Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Alien idővonal 4. – Feltámadás

2017. május 22. 19:09 - Dzséjt

ripley_8.jpgA neten szerteszét már fellelhető mindenféle zanzásított idővonal az Alien-univerzumról, amik sajnos csak a filmekre koncentrálnak, miközben akárcsak a Star Wars vagy a Star Trek, ez a világ is már jóval túlmutat azon a mozivásznon. Úgyhogy a fejembe vettem, hogy összeállítok egy teljes időrendet. Kisebb-nagyobb (inkább nagyobb) megszakításokkal egy négyéves munka eredménye az a több részes anyag, ami az egész Alien-univerzum időrendjét próbálja meg bemutatni, a kanonizált információk alapján.

Feltámadás az utolsó rész, ezzel teljessé vált az Alien-univerzum több mint 500 évet felölelő kronológiája. De időről-időre érdemes lesz visszalátogatni, hiszen ahogy újabb és újabb kánon művek és információk látnak napvilágot, úgy fogom én is bővíteni ezt a művet (ahogy például az Alien idővonal 2-be az elkészülte óta már belefoglaltam az Alien: Covenant eseményeit).

Az utolsó felvonás legfőképpen az Aliens: Colonial Marines és az Alien Resurrection közötti eseményeket öleli fel, de A bánat tengere című regénnyel záródik. Az idővonal korábbi részei a következő linkeken érhetőek el:

alien_queen_logo.jpg

2180-as évektől 2202-ig (időben nem meghatározott események az Aliens: Colonial Marines és az Alien Resurrection között)
– Háború tör ki a Három Világ Birodalom és az Egyesült Amerika között.
– Az FTL-technológia fejlődésével még inkább felgyorsul az űrutazás. Fejlődik a klónozás és a szintetikus-technológia, még emberibb androidok épülnek. Képesek az érzelmek megélésére, még álmodhatnak is. Megépülnek a második generációs androidok, az úgynevezett autonok, a szintetikusok által tervezett szintetikusok. 

2202.
Véget ér a háború a Három Világ Birodalom és az Egyesült Amerika között, az utóbbi győzelmével. Az Egyesült Amerika, az Európai Unió, az Egyesült Királyság, Kína, a Heelal Yo és négy független kolónia megalapítja az Egyesült Rendszereket, valamint annak katonai és diplomáciai ágát, az Egyesült Rendszerek Hadseregét.

2325.
Megszületik Martin Perez. 

2330.
Megszületik Mason Wren. 

2335.
– Megszületik Ron Johner.
– Megszületik Jonathan Gediman. 

2340.
Megszületik Dom Vriess.

2344.
Megszületik Frank Elgyn. 

2346.
Megszületik Gary Christie.

2347.
Megszületik Sabra Hillard. 

2349.
Az Egyesült Rendszerek törvényen kívülinek nyilvánítja a megavállalatokat. A Weyland-Yutani fellebbezést nyújt be a törvény ellen. 

2352.
A Weyland-Yutanit a fellebbezés ellenére nem mentik fel a tilalom alól, hivatalosan beszünteti tevékenységét, vagyonát elkobozzák, érdekeltségeit és tulajdonait lefoglalják. Innentől évtizedeken át csak névlegesen létezik tovább. A vállalat számos tulajdona az Egyesült Rendszerek kormányához kerül, a többit a Wal-Mart vásárolja fel.

2356.
Az Egyesült Rendszerek kormánya a Weyland-Yutani vagyontárgyai között megtalálja Ellen Ripley vérmintáit, valamint minden feljegyzést, ami a xenomorph-okhoz köthető. Tudósok egy csoportja rájön, hogy a DNS-be beleivódott az idegen DNS-e. Az Egyesült Rendszerek Hadserege átveszi a projektet, élére Martin Perez tábornok áll. 

2369.
– Hadrendbe állítják a USM Auriga nevű orvosi kutatóhajót.
– Perez tábornok az USM Aurigára helyezi át a xenomorphok feltámasztásának projektjét. Kutatócsoportot állít fel, amelynek élére Dr. Wrent nevezi ki. További tagjai: Dr. Jonathan Gediman, Dr. Carlyn Williamson, Dr. Matt Kinloch, Dr. Yoshi Watanabe, Dr. Brian Clauss, Dr. Dan Sprague. Megkezdődik Ripley és a királynő klónozása, szándékos DNS-keresztezéssel. A bázis helyét – a Plútó és a Charon közötti területet – tiltott területnek minősítik.
– Distephanót és 39 sorállományú bajtársát a USM Aurigára vezénylik.

alien_auriga.jpg

2369-től 2381-ig (időben nem meghatározott események)
Perez tábornok üzletet köt az egykori katonákból álló zsoldos csapattal, hogy szükség esetén embereket raboljanak el. Elgyn, Hillard, Johner, Christie és Vriess semmit sem tudnak a Xenomorph-projektről.

2374.
Elgyn és csapata ellopja az Almayer's Folly-t és átnevezik Betty-re.

2377.
A Betty legénysége bajba kerül a Kawlang bolygón. Egy robbanásban Johner arca megsérül, míg Vriess lebénul egy srapneltől. Christie a hátán cipeli ki a gépészt, ezt nevezik később Kawlang-manővernek. Vriess ezután saját építésű, motorizált kerekesszékbe kerül. 

2378.
Lekerül a gyártósorról Annalee Call, egy az emberek védelmére beprogramozott android. Az Egyesült Rendszerek egyik kormányhivatalában kezd dolgozni, ahol információt szerez különböző titkos projektekről, köztük a xenomorph-ok feltámasztásának tervezetéről. Elhatározza, hogy véget vet a kísérleteknek.

alien_call.jpg

2378 és 2381 között (időben nem meghatározott esemény)
Az autonok – nem tűrve rabszolgaságukat – fellázadnak az emberiség ellen, mire az Egyesült Rendszerek kormánya betiltatja a típust, leállíttatja a gyártást, megsemmisíti a működő egységeket. Néhány autonnak sikerül elbújnia, köztük Callnak is, aki csatlakozik a Betty legénységéhez, tudván, hogy csak rajtuk keresztül juthat fel az Aurigára. 

2381.
– Hét sikertelen kísérlet után Ripley nyolcadik klónja (Ripley 8 vagy Nyolcas) életképesnek bizonyul, mint ember-xenomorph hibrid. Egy normál emberhez képest sokszorosan gyorsan gyógyul, élesek az ösztönei, emberfeletti az ereje, enyhén savas a vére, valamint agresszív a viselkedése. A fejlődésgyorsítás megállítása után kioperálják belőle a xenomorph királynőt. A nő a műtét közben felébred az altatásból és eltöri Dr. Sprague karját.
– A Xarem felé tartó munkások egy csoportját, köztük Larry Purvist elrabolja a Betty legénysége és leszállítja őket az Aurigára. Elgyn kizsarol Perez tábornokból 24 órányi maradást az Auriga fedélzetén, hogy megjavíthassák a Betty-t.
– Dr. Wren utasítására az elrabolt emberekbe xenomorph petéket implantálnak. Később kiderül, hogy Purvis hasnyálmirigy problémái lassítják az embrió fejlődését, így társaival ellentétben belőle nem kell ki néhány órával később a lárva.
– Call megpróbálja megölni Ripley-t, hogy ezzel vessen véget a kísérleteknek. Mivel a királynőt már eltávolították, nem végez a klónnal. Lebukik, emiatt Dr. Wren terrorizmus vádjával elrendeli a Betty teljes legénységének kivégzését. A zsoldosok azonban a fedélzetre csempészett fegyverekkel megölnek több katonát, majd túszul ejtik Wrent és Distephanót.
Három órával a földi dokkba érkezés előtt: a xenomorph-ok széttépik egyik társukat, és savas vérét felhasználva kitörnek karámjaikból.  Kiszabadítják a királynőt, majd megkezdik az Auriga legénységének levadászását. Perez tábornok vezénylésével a legénység nagy része evakuál, de többen – köztük Perez és Dr. Clauss – meghalnak, másokat – mint Dr. Gedimant – az idegenek elhurcolnak inkubátornak.
– Az Auriga vészhelyzeti protokollját teljesítve a fedélzeti számítógép, FU-TH-ER (a legénység csak Apának szólítja) elindítja a Földön lévő központi bázis felé a hajót.
– A fedélzeten ragad a Betty legénysége, két túszuk, Wren és Distephano, a hozzájuk csapódó Purvis, valamint a cellájából megszökött Ripley 8. Az idegenek megölik Elgynt, elhurcolják Hillardot, Christie pedig föláldozza magát, hogy megmentse Vriess életét. Wren megszökik a fogságból és megpróbál eljutni a Betty-re.
90 perccel a földi dokkba érkezés előtt: miután Wren lelövi, Callról kiderül, hogy auton. Belép a központi számítógépbe, elzárja Wren elől az utat, míg barátai előtt megnyitja azt. Új pályára állítja az Aurigát, hogy az összetörjön a Föld légkörét elérve, Afrika egy gyéren lakott területe fölött – ez egyúttal több mint a felére csökkenti a menetidőt, egész pontosan 42 percre.
– Ripley-t elragadják a xenomorphok. A túlélők, Call, Johner, Vriess, Distephano és Purvis elérik a Betty-t, ám Wren is feljut a hajóra. A Purvisből kikelő idegen megöli Wrent, a többiek lelövik a lényt.
– A királynő korábban átesve egy mutáción immár elevenszülőként életet ad egy új hibridfajnak, amely mind külsőleg, mind belsőleg kereszteződése az embernek és a xenomorphnak. Ez az „újszülött” elpusztítja a királynőt, miközben anyjának tekinti Ripley 8-at. Megöli a begubózott és eszét vesztette Dr. Gedimant, majd a menekülő Ripley után ered.
– Ripley, valamint tudtán kívül az újszülött is feljut a Betty-re. A lény megöli Distephanót, Ripley elpusztítja az újszülöttet.
– Az Auriga felrobban, ezzel megölve a xenomorphok maradékát. A Betty, fedélzetén a túlélőkkel, leszáll a romba dőlt Párizs mellett. Ripley elhatározza, hogy elbújik az Egyesült Rendszerek Hadserege elől.

alien_paris.jpg

2381-től 2496-ig (időben nem meghatározott események az Alien Resurrection és az Alien: A bánat tengere között)
– Az Egyesült Rendszerek összeomlik.
– Újra megerősödik a Weyland-Yutani Társaság.

2496.
Az LV-178, jelenlegi nevén New Galveston terraformálása problémákba ütközik. Alan Decker súlyosan megsérül. 

2497.
A Weyland-Yutani egy zsoldoscsapattal megkísérel elfogni egy élő xenomorphot a New Galveston mélyén újra felfedezett, ősi járatokban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr8012532767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása