Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Mit tudhattunk meg a Star Trek: Picard első részéből?

2020. január 25. 08:00 - Dzséjt

A Star Trek: Picard 17 éve az első olyan Star Trek mű, ami folytatja a már megismert eseményeket, nem pedig visszaugrik a múltba (legyen az az elsődleges vagy a Kelvin idővonalon). Ez viszont azt is jelenti, hogy sok mindenre kell választ adnia, hiszen az utolsó film, a Nemesis története is immár 20 évre van a Picard cselekményétől, és erről a 20 évről csak annyit tudtunk meg, hogy a Romulus és a Remus elpusztult (Star Trek). Lássuk, mit tudhatunk meg az első részből, mi történt az elsődleges idővonalon Shinzon legyőzése óta.

FIGYELEM, AZ ÍRÁS SPOILERES!!!

Nem szűnt meg az elsődleges idővonal

A 2009-es Star Trek idején, sőt még utána is sokan sopánkodtak azon, hogy J. J. Abrams egyszerűen eltörölt 40 évnyi Star Trek történelmet, holott erről szó sem volt. Már a filmben is tisztázták, hogy egy alternatív avagy párhuzamos univerzum jött létre Nero ténykedésének hála. A Kelvin idővonal semmiben sem másabb, mint a Tüköruniverzum vagy az a számtalan más univerzum, amiben hőseink megfordultak az időutazásnak hála. Csak gondoljunk a borg által leigázott Földre a First Contact-ból, vagy arra az alternatív valóságra, amit az Enterprise C idézett elő a Yesterday’s Enterprise című The Next Generation epizódban.

Ha valakinek ez a magyarázat még sem volt elég, akkor tessék, itt a kézzel fogható bizonyíték, az elsődleges idővonal ne törlődött el azzal, hogy Nero visszautazott az időben és belekontárkodott.

A Romulus napja robbant fel

Bár én szeretem a 2009-es Star Treket, az egész galaxist elpusztító szupernova ötlete számomra is baromság volt. Egy űroperában elment, de a Star Trekbe az ilyen nagyotmondások csak a TOS-nak állt jól. Ezt aztán sok mű sokféleképpen próbálta megmagyarázni, de ekkora marhaságot nehéz elfogadhatóvá tenni. A Picard viszont most ezt a dolgot is helyre rakta, persze némi retconnal, lényegében semmissé tette Spock ama kijelentését, hogy a szupernova az egész galaxist fenyegette.

A részben látható interjúból ugyanis kiderült, hogy a 2009-es Countdown képregényben Hobusnak nevezett csillag valójában a Romulus és a Remus napja volt, és a romulanok naprendszerén túl nem fenyegette más bolygók létét. Ez a kisebb léptékű megközelítés sokkal értelmesebb és hitelesebb, ráadásul személyesebbé teszi a romulanok tragédiáját és Föderáció tétlenségére is jobb magyarázat – mert hát, ha az egész galaxis veszélyben volt, akkor miért csak Spock akart tenni valamit ellene? Amúgy megjegyzem, a kijelentés ellenére a filmben látott flashback is azt sugallja, hogy csak a romulanok és remanok anyavilága volt veszélyben.

vlcsnap-2020-01-25-03h17m29s377.jpg

B4 nem lett Data

A Star Trek: Nemesisben Data feláldozta magát Picard kapitányért és az Enterprise E legénységéért, ám egyik utolsó cselekedeteként áttöltötte memóriáját a nála sokkal fejletlenebb testvérébe, B4-ba. A film zárásában B4 Irving Berlin Blue Skies című dalát kezdte énekelni, amit Data is előadott a film elején Riker és Troi esküvőjén (mellesleg, a Picard is ezzel a dallal indul). Ezt azt feltételezte, hogy B4-ban elkezdtek feléledni Data emlékei – ezt a vonalat több mű is lekövette aztán, az említett Countdown-ban például B4 immár Dataként irányította az Enterprise E-t.

Bár ezek egyike sem számított kánonnak, a Picard most rá is cáfolt a dologra, a Daystrom Intézetben ugyanis Dr. Agnes Jurati megmutatja Picard-nak B4-t. Az android darabokban van, és a doktornő szerint az áttöltött adatok nagyon része elveszett, mert B4 nem volt olyan fejlett, mint Data.

vlcsnap-2020-01-25-03h18m32s806.jpg

Szintetikusokat építeni törvénytelen

A The Next Generationben Data kapcsán időről-időre visszatért a szintetikusok gyártásának témája. A 2x09 The Measure of a Manben először és utoljára látott Bruce Maddox vágya volt, hogy újabb, Datahoz hasonló androidokat készíthessen (ezért képes lett volna szétszedni Datát). Erről a vágyáról úgy tűnik, később sem tett le.

A Picardban újra felmerült Maddox neve, aki úgy tűnik, sikeresen létrehozott nem csak egy halom új szintetikust, de olyan elméletet is kidolgozott, amivel akár Data is feltámasztható lenne – sőt, nagyon úgy fest, hogy ő alkotta meg a cselekmény gyújtópontjának számító Asha ikreket.

Ám a szintetikusok valamilyen rejtélyes okból fellázadtak a Föderáció ellen, elpusztították az Utopia Planitiát és több tízezer embert gyilkoltak le – ennek következményeként az ismert galaxisban betiltották az androidok gyártását, a Daystrom Intézet ezzel foglalkozó részlegét leépítették, Maddox pedig felszívódott.

Az Enterprise E sorsa

Azt ugyan még nem tudni, hogy a 2390-es évek végén mi a helyzet az Enterprise E-vel, de a Picardból legalább annyi kiderült, hogy 2387-ben szolgált egy Enterprise a Csillagflottában, aminek Picard volt a kapitánya. Erről a posztról mondott le, hogy segíthessen a bajba került romulanokon.

Feltételezhetjük, hogy ez még az Enterprise E volt, és nem az F. Ugyanis meglepő lenne, ha a három filmben szerepet kapó Sovereign-osztályú hajó elpusztult volna off-screen a Shinzon megölése és a Romolus pusztulása közti 8 évben, aztán Picardra rábíztak volna egy harmadik Enterprise-t is.

vlcsnap-2020-01-25-03h19m35s792.jpg

Kasidy Yates

Benjamin Sisko felesége és második gyermekének anyja úgy tűnik, átvészelte férje eltűnését, legalábbis a cége biztosan. A Földön, Boston utcáin ugyanis látni egy Kasidy Yates Interstellar Freights reklámot.

Romulan arcok

A Data’s Day című, 4. évados TNG epizód óta ez az első olyan Star Trek rész, amiben egyszerre láthatunk sima homlokú és „V” homlokú romulant, ami megerősíti, hogy a TOS és a Kelvin-idővonal romulanjai és a TNG-éra romulanjai párhuzamosan léteznek egymás mellett. Egy ilyen elegáns utalást elviseltem volna a klingonok esetében is.

Ősi hajók

A sorozat előzményéül szolgáló Children of the Mars című Short Trek epizódban látható az Utopia Planitia hajóépítő komplexumában két Magee-osztályú csillaghajó a Discovery-ből. Felvetődhet a kérdés, hogy miért van még szolgálatban egy ilyen régi osztály, esetleg miért gyártanak még ilyen régi, több mint százéves hajótípusokat.

Nos, ez a dolog egyáltalán nem újdonság. Excelsior-osztályú hajók még 2378-ban, a USS Voyager hazaérkezésekor is szolgáltak, pedig ez a típus akkor már 93 éves osztály volt. De ugyanígy említhetjük a Mirandákat is, amiket a 2260-as években állítottak szolgálatba, és még a 2370-es évek közepén is szolgálatban volt a Domínium ellen vívott háború idején. Mindezeken túl a 2367-ben a Wolf 359-nél vívott csatában részt vett legalább egy Constitution-osztályú hajó, pedig ezt az osztályt a 2240-es években állították szolgálatba.

vlcsnap-2020-01-25-03h21m46s731.jpg

Mindezek után cseppet sem meglepő, hogy a Magee-hez hasonló ősi hajók még szolgálnak a Csillagflottában. A Föderáció ugyanis nem húsz évre tervezi a csillaghajóit, az más kérdés, hogy sokat tíz éven belül leamortizálnak, mint például az Enterprise D-t.

További érdekességek

A Picard néhány apró érdekességgel is szolgált nekünk, amik inkább a rajongóknak szól, semmint az átlagnézőknek. Ilyen például Picard tároló szobája a quantum archívumban, ahol efféle dolgokat láthatunk:

  • Picard kapitány korábbi hajóinak, a Stargazernek, az Enterprise D-nek és az Enterprise E-nek a modelljét. Érdekesség, hogy Picardnak az Enterprise-on is volt egy modellje a Stargazerről.
  • Láthatunk egy modellt az Enterprise E kapitányi jachtjáról is, amit az Insurrectionben használtak.
  • Két klingon fegyver, egy Bat'leth és egy d'k tahg is lóg a falon. Picard sok szálon kötődik a Klingon Birodalomhoz, nagy szerepe volt Gowron kancellárrá választásában és a Birodalomban kitört polgárháborúban.
  • A Captain Picard Day szalag a The Pegasus című részből.
  • A The Globe Illustrated Shakespeare: The Complete Works című könyv, amit Picard korábban szintén a két Enterprise készenléti irodájában tartotta, és egyszer még Q is olvasgatta.
  • Ez az első olyan Star Trek sorozat, amiben feltűnik egy Sovereign-osztályú hajó, még ha csak modellként is. Ezt az osztályt egészen eddig csak a TNG mozifilmekben láthattuk.

vlcsnap-2020-01-25-03h22m47s485.jpg

Ez az első alkalom, hogy láthattunk tellaritát a 24. században. A faj a 22. században játszódó Enterprise-ban és a 23. században játszódó TOS-ban és Discovery-ben is szerepelt, de a TNG-DS9-VOY érájában csak archív felvételeken tűnt fel. A faj képviselője a DIS dizájnjában jelent meg Picard interjúján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr2315426256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása