípus vaselemzője DNS nyomelemeket talál egy nemrégiben felfedezett Mosasaurus csontvázban.

December: Simon Masrani előlépteti Dr. Henry Wut az InGenen vezető kutatójává és a Jurassic World-projektbe helyezi át.

2001-2002

Masrani személyesen bérli fel Vic Hoskint, hogy segítsen megreformálni a Jurassic Parkot korábban védelmező InGen Security Divisiont, hogy az hathatós védelmet nyújtson a Nublar-szigeten az építkezésnél.

2001

Május 23: Ben Hildebrand és Erik Kirby a Dino-Soar nevű társasággal illegálisan ejtőernyőzik a Sorna-sziget mellett. A hajót támadás éri, ezért Ben és Erik kénytelenek a szigeten landolni. A leszállás után nem sokkal Ben belehal belső sérüléseibe. Eric egyedül marad a szigeten,

Május 23 és július 17 között: Paul és Amanda Kirby az Egyesült Államok és a Costa Rica-i kormány segítségét kérik Erik megmentésében, de azok hátat fordítanak nekik. Ezután felbérelnek három zsoldost, Udesky-t, Coopert és Nash-t, hogy kísérjék el őket a Sorna-szigetre, megmenteni a fiúkat.

Július 17: Grant meglátogatja régi barátnőjét és kollégáját, Ellie-t és családját, majd előadást tart egy egyetemen, hogy támogatást szerezzen a Velociraptorokkal folytatott kutatásaira. Mivel módszereit elavultnak tartják, nem jár sikerrel.

Július 18: Kirbyék Udesky javaslatára felbérlik Grantet és segédjét, Billy Brannent, hogy kísérjék el őket a Sornára – bár nekik nem mondják el a „kirándulás” valódi okát, sőt magukat milliomos kalandornak adják ki. A csapat leszáll a Sornán. A terep átfésülése közben a Spinosaurus megöli Coopert, majd véletlen kárt tesz a felszálló repülőgépbe, mire az lezuhant. A feldühödött dinoszaurusz szétszedi a gépet, megöli Nash-t. A menekülők egy fiatal T-rexbe futnak, ami üldözőbe veszi őket, majd összecsap a Spinosaurusszal. Utóbbi elpusztítja a Rexet. Granték a raptorok területére tévednek. Megtalálják Ben maradványait, miközben Billy ellop néhány raptortojást, így az állatok üldözőbe veszik őket és megölik Udesky-t. Erik megmenti Grantet, a többiek egy fán húzzák meg magukat.

t-rex_vs_spino.jpg

Július 19-e, nappal: Grant és Erik találkoznak Billy-vel, Paullal és Amandával. A csapat a Spinosaurus elől az InGen által „feljavított” Pteronodonok kalitkájába menekül be. Billy megsérül és elválik a csapattól. A kalitka kapuját Granték nyitva hagyják, így az állatok kiszöknek. A csapat egy hátrahagyott hajón indul el a folyón a tenger felé.

Éjjel: a túlélők a Spinosaurus ürülékében, Nash maradványai között megtalálják a műholdas telefont. A Spinosaurus megtámadja őket. Grant segítséget kér Ellie-től. A nő a kormánynak dolgozó férjével odaküldeti a szigetre a tengerészgyalogságot.

Július 20-a, reggel: a hadsereg felszedi Billy-t. Granték visszaadják a tojásokat a Velociraptoroknak, ezért – valamint Grant raptor-segélyhívás szimulálása és a sziget fölött köröző helikopterek miatt – azok életben hagyják őket. A túlélők találkoznak a mentőcsapattal. Három Pteranodon elhagyja a Sorna-szigetet.

raptor_family.jpg

Július 20-a után: az InGen Security feje, Vic Hoskins és csapata „eltakarítja” a szökött Pteranodonokat Kanadában.

Grant és Kirby-ék beszámolnak a Sornán látott, a hivatalos InGen-listáról hiányzó, tehát illegálisan létrehozott dinoszaurusz fajokról, de az InGen néhány tisztviselőt megvesztegetve szőnyeg alá söpri az ügyet.

2002

Április 5-e körül: az InGen biztonsági csapata megérkezik a Nublar-szigetre.

Április 19: Hoskins és az InGen Security csapata találkozik a Jurassic Park korábbi fő látványosságával, Rexy-vel, a Tyrannosaurusszal. A csapat elfogja, ez lenyűgözi Hoskinst.

Megalapul a Timack Construction, aminek feladata a Jurassic World felépítése. A park építése elkezdődik. Az Axis Boulder Engineering és a Timack Construction végzi az előkészületeket. Az InGen Security Division is a szigeten marad. Csak az építkezési anyagok 1,2 milliárd dollárba kerülnek. Masrani igyekszik elfojtani a média és egyéb csoportok aggályait.

Október 10: a Timack Construction felderíti azt a területet, ahol korábban a Gallimimusok voltak.

2002-2004

Masrani alternatív energiákkal foglalkozó divíziója megszerzi a Németországban lévő Schwarz gátat.

2003

Február 20-a előtt: Hanry Wu továbbgondolja a Sornán végzett kutatásokat. 20-ai levelében megemlít egy balesetet is, ami a kutatások közben történt a Sorna-szigeten.

Február 23: miközben Wu és csapata megpróbál tollas dinoszauruszokat létrehozni, rájönnek, hogy a tollatlan dinoszauruszok oka egy Null allél, ami a gének folyamatos manipulálása, mutálása és más állatok (békák, hüllők, madarak) génjeinek hozzákeverése miatt keletkezett.

Megalapul New Yorkban a Medixal Health.

Az Amerikai Tudományos Bizottság felülvizsgálja a Génvédő Törvényt és kijelenti, hogy bízik a Massrani Globalban és a Jurassic World-projektben. Ez lehetővé teszi a cégnek, hogy még több dinoszauruszt klónozzon. Masrani a felülvizsgálatot „az orvoslás fejlődése” okán kérte.

2004

A Masrani Oil vízerőműveket épít Európa szerte, hogy biztosítsa a városoknak a tiszta energiát.

Befejeződik a Jurassic World építése.

A Sorna-szigeten élő dinoszauruszokat befogják és átszállítják a Nublarra.

Megszületik Gray Mitchell.

2005

A Masrani Global és az InGen aláír egy egyezményt a Costa Ricai Környezetvédelmi Hivatallal arról, hogy a cég megóvja a sziget élővilágát.

Május 30: megnyitja kapuit a Jurassic World.

jurassic_world_main_street.jpg

Június: a Jurassic World első hónapban 98 120 látogatót vonz a szigetre.

2007

Franciaországban megalapul a Masrani következő alvállalata, a repülőgép-technológiákkal foglalkozó Aerospace Dynamix.

Az InGen Security drónok fejlesztésébe kezd az Aerospace Dynamix-szal és a Mascom Networkkel közösen.

A Mascom elindítja GPS navigációs hálózatát, a Centaurust öt műholddal.

2008

Claire Dearing ebben az évben találkozik utoljára unokaöccseivel, Zach-hal és Gray-jel, legközelebb 2015-ben látja őket.

2009

Április 5: az InGen létrehoz egy hibrid életformát.

2011

A Masrani felvásárolja a processzorokat fejlesztő és gyártó Tatsuo Technology-t.

2012

Április 4: Simon Masrani felhatalmazza Dr. Wút, hogy hozzon létre új fajokat, miután az igazgatótanács új attrakciót szeretne a Jurassic Worldbe. Wu úgy dönt, egy új hibridet hoz létre, az Indominus Rexet.

A Mascom piacra dobja a Tanius 6J mobiltelefont.

Az InGen építeni kezdi szibériai létesítményét.

Megkezdődik az IBRIS-projekt, amely a velociraptorok viselkedését és intelligenciáját hivatott tanulmányozni. A projektet az egykori haditengerészeti tiszt, Owen Grady vezeti.

2013

Műjus 17: Owen javasolja Vic Hosnkinsnak, hogy béreljék fel a barátját, Barry-t az IBRIS-projekthez gondnoknak és trénernek.

A Masrani Oil felállítja az Egyesült Királyság partjainál a Cerberus Hálózatot, egy 120 darab, 450 megawattos turbinából álló szélerőművet.

2014

A Masrani Oil 48 millió dollárt költ architektúra beruházásra.

Augusztus: a Masrani Oil L-12-es platformja súlyosan megrongálódik egy hurrikánban a Csendes-óceán keleti részén. Az incidens miatt a társaság egy évre felfüggeszti a termelést.

Október: megkezdődnek a javítások az L-12-es platformon.

November: megnyílik az InGen szibériai létesítménye, a Martel. A céljuk 40000 és 20000 éves organikus anyagok kinyerése a jégből. Kilenc tudós és negyvenöt munkás dolgozik itt tizennyolc hónapot át a tervek szerint. Ugyanebben a hónapban kerül megrendezésre az IventiCon 2014, ahol a Masrani Global bemutatja az Aerospace Dynamix XL5-ös szélturbina prototípusát. A médiafigyelemnek hála a projekt a második fázisba léphet.

December: a Glinda elég a Föld légkörében, miután 15 éves szolgálat után leváltották az Ervicre.

2015

Scott Mitchell és felesége, Karen beadják a válópert a hosszú évek óta tartó nehézségek miatt. Gray a Google-n kikeresi az ügyvédek nevét, és rájön, hogy szülei válnak.

Január: Simon Masrani bejelenti, hogy az elkövetkezendő három évben 225 millió dollárral támogatja az InGent, azon belül is Security Operation divízióját. Egyúttal blogján bejelenti az Indominus Rexet.

indminus_rex_eggs.jpg

Március: a Masrani Oil és az InGen között megbeszélés folyik arról, hogy a Masrani Oil segítene az InGennek bővíteni a genomkönyvtárát, miután az Egyesült Arab Emírségben szénben és vasban gazdag szerves struktúrákat találtak a késő kréta/közép miocén időszakból. Ugyanebben a hónapban Dr. Wu egy tudományos folyóiratban arról ír, hogy az InGen genomkönyvtára segítségére lehet a Medixal Health egészségügyi kutatásaiban. Szintén márciusban kerül megrendezésre Londonban az IventiCon 2015, ahol Masrani bemutatta a Tatsuo Technology holotelefonját, a Tanius 7-et.

Április: a Masrani Oilt átnevezik Masrani Energy-vé.

Május: az Indominus Rex kifutójának tervezett befejezési ideje, ám az állat feltételezett veszélyessége miatt további módosítások szükségesek.

Július: az Indominus Rex tervezett bemutatója, de az építési munkálatok miatt elhalasztják.

December előtt: Franklin Webb munkát kap a Jurassic Worldben IT technikusként. Zia Rodriguez a Berkeley-egyetem állatorvosi tanszékének hallgatója szeretne a Jurassic Worldben gyakornoki állást szerezni (mivel a parkot decemberben bezárják, ez nem sikerül neki).

December: a második Nublar-incidens. Simon Masrani, Vic Hoskins, Zara Young és számos ember az ACU-ból és az InGen Security Operation egységéből, valamint a Jurassic World több dolgozója és látogatója hal meg, amikor az Indominus Rex kitör a kifutójából, majd ennek folyományaként kiszabadulnak a Dimorphodonok, a Pteranodon és a Velociraptorok. A Jurassic Worldöt bezárják. Richard Wiesner, a Masrani Global ügyvezető igazgatója sürgős üzenetet küld a vállalat befektetőinek a vészhelyzeti ülésezés elrendeléséről.

tyrannosaurus_velociraptor_indominus_mosasaurus.jpg

2016

Március: vizsgálatok indulnak a Jurassic Worldben lezajlott események nyomán. Bioetikai bűncselekmény gyanúja miatt nyomozás indul Dr. Wu ellen, illetve nyomozás folyik a Génvédő Törvény megsértésének ügyében a Masrani Global és az InGen ellen. A 2015-ös incidenst követően a két cég több dolgozója is bizonyítékkal áll elő arra, hogy az InGen a Génvédő Törvény 2003-as visszavonása előtt több ízben is megszegte azt.

2017

Február: a Costa Rica-i Vulkanológiai Intézet jelentése szerint a Nublar-szigeten eddig szunnyadó Sibo-hegy lassan felébred 500 éves álmából.

Március: Claire megalapítja a Dinosaur Protection Groupot (DPG), amelynek célja a dinoszauruszok megóvása.

Szeptember: a Sibót aktív vulkánnak minősítik.

A Mosasaurus megszökik a Jurassic Wordl lagúnájából.

2018

Januártól február 8-ig: a DPG új irodát nyit San Franciscóban.

Március 5 (körül): Henry Wút bűnösnek találják a bioetikai kötelességszegés vádjában, és minden címétől megfosztják.

Szeptember 10: a DPG tűntetést szervez a washingtoni Capitol Hillen, mert az Egyesült Államok kormánya semmit sem hajlandó tenni a Sibo miatt életveszélybe került dinoszauruszokért.

Ismeretlen: a DPG mentőakciót szervez a dinoszauruszok kimenekítésére. Kitör a Sibo a Nublar-szigeten.

jurassic_world_fallen_kingdom_01.jpeg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr2314022990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása