Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Alien idővonal 3. – Totális háború

2017. május 21. 19:22 - Dzséjt

aliens_colonial_marines.jpgA neten szerteszét már fellelhető mindenféle zanzásított idővonal az Alien-univerzumról, amik sajnos csak a filmekre koncentrálnak, miközben akárcsak a Star Wars vagy a Star Trek, ez a világ is már jóval túlmutat azon a mozivásznon. Úgyhogy a fejembe vettem, hogy összeállítok egy teljes időrendet. Kisebb-nagyobb (inkább nagyobb) megszakításokkal egy négyéves munka eredménye az a több részes anyag, ami az egész Alien-univerzum időrendjét próbálja meg bemutatni, a kanonizált információk alapján.

Az első rész, az Út a Prometheusig ide kattintva, míg a második, az Idegen életjelek itt érhető el, most pedig azokat az eseményeket foglaltam időrendbe, amik az Aliens és a kissé félresikerült, de mégis kánonnak vett játék, az Aliens: Colonial Marines között zajlottak, és amikbe természetesen az Alien3 is beletartozik. Itt jegyezném meg, hogy ez az Alien-univerzum legellentmondásosabb része, hála annak, hogy se az Alien3 eleje, se az Aliens: Colonial Marines egésze nincs kidolgozva, ráadásul e két mű bizonyos pontokban egymásnak is ellentmond. Ilyen esetekben igyekeztem a filmhez igazodni, kivéve, ha az események láncolata a játék történetének elemeit tették logikusabbá (például: a Ripley-re tapadt arctámadó nem egy, a Sulaco padlója alatti tojásból származik, hanem a Legatóról jött, ugyanakkor megemlítem azt a példányt is, ami megrongálta Nyuszi hibernátorát).

Erre a hibrid megoldásra azért volt szükség, mert nincs hivatalos álláspont arról, hogy az ellentmondásos cselekmények esetében melyik alkotás számít elsődlegesnek. Úgyhogy igyekeztem mindkettőt annak venni. Illetve még annyit, hogy az Alien3 esetében is a mozis változat volt az elsődleges, hiszen az a rendezői változat, mivel David Fincher sosem dolgozott a Special Editionön. No, lássuk hát.

alien_queen_logo.jpg

2179.
– Május 16: a Narcissust felfedezi egy mélyűri mentőcsapat. Ripley-t és Jones macskát visszaszállítják a Gateway Űrállomásra.
– Június 8: Ripley először ébred fel a Gateway Űrállomás kórházában.
– Június 10: Ripley felébred a rémálmából.
– 09:45:
 Demian Brackett százados megérkezik az LV-426-ra, hogy átvegye a parancsnokságot a kolóniára kirendelt tengerészgyalogos szakasz fölött.
– 10:22: Brackett százados hajója landol a Hadley’s Hope-on. Julisa Paris hadnagy és Coughlin őrmester fogadják.
– 11:05: A Finch testvére, Curtis és Otto, valamint Marvin Drapper őrmester és Ankita Yousseff közlegény elakadnak a hatos atmoszféraprocesszor közelében egy hatos szintű viharban. Bemenekülnek a processzorállomásra, ami az elhanyagolt karbantartási munkák miatt katasztrófa közeli állapotban van. Curtis súlyosan megsérül, a csapat csak nehezen tudja felvenni a kapcsolatot a Hadley’s Hope-pal.
-- 11:10: Brackett megtartja az eligazítást, majd véletlenül találkozik ex-barátnőjével, Anne Jordannel. Később a telep igazgatója, Al Simpson, a terraformálási folyamatok irányítója, Derrick Russel, valamint a telep három vezető kutatója, dr. Mori, dr. Reese és dr. Hidalgo eligazítják a kint rekedt csapat helyzetéről.
– Június 12: Ripley-t kiengedik a kórházból, majd megjelenik a vizsgálóbizottság előtt. Vád alá ugyan nem helyezik, de eltiltják az űrrepülésről, és figyelmen kívül hagyják a figyelmeztetését a xenomorph-okról.
– Carter J. Burke, a Weyland-Yutani Különleges Projektek részlegének igazgatója elküldi a Hadley’s Hope kolóniára a Mérnök űrhajóroncs Ripley-től kapott koordinátáit.
– Június 19: Russ és Anne Jorden a gyerekeivel elindul az Ilium-tartományba, hogy megnézzék a Burke által megadott koordinátákat.
– Június 21: a Jorden család megtalálja a Mérnök űrhajót. A roncs átkutatása közben Russ és Anne megtalálják a xenomorph tojásokkal teli kamrát. Russ arcára rátapad egy arctámadó.
Június 23: a felderítők visszatérnek a Mérnök hajóról, az arctámadók újabb áldozataival. Russból kikel az idegen.
Június 26: meghal Anne és Tim Jordan.
– Július 3: a Gyarmati Adminisztráció feladja a próbálkozást, hogy elérje a Hadley’s Hope-ot.
– Július 5: Burke és Gorman hadnagy felkeresik Ripley-t a Getaway állomáson.
– Július 6: Ripley beleegyezik, hogy elkíséri Burke-t és egy tengerészgyalogos osztagot a 2. zászlóalj 9. ezredétől az LV-426-ra a USS Sulacón.
– Július 26: a Hadley’s Hope vezérlőkomplexumában elbukik az utolsó védvonal is. Az egyetlen telepes, aki megmenekül, Rebecca „Nyuszi/Newt” Jorden.
– Július 27: a Sulaco megérkezik az LV-426-ra.
9:00: az UD-4L leszállóhajó leválik a Sulacóról.
Küldetés időindex: 0:50:00-tól: a leszállóhajó landol Hadley’s Hope-on. A tengerészgyalogosok a telep átvizsgálása közben megtalálják Rebeccát. A PDT-kel (Personal Data Transmitter: személyi adatközvetítő) megtalálják az elhurcolt telepeseket a közeli atmoszféraprocesszorban. Bishop android megkezdi a telep laborjában talált arctámadók tanulmányozását, jelentését visszaküldi a Sulacóra, ami a Hálózaton keresztül továbbítja azt a Földre a Weyland-Yutani központjába.
Küldetés időindex: 5:19:00-tól: a tengerészgyalogosok az atmoszféraprocesszorban felépített idegen fészekben megtalálják a telepeseket. Egy kivételével mind halott, az utolsó túlélőből a katonák szeme láttára kel ki egy xenomorph lárva.
Küldetés időindex: 5:33:00-tól: a tengerészgyalogosok összecsapnak a xenomorph-okkal. Frost, Crow, Wierzbowski és Drake közlegények meghalnak. Dietrich tizedest és Apone főtörzsőrmestert a xenomorph-ok elhurcolják. Gorman hadnagy megsérül, Dwayne Hicks tizedest, Hudson és Vasquez közlegényeket Ripley az APC-vel kimenekíti a fészekből.
– Burke üzenetet küld a Földre, hogy jelentse a Weyland-Yutaninak a tengerészgyalogosok tervét a kolónia megsemmisítéséről.
– Spunkmeyer közlegényt és Ferro tizedest megöli egy xenomorph, emiatt a leszállóhajó lezuhan és megrongálja az atmoszféraprocesszort. A túlélők visszatérnek a Hadley’s Hope-ra és védelmi vonalat alakítanak ki.
Július 28: 4 órával az atmoszféraprocesszor felrobbanása előtt: a légkörfeldolgozóban megkezdődik a vészhelyzeti szellőztetés. Bishop vállalja, hogy egy szellőzőcsövön át elkúszik a sérült adótoronyhoz és távirányítással lehozza a második leszállóhajót a Sulacóról.
– Burke elengedi a laborban tárolt két élő arctámadót, hogy azok belepetézzenek Ripley-be és Nyusziba. Hicksék megakadályozzák, elpusztítják az arctámadókat, de mielőtt kivégezhetnék Burke-öt is, rájuk törnek a xenomorph-ok.
– Burke-öt szökés közben megöli egy xenomorph.
– Hudsont elhurcolja egy idegen, és a szennyvízcsatornában kialakítás alatt lévő új fészekben begubózzák.
42 perccel az atmoszféraprocesszor felrobbanása előtt: Rebecca vezetésével a túlélők a szellőzőrendszeren át menekülnek. Vasquez és Gorman öngyilkosságot követnek el, amikor a nő megsérül és közrefogják őket az idegenek. Rebecca a robbanáskor lecsúszik a szervizszintre, ahonnét elhurcolja az atmoszféraprocesszorba egy idegen. Hicks megsérül, amikor szétlőve egy xenomorph-ot ráfröccsen a lény savas vére.
26 perccel az atmoszféraprocesszor felrobbanása előtt: megérkezik a második leszállóhajó.

aliens_queen.jpg

15 perccel az atmoszféraprocesszor felrobbanása előtt: Ripley kimenti Rebeccát az atmoszféraprocesszorbeli fészekből. A xenomorph királynő üldözőbe veszi őket, miután Ripley elpusztítja a tojásait.
2 perccel az atmoszféraprocesszor felrobbanása előtt: Ripley-ék feljutnak a leszállóhajóra. Tudtukon kívül a hátsó talpra felkapaszkodik a királynő is.
– Felrobban az atmoszféraprocesszor. A negyven megatonnás földalatti robbanás súlyosan megrongálja a Hadley’s Hope-ot, és instabillá teszi az LV-426 földkérgét.
– Bishopot kettétépi a királynő. Ripley egy rakodógéppel kihajítja a lényt a légzsilipen át az űrbe.
– Hicks felébredve az altatásból üzenetet küld a Földre a tengerészgyalogság központjába. A Weyland-Yutani elfogja az üzenetet. A Sulaco túlélői hibernálják magukat.
Július 28. és augusztus 8. között: a Sulaco elindul haza a Földre. Az anyabolygóról Michael Weyland, a Társaság kutatói és egy osztag PMC (Private Military Contractor: Privát Katonai Vállalkozó) elindult a Sulaco felé a Patna fedélzetén.
– A telep alatti kialakítás alatt lévő fészekben néhány xenomoprh túléli a robbanást, de egy részük a sugárzástól megbetegszik.
– Hudsonből kikel a xenomorph.
– Létrejön egy új királynő az LV-426-on (egy dolgozó alakult át, vagy Hudson „adott neki életet”, nem ismert), amely elhagyva a telepet az Ilium-tartomány környéki barlangokban alakítja ki új fészkét, az első fészekből megmaradt, egészséges dolgozókkal.
– A Weyland-Yutani kutatóhajója, a USS Legato – amelyet az LV-426 felé irányítottak (fedélzetén elrabolt telepesekkel), miután igazolást lelt Burke által a lények létezése – elfogja a hazafelé tartó Sulacót a Fiorina „Fury” 161 közelében. A fedélzeten utazó PMC-k átszállnak a hadihajóra és a számítógépet átprogramozva jelentik a tengerészgyalogságnak, hogy a Sulaco megsemmisült.
– A Weyland-Yutani kutatólaborrá alakítja a Legatót és a Sulacót.
– A PMC-k az LV-426-on lezuhant Mérnök hajóról tojásokat visznek fel a Legatóra, azonban nem tudják azokat kordában tartani és elszabadulnak. Megfertőzik az elrabolt hibernált telepeseket. A PMC-k elkezdik megölni a felébredő legénységet, hogy így szabjanak gátat az idegenek elterjedésének.
Augusztus 8: egy arctámadó bejut Ripley hibernátorába és rátapad. Egy másik megrongálja Rebecca hibernátorát.
– A Legatón felébred Lisbeth Hutchins, Stone és Turk. Megpróbálnak átjutni a Sulacóra abban a reményben, hogy a hajón lévő tengerészgyalogosok segíthetnek nekik a zsoldosokkal és az idegenekkel szemben. Lisbeth elmegy megkeresni a szüleit, de őket már megölték a PMC-k. Emiatt a lány – rájőve, hogy már benne is fejlődik egy idegen – úgy dönt, felrobbantja a Legatót.
– Turk és Stone felébresztik Hickset. PMC-k támadnak rájuk. A dulakodás közben Turk beleesik Hicks hibernátorába, és a PMC rázárja a kapszulát. Közben elsül egy fegyver és megsérül a Ripley arcára tapadt arctámadó. A kiömlő sav tüzet okoz és beindítja a Sulaco vészhelyzeti programját: kilövi Ripley-t, Rebeccát, Bishopot és Turköt az EEV-vel, amelyre korábban feljutott egy másik arctámadó.
– Hicks és Stone a Sulaco fedélzeti fegyverével leválasztja a Legatót, majd az egyik mentőkomppal elhagyják a hajót. Lisbeth felrobbantja a Legatót.

alien_3_xenomorph.jpg

Augusztus 9. 06:00-tól: a 2650-es EEV lezuhan a Fiorina 161-en. Rebecca megfullad, amikor a becsapódáskor a kapszulába befolyik a víz. Turkot agyonnyomja az egyik tartórúd. Bishop súlyosan megrongálódik.
– Turköt – révén sérülése ellehetetleníti azonosítását – tévesen Hicks-ként azonosítják.
– Az EEV kiemelése közben Spike kutyát elkapja az arctámadó.
– Ripley felébred, majd az EEV átkutatása közben megtalálja az egyik kapszulán az arctámadó savmarta nyomát. Tévesen azt hiszi, hogy az Rebecca kabinja volt, ezért Clemens doktorral felboncoltatja a kislányt.
21:00: Rebeccát és „Hickset” elhamvasztják. Spike kutyából kikel a xenomorph.
Augusztus 10-től 12-ig: a xenomorph megöli Murphy, Boggs és Rains rabokat, Clemens doktort és Andrews felügyelőt. A rabok Ripley vezetésével – nagy emberáldozatokkal – sikeresen bezárják a lényt a veszélyes-hulladéktárolóba, de a megháborodott Golic kiszabadítja.
– A kevés túlélő megpróbálja becsalni az idegent az ólomöntödébe. A terv sikerrel jár, de mire elpusztítják a lényt, Ripley-n, Rober Morse rabon és Aaron börtönőrön kívül mindenki meghal.
– Megérkezik a USS Patna, és Hicksék is elérik a Fiorinát. Ripley beleveti magát az egyik kohóba, elpusztítva a belőle kikelő királynőt.
– Hickset és Stone-t elfogják a PMC erők. Michael Weyland megöleti Stone-t, majd elkezdi Hicks kihallgatását.
– Morse-t elszállítják, a Fury-t bezárják. Elindul az Eredet-projekt: megkezdik az LV-426-on a laborkomplexum felépítését. Michael Weyland hazatér a USS Patnával, a helyét egy fejlesztett Bishop android veszi át, amely Weyland dublőrjeként működik.
December: a Hicks kihallgatásán résztvevő Dr. Levy ráébred arra, hogy milyen embereknek dolgozik, ezért megszökteti a tizedest. Lejutva a hajóról az LV-426-ra újra elküldik Hicks eredeti üzenetét, majd fogságba esnek. A PMC-k elfogják a bolygón fészkelő második királynőt.
– A tengerészgyalogság veszi Hicks üzenetét. Riasztják a 118. zászlóaljat, és Cruz százados vezetése alatt az USS Sephora elindul az LV-426-ra.

2180.
Január: a Sephora megérkezik az LV-426-hoz, ahol körpályán megtalálják a Sulacót. Az átszálló tengerészgyalogos századok összecsapnak a xenomorph-okkal és a PMC-kel. Winters tizedest Cruz százados azzal a feladattal küldi át a Sulacóra, hogy szerezze meg a hajó fekete dobozát. A küldetés sikerrel jár, de a hajón berendezett fészekből kiszabadított Keyes – akinél a repülésrögzítő volt –, felrobbantja magát, amikor kikel belőle egy idegen.

aliens_colonial_marines_war.jpg

– Winters O’Neil és Bella társaságában megpróbál eljutni a Sulaco hídjára, hogy leállítsa a Sephorát lövő fedélzeti ágyúkat. A Sephora legénysége a Sulacóra evakuál. Wintersék elkésnek, és a Sephora felrobban. A roncsok megrongálják a Sulacót.
– Winters, Cruz és a többi tengerészgyalogos a leszállóhajókkal az LV-426-ra evakuál.
– Wintersék védelmi vonalat hoznak létre a romba dőlt Hadley’s Hope-on, majd elindulnak a Weyland-Yutani az Eredet kutatókomplexumába, hogy kioperáltassák Bellából a benne fejlődő xenomorph-ot és kimenekítsenek egy foglyul ejtett tengerészgyalogost. Bella meghal, de Hicks tizedest sikerül megszöktetniük.
– Cruz százados vezetésével a tengerészgyalogosok megrohamozzák az Eredet kutatótelepet, hogy elvihessék az onnan startoló űrhajót. Cruz, Winters, O’Neil, Hicks és a Sephora Bishopja jut csak fel. Cruz feláldozva magát kilöki a királynőt a hajóról, míg Hicks lelövi a Weyland-hasonmást. Bishop rácsatlakozva megszerzi a Weyland-Yutani elleni bizonyítékokat.

Az idővonal további részei a következő linkeken érhetőek el:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr1612529271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása