Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Alien idővonal 1. – Út a Prometheusig

2017. május 18. 16:28 - Dzséjt

prometheus_alt_poster.jpgA neten szerteszét már fellelhető mindenféle zanzásított idővonal az Alien-univerzumról, amik sajnos főleg csak a filmekre koncentrálnak, miközben akárcsak a Star Wars vagy a Star Trek, már jóval túlmutatnak azon. Persze mindent időrendbe foglalni szinte lehetetlen lenne, és nem csak azért is, mert egyik-másik mű ellentmond a korábbiaknak, hanem azért is, mert a folytatások és most már előzmények is hajlamosak voltak egy-két dolgot másképpen értelmezni vagy újraértelmezni.

Ennek ellenére a fejembe vettem, hogy összeállítok egy teljes időrendet. Kisebb-nagyobb (inkább nagyobb) megszakításokkal egy négyéves munka eredménye az a most elinduló, több részes anyag, ami az egész Alien-univerzum időrendjét próbálja meg bemutatni, a kanonizált információk alapján. Jelenleg kánon forrásnak számít:

  • Alien
  • Aliens
  • Alien3
  • Alien Resurrection
  • Prometheus (és háttéranyagai)
  • Alien: Covenant (részlegesen van benne, spoilermentesen, majd később bővítem)
  • Aliens: Colonial Marines
  • Alien: Isolation
  • Árnyékhajsza
  • A bánat tengere
  • A fájdalom folyója
  • The Weyland-Yutani Report

A Predator műveket, így a két AVP-t is kihagytam, mert azok különálló univerzumot képeznek, illetve azokkal a könyvekkel, képregényekkel, videojátékokkal sem foglalkozom, amiket nem ismer el a Fox a kánon részeként. Higgyétek el, még így sem volt piskóta összeállítani az anyagot, nem egy ellentmondásba futottam bele még így is, amiket kénytelen voltam általában a filmek javára feloldani, vagy ha az nem ment, akkor a legkézenfekvőbb megoldást választani (vagy kihagytam, vagy az eseményt a lehetséges helyre mozgattam egy zárójeles kitétellel).

alien_queen_logo.jpg

Nem meghatározott időpont
Egy Mérnök feláldozza magát egy ismeretlen bolygón, hogy beindítsa az ottani evolúciót.

1990. október 1.
Megszületik Peter Weyland az indiai Mumbaiban.

2000 és 2088 között (nem meghatározott időpont)
Az Egyesült Királyság, Japán és egy tucat más ország összefogásával megalapul a Három Világ Birodalom.

2004. október 1.
Weyland a 14. születésnapján feltalál egy szintetikus szövetet, ami csak szintetikus őssejtekből áll. Ez a 12. szabadalma.

2012. október 11.
Weyland megalapítja a Weyland Társaságot az Egyesült Királyságban.

weyland_corp_logo.jpg

2012 és 2034 között (nem meghatározott időpont)
Megalapul a Sieg & Son.

2012 és 2050 között (nem meghatározott időpont)
A Weyland Társaság kifejleszti a légkör átalakítására alkalmas atmoszféra processzort.

2015.
– Március 27: Peter Weyland vagyona eléri az egymilliárdot, miután cégével kiépíttet egy tükörrendszert a Föld körül, ezzel új távlatokat nyitva a megújuló energiának. Ez egyben a Weyland Társaság első sikeres, nagyléptékű üzleti űrmissziója.
Június 30: a tükörrendszerből befolyó pénzt Weyland megalapozza a Társaság három fő üzleti célját.

2016.
Február 2: a Weyland Társaság a szintetikus atmoszférával effektíve véget vet a globális felmelegedésnek.
Július 17: Peter Weylandot lovaggá ütik, ezzel ő lesz az egyik legfiatalabb ember, aki megkapta ezt a címet.

2017.
– Sikereit kihasználva Peter Weyland megszerzi a NASA innovatív, de gyéren támogatott Prometheus-projektjére a jogokat.
December 10: Peter Weylandot tudományos Nobel-díjjal tüntetik ki.
December 19: a JIMO-projekt bebizonyítja, hogy létezik egyszerű élet az Európa óceánjaiban.

2022. június 1.
A Weyland Társaság Egészségügyi Divíziója felkutatja a rákhoz vezető genetikai események 98%-át. Ezután genetikailag módosított sejtekkel és a légkörön túl talált elemekkel majdnem minden ráktípust képesek gyógyítani.

2023.
Február 4: Peter Weylandot orvosi Nobel-díjjal tüntetik ki a rák gyógymódjának kifejlesztése után.
Február 28: Weyland megtartja híres beszédét a TED-en. Itt hangzik el először a Weyland Társaság, majd később a Weyland-Yutani Társaság szlogenje: "jobb világokat építünk".
– Augusztus 5: a Weyland Társaság 8128899-es számmal szabadalmaztat egy módszert, amellyel kibernetikus egyéneket lehet használni tudományos és ipari környezetben.

 

2024.
Május 10: a Weyland Társaság a 19. század óta először ér el jelentős fejlődést a lőfegyverek terén. Megháromszorozza a tűzgyorsaságot és megkétszerezi a pontosságot. A technológiát titokban tartják.
Szeptember 6: a Weyland Társaság betör a luxuscikkek piacára a HES-sel (Holographic Environment Simulator: holografikus környezet-szimulátor). Az audiovizuális holografikus eszköz képes bármit megjeleníteni az ismert világból.
Szeptember 10: a Weyland Társaság bemutatja a Weyland Storm karabélyt. A fegyver képes 500 kilométerről is követni célpontját, felmérni annak fizikai és egészségi állapotát.

2025. január 7.
Elkészül a David 1 szintetikus modell prototípusa, még ebben az évben bemutatják a nagyközönségnek. Weyland azért kereszteli el Davidnek, mert így hívná a fiát is, ha lenne.

2026.
Március 22: a Weyland Társaság 9158239-es számmal szabadalmaztat egy kémiai anyagot, amellyel képes szinte tökéletesen lemásolni az emberi bőrt.
Június 3: a Weyland Társaság 10445075-es számmal szabadalmaztat egy automata célzórendszert, amivel nagy távolságokra is hajszálpontos lövést lehet leadni, így a mesterlövészeknek már nincs szükségük társakra, akik elvégzik a szükséges matematikai számításokat.
Szeptember 30: a Weyland Társaság immár a világ legnagyobb biotechnikai cége.
November 18: a Weyland Társaság privatizálja a NASA Kepler-misszióját. Tízszeresére növeli a finanszírozását, és egy éven belül további 6546 darab, úgynevezett biokompatibilis (emberi életre átalakítható) bolygót fedez fel.

2028.
Január 1: Weyland jelentősen átalakítja a David 1-et, nagy előrelépést téve az első emberekkel történő interakciók terén.
– Március 31: a Weyland Társaság lesz a történelem első cége, ami öt év alatt eléri a 100 milliárd dolláros vagyont.
Május 20: a Weyland Társaság San Francisco-i laborjában sikeres hiperálom-kísérletet hajtanak végre: a testfunkciókat teljesen leállítják, majd visszakapcsolják.

2029.
Augusztus 9: a Weyland Társaság 11280599-es számmal szabadalmaztat egy eszközt és módszert, amellyel növelhető a földön kívüli bolygók környezetének életképessége, technikailag ez az első automatizált atmoszféra processzor. Weyland ekkor ezt mondja: "Vannak más olyan bolygó, mint ez, és ha nincs belélegezhető levegőjük, hát csinálunk nekik."
– Szeptember 18: az európai nukleáris kutatások kifogynak az állami támogatásból. A Weyland Társaság felvásárolja ezeket a létesítményeket, beleértve a legnagyobb részecskegyorsítót is.
December 12: a Weyland Társaság megnyeri a David szintetikus modell szabadalmi perét a Yutani Társasággal szemben.

2030. július 27.
A Weyland Társaság 12004556-os számmal szabadalmaztat egy eszközt, ami előidézheti, felügyelheti és megszüntetheti a hiperalvást. A hibernációs kapszulák forradalmasítják az űrutazást, lehetővé téve a hosszútávú űrrepüléseket.

2031. augusztus 10.
Elkezdődik a Hold terraformálása, több települést is terveznek.

2032.
Április 3: a Weyland Társaság egyike lesz a világ négy legnagyobb védelmi vállalatának, ezzel hatalmas szeletet szerez magának a nemzetközi védelmi, biztonsági és légügyi technológiák piacán.
Május 20: a Társaság kutatói felfedezik az idő és a távolság közti inverz kapcsolatot, ezzel elkezdhetik gyakorlatban is alkalmazni az FTL (Faster than light: fénysebességnél gyorsabb) technológiát.

2033.
Július 4: a Társaság létrehoz egy új 5,56 milliméteres lőszert a Gliese 581-en kibányászott fémből. Ez a töltény bármilyen légkörben képes maximális sebességgel mozogni.
Október 4: a Weyland Társaság felveszi egymilliomodik alkalmazottját, Dr. Richard Postot, aki a Statisztika az Elektronikához Divízió főnöke lett.

2034.
Január 17: megépül a Weyland Társaság első fénysebesség feletti sebességre képes mélyűr-felderítő hajója (SEV - Space Exploration Vehicle: űrkutató jármű), a Heliades.
– A Sieg & Son az egyik legnagyobb riválisa lesz a Weyland Társaságnak az FTL versenyben.

2035.
Május 11: az NSF (National Science Foundation: Nemzeti Tudományos Alapítvány) feloldja a David-modellekről a kereskedelmi korlátozást.
Június 30: megkezdődnek a David 3-as modellekkel a kísérletek, hogy a szintetikusokat elfogadják az emberek.
Július 21: a Társaság számos új irodát nyit a világon, így Görögországban, az Antarktiszon, El Salvadorban és Dél-Afrikában.

2036. augusztus 25.
A Weyland Társaság elindítja a Felfedező Akadémiát azon hátrányos helyzetű gyermekek számára, akiket érdekel a biotechnológia, a nanotechnológia, a kibernetika és a terepformálás területe. A legjobb végzősöknek állást ajánlanak a Társaságnál.

2037.
– December 15: a Fortune 500 top 10-es listáján első helyen végez a Weyland Társaság.
December 21: a Társaság csillagászai felfedeznek egy ásványokban gazdag területet az űrben. Remélik, hogy egy évszázadon belül eljutnak oda.

2038. július 4.
A Társaság az Ázsiai Konfliktusok néven ismert háború veteránjainak 35%-át foglalkoztatja.

2039.
Március 2: a Weyland Társaság 13345075-ös számmal szabadalmaztat egy add-ont, amivel a Storm karabély bármilyen légkörben használhatóvá válik.
– Május 14: a Weyland Társaság csillagászai felfedeznek egy több holddal bíró gyűrűs bolygót a Zeta II Reticuli rendszeren kívül. Remélik, hogy egy évszázadon belül eljuthatnak oda.
Május 28: egy Weyland Atmoszféra Processzornak hála emberek számára is belélegezhetővé válik a GJ-667Cc atmoszférája. Ezzel megnyílik a terraformálás kapuja.

calpamos.jpg

2040.
Megkezdődik a Gliese 876C terraformálása.

2042.
– Április 1: 
A David 4-es modell kereskedelmi forgalomba kerül. Ez az első David szériás android, ami megvásárolható.
Augusztus 18: a Társaség a HD 85512 b-n létrehoz egy E fokozatú korrekciós büntetőtelepet. Földi és más létesítmények rabjait áttelepítik ide és megkezdődik az átnevelésük, hogy idővel újra integrálódhassanak a társadalomba.
November 20: a Weyland Társaság 5 milliárd dollárt adományoz a Kis Felfedezők alapítványnak, hogy ezzel támogassa azon problémás középiskolásokat, akik a tudomány és technológia iránt érdeklődnek.

2047. június 29.
Megszületik Peter Weyand lánya, Meredith Vickers.

2051.
– Megszületik Idris Janek.
Április 19: a Társaság jelentős újításokat ér el a bolygókon történő közlekedésben. A légi- és űrjárművek gyakorlatilag bármilyen talajon képesek landolni, és megszűnik a súlyhatár.
Augusztus 7: megszületik Charles „Charlie” Holloway.

2052.
Február 14: a Weyland Társaság 14524002-es számmal szabadalmaztatja az első olyan ember irányította landoló egységet, ami képes függőleges felületeken landolni. Ezzel a kutató és terraformáló csapatok számára elérhetővé válnak addig elérhetetlen helyek.
Július 7: a Társaság jelentős előrehaladást ér el a David android intellektuális és érzelmi képességei terén.

2053. február 24.
Megszületik Elizabeth Shaw.

2055. augusztus 1.
A NAFE (National Association for Female Executives: Női Vezetők Országos Szövetsége) a Weyland Társaságot a top 50-es listájára teszi.

2056. január 29.
A Weyland Társaság 15725924-es számmal szabadalmaztat egy mechanikus exo-skeletont, amivel nehéz tárgyakat és fegyvereket mozgathat.

2057. május 6.
A Weyland Társaság 15725924-es számmal szabadalmaztat egy kilőhető luxus kabint, amiben egyetlen ember akár 50 évig is elélhet.

2059. július 22.
A Társaság bevezet egy egyedi módszert, amivel képes a kültéri és beltéri környezet fertőtlenítésére. A módszerrel a szennyezett levegőt lényegében égethető elemekre bontja szét, így ultra könnyű és újrahasznosítható lesz.

2060. augusztus 9.
A Társaság bemutat egy nyelvi eszközt, aminek hála a felhasználónak nem kell nyelvet tanulnia.

2061. szeptember 2.
A Weyland Társaság 15725924-es számmal szabadalmaztatja az első automatikus diagnosztikai és sebészeti állomást, azaz a MedPod 720i-t.

medpod_720i.jpg

2062. február 26.
Mindössze az emberiség 6%-ka képes felismerni, hogy a David 6 valójában android.

2063. december 1.
A Weyland Társaság 17900353-as számmal szabadalmaztat egy olyan antigravitációs eszközt, ami 3D-s élőtérképezést végez bármilyen felszínen, ezzel segítve a terraformálást és az új kolóniák fejlesztését.

2064. augusztus 11.
A Weyland Társaság jelentősen fejleszti az űrruhákat. Kadmium exo-skeletont valamint a küldetés részleteit, az életjeleket és a környezetről szóló információkat megmutató kijelzőt kapnak.

2065.
Június 23: megépül a Sir Peter Weyland Emlékkönyvtár Washington DC-ben.
– November 20: miközben a Weyland Társaság egyre aktívabb a terraformálás és a kolonizáció területén, az Egyesült Államok kormányához fordul, hogy együtt megalkossanak egy békefenntartó erőt, amit továbbképzett tengerészgyalogosokkal töltenének fel a jövőbeli konfliktusok megvívása érdekében.

2066. április 7.
Ahogy csökkennek a David modellek előállítási költségei, úgy tudja a Társaság egyre olcsóbban kínálni, ezzel növekszik az elterjedésük a civil szférában.

2068. július 6.
Több ezer hetedik generációs David modell működik szerte az ismert bolygókon. A fejlett és titkos emóció-szimuláció miatt az emberek teljes mértékben elfogadják az androidokat.

2066.
A Sieg & Son hatalmas gyárakat nyit meg Londonban, Buenos Airesben, Nagasakiban és a Holdon.

2070. június 30.
Az FDA engedélyezi a MedPod közhasználatba kerülését. A Weyland Társaság egy tucatot szolgálatba állít, és több tízezer példányra kapnak megrendelést.

2071.
– A Sieg-család eladja részvényeit a vállalatnak, ami tovább terjeszkedik. Ez évben a Sieg & Son piacvezető lesz az autók, a vegyszerek, az oktatási eszközök és az építőanyagok piacán. A nevet Seegsonra változtatják.
Május 13: a Weyland Társaság Világméretű Olimpiai Partnerré válik és 2091-ig hivatalos Kibernetikus Cég minősítést kap.
Augusztus 16: a Weyland Társaság 18364003-as számmal szabadalmaztat egy módszert és eszközt, amivel ideiglenesen újraindítható egy halott agya.

2071-től
A Seegson megkezdi a Working Joe-k gyártását, amik butább és kevésbé emberibb android modellek, mint a Weyland-Yutani termékei. Céljuk, hogy az olcsóbb, könnyebben előállítható robotokkal maguk mögé szorítsák a konkurenciát.

2072.
Március 9: a Weyland Társaság a termékeit és megoldásait három irányba mozdítja: egészség, közlekedés, energia, elektronika, terraformálás, biztonságtechnika és kibernetika.
Július 9: a Weyland Társaság bemutatja a második SEV-et, a USCSS Prometheust. A Heliades kapitánya, Corin McManna vezeti a tesztrepüléseket.
December 23: a David 8-as modellre az előrendelések minden képzeletet meghaladnak.

uscss_prometheus.jpg

2073. január 1.
Titkos kutatások alapján a Weyland Társaság meghatározza a következő hosszútávú projekt, a Prometheus céljának koordinátáit.

2074.
– A Storm karabély a piacra kerülése óta több mint 7000 békefenntartó misszióban vett részt a kolóniákon.
Június 5: elkészülnek az első David 8 modellek.

2083.
Megszületik Gilbert Ward "Thomas" Kane.

2088 és 2102 között (nem meghatározott időpont)
A Három Világ Birodalom a vezető űrhatalom, egyebek mellett eme kormány birtokában van a Mars és a Titán.

Az idővonal további részei a következő linkeken érhetőek el:

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr2412518975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomcsika75 2019.02.02. 09:48:02

Szia, Dzséjt. Elöször is köszönöm ezt a blogot, amire most találtam rá, így Alien és AvP rajongóként élvezettel fogom olvasni az összes írást.
süti beállítások módosítása