Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Jurassic Park III

2018. június 07. 22:05 - Dzséjt

jurassic_park_iii_poster.jpgAzt hiszem, senki sem fogja a fejemet venni, ha azt írom, hogy a harmadik dinoszauruszos kaland nem éppen a legerősebb része a sorozatnak. Ha igazán nyers akarnék lenni, akár idézhetnék Malcolmtól is: „ez aztán szép nagy rakás szar”. És hiába turkálunk benne, semmi értékelhetőt nem találunk benne. Illetve azért talán három dolgot a javára írhatunk: vannak benne dinoszauruszok, újra Dr. Alan Grant (Sam Neill) a főszereplő és jó lett a zene. Sőt utóbbi a legerősebb része, Don Davis remekül betölti a John Williams hagyta űrt. Minden más téren a film borzalmas.

Már a sztorinál problémák akadnak. Természetesen a továbbiak spoileresek, de őszintén szólva, nincs a filmben fordulat. Pontosabban, amit annak tartanak, az… Háááát… Nos, kenjék a hajukra kategória. De azért a rend kedvéért: innentől spoileresen.

Tehát Paul Kirby (William H. Macy) és Amanda (Téa Leoni) azért ráncigálják el szegény Grantet és tanulóját, Billy Brennant (Alessandro Nivolva) a Sorna-szigetre, mert pici fiúcskájuk ex-Mrs. Kirby pasijával arrafelé ejtőernyőzött. Természetesen a dolgok sosem sülnek el jól, ha dinoszauruszokról van szó, így hát először az ejtőernyős kalandokat biztosító csapatot zabálja fel a köd (vagy valami, ami csak és kizárólag ködben támad, a víz alól, száguldó motorcsónakokra), aztán szegény ex-feleség pasija is megpurcan. Hogy mibe halt bele, az nem derül ki, de a lőtéri kutyát sem érdekli, még a nője is pont lecsokizza, miután megtalálják a hulláját. Kezdjük azzal, hogy a csávót eleve nem is keresik, végig csak azt kiabálják, hogy „ERIC!!!!”

Végül, csak, hogy Grantnek igaza lehessen, a Kirby család által felbérelt zsoldosok kétharmada is Spinosaurus gyomorban végzi, az utolsó pedig raptor általi halálra ítéltetik. Szívünk nem vérzik értük, valószínűleg sokan a nevüket sem jegyezte meg. Tehát Joe Johnston rendező hamar megölt mindenkit a másfél órás film első fél órájában, akinek amúgy sem volt szerepe, így a maradék egy órában semmi sem vonja el a figyelmünket a dinoszauruszokról.

Emberi tényező, ugyan, minek az? Az első két film azért törte magát, hogy adjon valamiféle jellemet szereplőinek, még a kisebbeknek is. Roland Tembo vagy Denis Nedry ugyanúgy jól megmaradtak az ember fejében, mint Grant vagy Malcolm. Itt? Pfff… Grantet már szeretjük az első részből, viszi is a hátán a filmet, a többiek meg szimpla sablonkarakterek. Kirby-ék családi édelgése kicsit sem érdekes, meg úgyis tudjuk, hogy a halálos kaland összehozza a családot. Talán a kölyök, Eric az, aki kiemelhető, mégis csak nyolc hétig húzta egyedül a Sornán és még a mutternak is beolvas ennek kapcsán.

t-rex_vs_spino.jpg

Billy is addig bír valami súllyal, amíg előre kiszámítható módon raptortojást nem kezd lopkodni. Utána sajnálatos mód parkoló pályára teszik, aztán ki is írják, de nem túl véglegesen, hátha megszerette valaki, meg azért Grantnek is legyen már tiszta a lelkiismerete.

Persze nem is baj, hogy ilyen snasszok a szereplők, pláne miután az egyik zsoldosról kiderül, hogy utazási ügynök, Kirby-ékről meg az, hogy nem kalandorok, nem milliomosok és nem házasok, már nem is vagyunk kíváncsiak a szereplőkre. Ezekkel a fordulatokkal simán kinyírták a filmet.

Úgyhogy megelégszünk Grant szarkasztikus beszólásaival, de még ő is elássa magát, miután néhány eltulajdonított raptortojás miatt kijelenti, tolvaj neveltje sem jobb, mint Hammond és csatlósai. Aztán mégis rájön, hogy jobb, persze Billy halála után. Nagy a bánat, de csak fél óráig, aztán kiderül, hogy Billy mégsem halt meg, sőt úszva leelőzte kollégáit, és még azelőtt felszállt a semmiből érkező hadsereg egyik helikopterére, hogy a katonák egyáltalán megérkeztek a Sorna-szigetre. Mi több, még Grant Indy-től kölcsönzött kalapját is volt ideje megmenteni. Már az szörnyű, hogy ezt valaki megírta, de, hogy akadt, aki filmet csinált belőle, az rettenetes.

Mert ez bizony totális zagyvaság. Azonban nem meglepő, ha az ember tudja, hogy Jurassic Park III-at három forgatókönyvíró kalapálta össze, de még ők sem törték össze magukat. A könyvekből ismert, én az előző filmekben fel nem használt jelenetekből forgatási napról forgatási napra farigcsálták a szkriptet. Ilyen „újrahasznosított” elem a Pteronodon kalicka (Őslénypark), a hajókázás a folyón (Őslénypark), a tojáslopás (A szörnyek szigete), stb. A koherenciát és a következetességet meg gondolja bele a néző.

Persze valahol a körülményeknek is áldozatául estek. Például a készítők beleírták a sztoriba Ian Malcolmot is, csak Jeff Goldblum eltörte a lábát a forgatás előtt (ironikus, Malcolm a Jurassic Parkban törte el a lábát), és emiatt ki kellett írni a forgatókönyvből. Oké, ez nem éppen egy olyan körülmény, ami indokolná a film történetének botrányosságát, pláne nem azt, amit az utolsó nagyjából negyed órába prezentálnak. A befejezés konkrétan valahogy így születhetett meg: oké, skacok, most már nincs több ötletünk, hagyjuk abba. Menjünk ebédelni. Joe fizet.

raptor_family.jpg

Mindezek ellenére én szeretem a Jurassic Park III-at. Miért? Mert vannak benne dinoszauruszok. Ennyi. Igen, nekem ennyi is elég a boldogsághoz. Anno, amikor beültem rá a moziba, ennyit vártam tőle, és a film megadta nekem. Egyfajta jutalomjátéka ez az InGen által teremtett vidámpark szörnyeknek. Sokat szerepelnek benne a kedvenceim, a Velociraptorok, van egy mindent eldöntő harc a T-rex és az új sztár, a benga Spinosaurus között, végre akcióznak a Pteronodonok, és még egy halom új dínó is beköszön. Másfél óra dinoszaurusz áradat, egy gyors hullámvasút, ennyi a film.

Hogy a Jurassic Park többről szólt? Igazság szerint, nem, ugyanerről szólt, csak Steven Spielberg sokkal-sokkal jobban adta elő ugyanezt. Ő jobban tud hangulatot teremteni, karaktereket kezelni és neki ott volt alapnak Michael Chrichton könyve – főleg amiatt a legjobb a Jurassic Park, ott Spielberg az elmélkedős szakaszoknál ezekre támaszkodott. Ellenben a The Lost World: Jurassic Parknál ugyanez már nincs meg, Spielberg csak nagyvonalakban hagyatkozott a könyvre. Pont ezért jobban hasonlít a Jurassic Park III-ra, de a második rész még így is sokkal jobb.

Johnston elhagyta a sallangot, teljesen. A sztori csak egy laza keret, ami összefogja az akciószekvenciákat. A szereplők muszájból vannak, mondanivaló egyáltalán nincs, hangulatot nyomokban tartalmaz. Ennyi.

A Jurassic Park III tehát nem jó film, sőt simán nagy költségvetésű B kategóriás mozi, de ha valaki arra vágyik, hogy jöjjön a hűha, aztán a futás és a sikoltozás, magyarán egy rövid időre az agyát kikapcsolva szívesen nézi, amint néhány emberke szaladgál a király dinoszauruszok elől, annak merem ajánlani. Aki meg valami tartalmasabbra, jobbra vágyik, az nézze meg a korábbi vagy a későbbi részeket, mert mindegyik sokkal jobb ennél.

  • Erősség: vannak benne dinoszauruszok, Dr. Alan Grant, jó a zene
  • Gyengeség: ostoba sztori, felejthető szereplők, a JP esszenciájának hiánya
  • SEBESSÉGI FOKOZAT: 5/10
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr2914031366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása