Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Star Wars IX: The Rise of Skywalker teaser trailer elemzés

2019. április 13. 03:28 - Dzséjt

Mivel nem bírok magammal, aludni meg még annyira sem, gondoltam írok kicsit részletesebben a Star Wars IX: The Rise of Skywalker teaser traileréről. Ilyet még úgysem csináltam.

Szóval, a trailer folytatta az ep7-8 útját, az egyik fontos szereplő egymaga kerül a kamera elé, és liheg. Szép húzás, pláne annak tükrében, hogy a The Force Awakens teaserét Finn kezdte a sivatagban, az ep9 teaserét pedig Rey ugyanúgy a sivatagban. Szép párhuzam.

riseofskywalker-teaser-trailer-3-1555091906659.jpg

Jól láthatóan Rey megcsinálta Anakin/Luke régi fénykardját, ami már önmagában is jelzi, hogy a lány mennyit fejlődött, mióta utoljára láttuk, hiszen valószínűleg egy fénykardot megjavítani nem egyszerű húzás, pláne, ha a kristálya is ketté tört. Érdekesség, hogy Rey úgy tartja a kardot az övén, mint az ep1-3 Jedijei, bal oldalt, és nem felakasztva, hanem valamiféle apró tökszerűségre rácsatolva. Az ep4-6-ban az övre felcsatolt kis kampóra lógatták fel a fénykardokat (a Rebelsben is így csinálták meg).A másik érdekesség, hogy megtartotta a lőfegyvert, ami ugyanaz, amit az ep7-ben kapott Hantól, ez nagyon szép párhuzam. Ráadásul az öve felépítése hasonlít Han övére. Szóval Rey számára Han tényleg nem tűnt el. De vajon ez jelzi azt is, hogy ő kicsit másfajta Jedi? Luke az ep6-ban már nem viselt pisztolyt, de Kanan is elhagyta, amint újra elkezdett Jediként viselkedni. Egyedül Ezra tartotta meg a pisztolyát később is.

riseofskywalker-teaser-trailer-4-1555091906664.jpg

A trailer kezdése amúgy egy Hitchcock-film, az Észak-Északnyugat megidézése, bennem viszont erősen western pisztolypárbaj érzést kelt. Csak olyan epik űrpera formában. A hős nem egy hatlövetűvel áll ki a lóval rohamozó rossz fiúval szemben, hanem fénykarddal, és a lovat a rossz fiú TIE vadászra cserélte. Akárhogy is, az erőviszonyok nagyon eltérőek, szóval Rey-ben van bátorság bőven. Amúgy néhány okos ember már ki is akadt azon, hogy Kylo miért nem lő rá Reyre, mások meg már ki is ötlötték, hogy ez annak a jele, hogy itt már összefogtak és itt csak "gyakorolnak". Nekem lenne egy egyszerűbb válaszom: Kylo nem lő rá, mert még nem sokan jártak jól azzal, ha fénykardot forgató emberre lövöldöztek. Sz*r lenne a saját lézersugara miatt meghalni.

riseofskywalker-teaser-trailer-5-1555091906668.jpg

Még egy pillanat, ami tovább erősíti bennem a western hangulatot. Itt már azért a "hatlövetű" is befigyel.

riseofskywalker-teaser-trailer-6-1555091906677.jpg

Ennél a feliratnál ugrott egy nagyot a szívem. Amióta Abrams kijelentette, hogy az ep9 az előző nyolc film lezárása is lesz, várom, hogy kiderüljön, ezt hogyan gondolja. Ugyan a teaser választ erre még igazán nem adott, az, hogy az ep1 teaser trailerének szerintem legemlékezetesebb szövegét belerakta az ep9 teaser trailerébe, ezzel máris bezárva egy kört, nagyon szép gesztus és komoly jelzésértékkel bír.

riseofskywalker-teaser-trailer-9-1555091906702.jpg

Rey harci pózban. Nem is szórakozik, lendületből háttal áll fel a TIE-nak. Nem aprózzák el az akciót, az fix.

riseofskywalker-teaser-trailer-12-1555091906707.jpg

Ez kérem Kylo Ren kesztyűje, és az ott egy TIE vadász pilótafülkéje.

riseofskywalker-teaser-trailer-13-1555091906710.jpg

És ezen a képen a többi rész is látható, például az, hogy ugyanolyan a kormánymű, a piros vényes bigyók a kör alakú kék fényes bigyókkal.

57416472-578662815970669-6423572574164221952-n_11uq.jpg

Két olyan Star Wars leányzó van, akibe gondolkodás nélkül bele tudnék szeretni. Az egyik Tali az ep8-ból, a másik Rey. Én bírom a kemény, harc/élet edzett nőket, pláne, ha még pilóták is. És itt ez a tekintet. Ebből ez olvasható ki: na gyere, faszikám, játsszuk le. TIE vadásszal jöttél? Kevés lesz az, öreg.

riseofskywalker-teaser-trailer-14-1555091906712.jpg

Bár a fülke részt alaposan megváltoztatták (a piros festésen túl gömb alakú lett és kapott némi extra páncélt), a szárnyak, a fegyverzet és a gép felépítése bizony Kylo Ren hajójára, az ep8-ban még prototípusként működő TIE Silencerről vannak. Ez talán egy már kész TIE Silencer, nem prototípus. Szóval nagyon meglepne, ha Rey nem Kylóval állna ki fénykardtájozni. Megjegyzem, Rey mutatványa nagyon bad ass.

riseofskywalker-teaser-trailer-16-1555091906720.jpg

Apropó, érdekes a TIE-on a vörös motívum, ami szinkronban van/lehet a vörös rohamosztagosokkal. Talán ez is jelzése annak, hogy ez a TIE Kylo bandájához tartozik.

Az ep7-ben Hosnian Prime épp csak cameózott, de az ep8-ban Canto Bight már megidézte az ep1-3 népesebb világait. Ez alapján az ep9 sem lesz híján ennek, hála az égnek. A képen mondjuk nem látható, de szép nagy HD tévén tökéletesen kijön, hogy ez a korábbi pletykákban szereplő havas bolygó. Merthogy havazik. Azt hiszem, akkor sem vádolhatnám azzal, hogy ez Hoth, ha a jobbik szememet becsuknám, és a monitorról balra, száz méterrel, háttal állnék, mert még úgy sem tudnám összetéveszteni. Előbb vádolnám meg azzal, hogy Vandor másolat.

riseofskywalker-teaser-trailer-18-1555091906727.jpg

Ez az egész kép egy akkora szimbólumbomba, hogy ihaj-csuhaj, pedig még igazán azt sem tudni, mit látok itt. Ami sejthető: Kylo Ren éppen újra megmutatja a nyifogóknak, hogy mi értelme van a kereszt-fénypengének (immár harmadszorra), és az egyik Ren lovaggal feltörli a földet. Mindez vörösben. Érted, VÖRÖSBEN! A pokol bizarr megvalósítása. Mustafar klasszikus értelemben pokol, ez a világ, legyen bármi is, inkább olyan dantei elképzelésben az, szóval olyan elvont módon. Megjegyzem itt is puszi a készítők hasára, mert ez a színvilág abszolút egyedi. Kivéve, ha a Csillagpusztító II tüzel, mert akkor nem puszi a hasukra. De valahogy ettől nem tartok.

riseofskywalker-teaser-trailer-19-1555091906728.jpg

Hogy a Ren Lovagok Vezére miért használja felmosórongynak a Ren Lovagját (már ha az az), az jó kérdés, de tippre azt mondom, köze van a pletykált szakadáshoz az Első Renden belül. Megjegyzem, ha beigazolódik, hogy az Első Rend ketté szakadt Kylo smoke-talanítása után, az annyira nagyon bejönne, hogy ki sem engedném utána. Az ep2-3-ban a Köztársaság szakadt ketté és ez okozta a vesztét, az ep8-9-ben az Első Rend szakad ketté, és ez (is?) okozza(?) a vesztét. Az, hogy a rohamosztagos is lövöldözik valakire vagy valamire, ami szintén, mintha a Ren egyik lovagja lenne, szintén ezt sejteti.

riseofskywalker-teaser-trailer-20-1555091906730.jpg

Sokan fejezték ki, hogy visszalépés lenne az ep8-hoz képest, ha Kylo összerakná a sisakját. Ezt annak ellenére, hogy megértem, én nem zártam ki annak lehetőségét, hogy a sisak összerakása valami új dolgot fog jelenteni Kylo Ren számára. Ez az elképzelésem úgy néz ki, nem fut luftra, mert ezt a sisakot nem Kylo Ren rakja össze. Tessék csak megnézni a hegesztő kisiparos kacsóját. Az nem Kylo René. Persze lehet, hogy Kylo parancsára rakják össze, de nem lepne meg, ha kiderülne: több van emögött, mint amit elsőre gondoltunk.

riseofskywalker-teaser-trailer-21-1555091906732.jpg

A sisak összeáll, vörös motívumokkal. A vörös úgy néz ki, Kylo esetében nagyon domináns szín lesz. A véré, amit kiontott?

riseofskywalker-teaser-trailer-22-1555091906735.jpg

Na, ennél a képnél nekem is Jedha érzésem támadt, ugyanakkor amellett, hogy Jedha eléggé leharcolt lehet eddigre, és a The Rise of Skywalkerbe sokkal-sokkal jobban illene Tatooine, van még egy ötletem arra, ez miért nem az a hold. Jedha ugyan sivatagos volt, de hideg hely. Mindenki, így Jyn és Casian is elég vastagon fel voltak öltözve. Cassian konkrétan olyan kabátot viselt, amilyet az ep5-ben a Hoth-on Han hordott. Finn és Poe ehhez képest itt nagyon lezserek. A másik érdekesség: Finn-nél Rey botja van. Szóval Jedhát én teljesen kizárnám. Túl sok minden szól ellene. Ellenben Tatooine és Jakku még szóba jöhet, de pusztán a cím miatt, és amiatt, mert a trailer és néhány korábbi pletyka az egész sagán át való kutatást sugallja, szerintem Tatooine a legvalószínűbb. Amúgy is, hogy néz már ki egy Star Wars trilógia Tatooine nélkül?

riseofskywalker-teaser-trailer-23-1555091906736.jpg

A Disney-gyűlölők szerintem máris imádják az újabb cukiságot: Diót. Azaz D-O-t. BB-8 és a porgok után újabb cukki-mukki elem került az SW-be, de én máris imádom. Olyan, mintha valaki rájött volna, hogy az MSE droidok sokkal királyabbak kutyaként. De vajon mi lesz a szerepe?

riseofskywalker-teaser-trailer-24-1555091906738.jpg

Én mindig bírtam Landót, olyan simlis csirkefogó, hogy ihaj. A Solo meg erre még rá is tett egy lapáttal. Nagyon sajnáltam volna, ha az új trilógiából kimarad. Billy Dee kora miatt mondjuk nem hiszem, hogy túl sok szerepet kapna, de a tény, hogy Solós ruhában feszít a Millennium Falcon pilótafülkéjében olyasmi, amit át kell érezni. Itt érződik az, hogy azért az új filmek között is van kapcsolat, koncepció. A Solo és az ep9 bizony ezen a ponton lezár egy kört.

riseofskywalker-teaser-trailer-26-1555091906742.jpg

A Millennium Falcon, ami lassan tényleg ezeréves, de ha annyi nem is, a 100-hoz már közelít, újra kilép a fénysebességből - talán pont utoljára? És visszakapta a kerek antennáját. Remélhetőleg ezt már nem veszti el, mint az előző hármat. Én már ezt sem szereltem volna vissza rá, hát fogyó eszköz.

riseofskywalker-teaser-trailer-27-1555091906745.jpg

Ha azt hiszed, hogy a "every generations has a legened" az egyetlen visszautalás az ep1 teaserre, akkor tévedésben vagy. Ugyanis abban volt még pár mondat, köztük ez: "every saga has a beginning". Nem tudom, ki vágta össze a trailert, de virtuálisan is emelem kalapomat azért az ötletért, hogy ily módon összehangolják a Saga kezdő és végpontját. A The Phantom Menace-t a The Rise of Skywalkerrel. És ez még csak a teaser trailer! Ha már itt ilyenekben gondolkodnak, mi lesz a filmben?

riseofskywalker-teaser-trailer-28-1555091906747.jpg

Ezzel a képpel kapcsolatban hadd osszak meg egy sztorit, ami amúgy szintén az ep1 egyik első előzeteséhez, a theatrical trailerhez kapcsolódik (én azt láttam először, az tett sw rajongóvá). Amikor először láttam a snitteket a fogatversenyből, nekem eszembe sem jutott, hogy az verseny. Azt hittem, hogy a hősök (Obi-Wan és Anakin) siklókon menekülnek majd űrkalózok vagy a Birodalom elől. Nos, úgy tűnik, 20 évvel később ezt is megkapom, csak nem Obi-Wan és Anakin a hős.

ep9_teaser_01.jpg

Vajon mennyi az esélye annak, hogy egy ilyen üldözéses jelenetben C-3PO panaszkodni fog?

riseofskywalker-teaser-trailer-29-1555091906755.jpg

Érdekes, hogy ebben a trailerben ezt az egy snittet leszámítva nincs űrcsata, és ez is inkább csak utalás arra, hogy lesz ilyen. Elismerem, SW film űrcsata nélkül elég fura lenne, pláne, egy trilógia zárófilm. Pláne egy Saga zárófilm. Ugyanakkor én nem feltétlen tartok szükségesnek egy űrcsatát, de ha lesz, nyilván örülni fogok neki, és, ha lesz, akkor az legyen ep3-at és Rogue One-t alázó. Egy lezuhanó A-szárnyú már biztos lesz, az a háttérben meg tényleg olyan, mintha egy Venator osztályú csillagromboló lenne a klónok háborúja idejéből. Ahogy a neten olvasgattam, sokan gondoltak erre. Azért az zora lenne, ha tényleg feltűnne egy.

ep9_teaser_02.jpg

Ez itt bizony az ep4 végén átadott medálok egyike. Medál az ész! Vajon milyen helyzetben kerül elő? tippre a Falcont mondanám, máshonnan nagyon nem mászhat elő. És ez vajon Rey vagy Leia keze? Elbőgöm magam a moziban, ha Leia.

riseofskywalker-teaser-trailer-30-1555091906757.jpg

ep4_medal.jpg

És igen, itt a pillanat, amikor már a teaserért kiosztanám a legjobb trükknek járó Oscart az ep9-nek. Egy, ez egy fénypont. Leia és Rey, mint anya és lánya... Rey nem Solo, nem Skywalker (nagyon remélem, hogy egyik sem), de Han Solóban és Leia Organa Solóban találta meg az apját és az anyját, még ha rövid időre is. Luke meg a zsémbes nagybácsi, Finn pedig a védelmező bátyus. Ez is egy szép üzenete az ep7-9-nek: nem biztos, hogy a vér szerinti rokonaid az igazi családod.

riseofskywalker-teaser-trailer-31-1555091906759.jpg

A másik pedig ezzel a jelenettel kapcsolatban az, hogy battya meg a paripa, ez egy ep7-hez rögzített jelenet. Amit az ILM művel az SW-vel, az szerintem mérföldkő mérföldkő hátán. Dugja fel magának a Marvel a 20+ überlátványos filmjét, miközben az ep7 olyan trükköket rak le, ahol meg nem mondod, melyik díszlet CGI és mi élő. Az ep8 Snoke-ja szerintem a CGI teremtmények legmagasabb foka (oké, Thanos sem kutya, de ugye Thanos már csak Snoke után jött). És hát ott van Tarkin, aki lehet, hogy nem 100% megtévesztő, de akkor is, egy évtizedek óta halott ember játszott egy filmben, és egyáltalán nem volt gagyi az az effekt. Sőt én váltig állítom, hogy közel tökéletes és a mai napig az RO-ból a kedvenc jeleneteim közé tartoznak Tarkin pillanatai.

És tessék, egy újabb. Ezúttal nincs CGI, vagyis fenét nem, van, Leiának más a ruhája, kicsit a frizurája és kapott egy karkötőt és egy fülbevalót. Ez tippre CGI. De minden más a 2017 óta halott Carrie Fischer, egy olyan jelenetben, amit az ep7-hez rögzítettek több mint 4 évvel ezelőtt, és a trükktechnika csodájával simán hozzá igazították az ep9-hez. És ez nem látszódik!!!! Hát mi ez, ha nem instant Oscar?

Ja, és ennél a jelenetnél az ember szemébe könnyeket csal a "we'll always be with you", ami amúgy egy annyira szépséges átfordítása a "the Force will be with you, always" frázisnak (ep4, Ben), hogy jujj. Ez az egész nem csak Reynek szól, de nekünk, rajongóknak is. Ha a Star Wars itt mindörökre véget érne, ezek a filmek már akkor is velünk maradnak, mindörökké. És a Skywalker Saga velünk is marad, mindörökké, akármi jön ezután.

riseofskywalker-teaser-trailer-32-1555091906760.jpg

Ez a jelenet már csak azért is cudar, mert talán az első alkalom, hogy mozgóképen együtt látjuk Rey-t, Poe-t és Finnt. Vagyis nem, ez így nem helyes, az ep8 legvégén együtt látjuk őket többet magukkal. De szerintem ez áll a legközelebb ahhoz, amit az ep1, az ep4 és az ep6 végén láthattuk. Nagy reményeket fűzök ahhoz, hogy a trió itt együtt indul kalandozni, mert arra viszont nem volt még precedens. Sőt kifejezetten üdítő lenne, ha az ep4-hez hasonlóan a cselekmény csak egy szálon futna. Mondjuk ez annyiból valószínűleg nem reális, hogy Kylo is kap saját sztorit. Amúgy itt is csodálatosak a színek, bár világos van, nagyon nyomott  a hangulat. Látszik, hogy itt valami sötét dolog felé közelednek, ami...

riseofskywalker-teaser-trailer-33-1555091906762.jpg

Valamelyik Halálcsillag roncsa. Sajnos azonosítani, hogy melyiké, lehetetlen. A bolygót nem ismerni fel, lehet a Yavin IV és az Endor is, kívülről nézve a golyóbisokra mindkettőnél lehetett látni nagyobb kiterjedésű vizet. De miután Palpatine kacarászik egy jót, hát meglepne, ha ez nem az Endor. Főleg azután, hogy a Halálcsillag II víz alatti roncsáról készültek koncepciós rajzok az ep7-hez, és korábban az Endorról pletykáltak a jól értesültek.

riseofskywalker-teaser-trailer-34-1555091906763.jpg

Itt jegyezném meg, hogy számomra ez a trailer leghatásosabb momentuma. Ez annyira összeállt, hogy miközben döbbenetemben fészkelődtem, ráléptem az államra. Az egész felvezetés mesteri. Megpillantod a hősök gondterhelt, kissé csodálkozó, kissé rémült arcát egy zord helyen. Aztán vált a kamera, és lám, az egyik Halálcsillag roncsa. És akkor Luke idéz az ep8-ból: "no one's ever really gone". Mindez az előző mondatokkal, különösen a "we'll always be with you" szöveggel nagyon pozitív kicsengésű. Hiszen az ep8-ban is az volt, Han Solóra gondolt, és arra, hogy Leia lehet, hogy elvesztette a fiát, de valahol azért van még egy kicsi Kylo Renben Ben Solóból. Lehet, hogy menthetetlen, de akkor is, ahogy Vaderben is maradt Anakinból, úgy maradt Benből is Kylóban. De itt kérem, és ismét emelném kalapom a trailer szerkesztője előtt, ezt a pozitív üzenetet úgy megcsavarták, hogy szerintem a csavarozás nagymestere, Rian Johnson is elismerően hümmögött. Mert amint elhangzik, hogy "no one's ever really gone", felkacag Darth Sidious, az Uralkodó, azaz Sheev Palpatine.

Nem tudom, mennyi szerepe lesz Sidiousnak. Remélem, nem támad fel. Őszintén, még olyasféle szellemként sem szívesen látnám, mint Darth Bane-t. De ha kiderülne, hogy halála ellenére ehhez az egészhez még mindig köze van, és még mindig ő a Galaxist belengő baljós árny, azt imádnám. És persze, egy tartósabb flashbackben szerepeljen is persze, mert azután, hogy Ian McDiarmid felment a színpadra, és itt meg kacarászik Palpatine, ha egyszer sem jelenik meg a filmben, picit csalódott lennék.

És végül a cím, The Rise of Skywalker. Meglehetősen fura annak tükrében, hogy a Saga főhőseit még sosem nevezték meg címben. Még ha valamelyikükre is gondoltak, akkor is elvontan: Luke volt az új remény és az utolsó Jedi, Anakin a Jedi, aki visszatér, Palpatine a baljós árny. Szóval fura a Skywalker nevet egy Star Wars címben látni, de ez is jelzi, hogy ez a film valami más, egy korszak vége. Ennek ellenére én még mindig nem hiszem, hogy egy konkrét személyre, Luke-ra, Anakinra, Leiára vagy Benre utalna (eleve, én őt Solónak tartom, nem Skywalkernek), és nem is egy "van még egy másik" Skywalkerre, hanem mindarra, amit ez a család képvisel: az Erő egyensúlyára. A kék szín meg nagyon frankó a sárga és a vörös után.

riseofskywalker-teaser-trailer-36-1555091906766.jpg

Na, ennyi. Most már menni kéne aludni. Talán tudok is, most, hogy mindent kiírtam magamból.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr7514761498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása