Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Star Wars IX: The Rise of Skywalker teaser trailer elemzés

2019. április 13. 03:28 - Dzséjt

Mivel nem bírok magammal, aludni meg még annyira sem, gondoltam írok kicsit részletesebben a Star Wars IX: The Rise of Skywalker teaser traileréről. Ilyet még úgysem csináltam.

Szóval, a trailer folytatta az ep7-8 útját, az egyik fontos szereplő egymaga kerül a kamera elé, és liheg. Szép húzás, pláne annak tükrében, hogy a The Force Awakens teaserét Finn kezdte a sivatagban, az ep9 teaserét pedig Rey ugyanúgy a sivatagban. Szép párhuzam.

riseofskywalker-teaser-trailer-3-1555091906659.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Már előrendelhető első regényem, A júdás császár hagyatéka

2019. április 10. 23:08 - Dzséjt

Hosszú volt az út eddig. Hat évvel ezelőtt készült el A júdás császár hagyatéka első változata, azóta megért egy tucat átírást, finomítást, javítást, de április 23-án végre elér a könyvesboltok polcaira. Sőt, a Tuan Kiadó honlapján már elő is rendelhető a Mysterious Universe sorozat következő darabja, méghozzá 25%-os kedvezménnyel.

Sőt, április 27-én a Könyvfesztiválon akár találkozhatsz is velem és a Mysterious Universe jeles íróival, úgymint Anthony Sheenard, Harrison Fawcett, Dave Howard és Michael Walden. Mindnyájan ott leszünk a Tuan Kiadó pavilonjánál és várunk téged szeretettel.

De hadd ejtsek pár szót a könyvről is: A júdás császár hagyatéka a Mysterious Universe egy eddig jószerivel ismeretlen korszakában, a Kolóniaháborúk korában játszódik. Az emberiség már lerázta magáról a von Anstettenek igáját, kirajzott az űrbe, új világokat hódít meg, és nap mint nap újabb csodás technológiákat talál fel, miközben újra felfedezi a mágia hatalmát. Ám, ahol hatalom van, ott hatalmasságok is akadnak, akik önös érdekből nem restek akár háborút is szítani, hogy még több hatalomra tegyenek szert.

Christophe Beck hajdan ilyen embereket szolgált, mígnem a szert nem tett egy hatalmas hírszerzési adatbázisra, aminek hála hirtelen ő lett a Byzantium-rendszer legkeresettebb személye. Politikusok, forradalmárok, orgyilkosok és katonák üldözik, és az egyetlen ember, akire számíthat, az egykori ellensége, az Árnyékbrigád rettegett ezredese, Artyom A. Rozsenko. A két férfi egy olyan macska-egér játékba keveredik bele, ahol nehéz megmondani, ki a jó és ki a rossz, ki a barát és ki az ellenség.

Szólj hozzá!

Jurassic World

2018. június 24. 14:24 - Dzséjt

jurassic_world_poster.jpgHárom franchise van, amiért rajongok, ebben a sorrendben: Star Wars, Jurassic Park, Alien. Alienből kereken húsz éven át nem készült új, önálló film, csak két gyatra crossover mozi, amiről annyi jót elmondhattam, hogy volt bennük alien, meg egy spin-off a Prometheus képében, amit csak sokadik megtekintésre tudtam úgy-ahogy elfogadni. Aztán jött az Alien: Covenant, ami viszont piszkosul tetszett.

A Star Warsszal szerencsésebb a helyzet, hiszen a Revenge of the Sith-et azóta követte két animációs sorozat és hát már a negyedik új mozifilmnél járunk a Solo: A Star Wars Story-val, amiről talán egyszer itt is írok, de annyit azért elárulhatok, hogy bár semmit sem vártam tőle (egyáltalán nem is vártam) nagyon tetszett.

És itt a Jurassic Park. Az utolsó dinoszauruszos mozi, a Jurassic Park III csak egy pár évvel fiatalabb, mint az Alien Resurrection, azért xenomorph-ot a Covenant előtt is láthattunk videojátékokban és persze az AVP-filmekben. Az őslényparkba viszont több mint tíz év alatt csak egyszer mehettünk vissza, egy videojátékban, a Jurassic Park: The Game-ben. De hát a dínók a nagyvásznon az igaziak, nem egy középszerű játékprogramban.

Tovább
1 komment

Jurassic World elmélkedés – A hibrid dinoszauruszok létjogosultsága

2018. június 08. 12:04 - Dzséjt

Az idővonal és a idomítható Velociraptorok után jöjjön a Jurassic World és a Fallen Kingdom cselekményének szempontjából fajsúlyosabb eset: az Indominus rex és az Indoraptor, azaz a hibrid dinoszauruszok létezése. Mert hát mi ez a két állat? Genetikusok által létrehozott hibrid lények, nem pedig „valódi” dinoszauruszok, mint azok, amiket eddig láthattunk. De mi szükség egy teljesen új lényre, amikor itt vannak a dínók? Ahogy Owen is mondta: „ez elég hűha”.

baby_indominus.jpg

"A felfedezés erőszaktétel a természeten" – Dr. Ian Malcolm

Először is tisztázzuk, miből kutyulták össze a hibrid vonalat látványosan behozó Indominus rexet. Nos, az állatot hét dinoszauruszból (Giganotosaurus, Majungasaurus, Carnotaurus, Rugops, Therizinosaurus, Tyrannosaurus rex és Velociraptor) és három ma is élő állatból (tintahal, levelibéka, üregi vipera) kotyvasztotta ki az első parkot létrehozó tudósok vezetője, és a második parkban is ugyanazt a szerepkört betöltő Dr. Henry Wu és csapata. (Az Indoraptor alkotóelemei egyelőre ismeretlenek, azon kívül, hogy van benne Velociraptor és az Indominus-projekten alapul.)

Tovább
Szólj hozzá!

Jurassic Park III

2018. június 07. 22:05 - Dzséjt

jurassic_park_iii_poster.jpgAzt hiszem, senki sem fogja a fejemet venni, ha azt írom, hogy a harmadik dinoszauruszos kaland nem éppen a legerősebb része a sorozatnak. Ha igazán nyers akarnék lenni, akár idézhetnék Malcolmtól is: „ez aztán szép nagy rakás szar”. És hiába turkálunk benne, semmi értékelhetőt nem találunk benne. Illetve azért talán három dolgot a javára írhatunk: vannak benne dinoszauruszok, újra Dr. Alan Grant (Sam Neill) a főszereplő és jó lett a zene. Sőt utóbbi a legerősebb része, Don Davis remekül betölti a John Williams hagyta űrt. Minden más téren a film borzalmas.

Már a sztorinál problémák akadnak. Természetesen a továbbiak spoileresek, de őszintén szólva, nincs a filmben fordulat. Pontosabban, amit annak tartanak, az… Háááát… Nos, kenjék a hajukra kategória. De azért a rend kedvéért: innentől spoileresen.

Tehát Paul Kirby (William H. Macy) és Amanda (Téa Leoni) azért ráncigálják el szegény Grantet és tanulóját, Billy Brennant (Alessandro Nivolva) a Sorna-szigetre, mert pici fiúcskájuk ex-Mrs. Kirby pasijával arrafelé ejtőernyőzött. Természetesen a dolgok sosem sülnek el jól, ha dinoszauruszokról van szó, így hát először az ejtőernyős kalandokat biztosító csapatot zabálja fel a köd (vagy valami, ami csak és kizárólag ködben támad, a víz alól, száguldó motorcsónakokra), aztán szegény ex-feleség pasija is megpurcan. Hogy mibe halt bele, az nem derül ki, de a lőtéri kutyát sem érdekli, még a nője is pont lecsokizza, miután megtalálják a hulláját. Kezdjük azzal, hogy a csávót eleve nem is keresik, végig csak azt kiabálják, hogy „ERIC!!!!”

Tovább
Szólj hozzá!

Jurassic World elmélkedés – Idomítható Velociraptorok

2018. június 07. 15:16 - Dzséjt

Mivel a Jurassic Park-sorozat nagy kedvencem, és már itt az ötödik film, a Jurassic World: Fallen Kingdom, úgy döntöttem, kihasználom az alkalmat és elmélkedek kicsit két olyan dologról, amit a Jurassic World hozott be a szériába, és ami miatt úgy érzem, sokan fújnak is rá és fújhatnak a Fallen Kingdomra is. Ez a két elem nem más, mint az idomított Velociraptorok és a hibrid dinoszauruszok.

Természetesen a cikk spoilereket tartalmaz a Fallen Kingdom kivételével (erre csak annyiban hivatkozom, amennyit a trailerekben látni lehet) az összes Jurassic Park-filmből, szóval, ha azokat még nem láttad, akkor mars megnézni!

velociraptors_vs_owen.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

The Lost World: Jurassic Park (Az elveszett világ: Jurassic Park)

2018. június 07. 01:23 - Dzséjt

the_lost_world_jurassic_park_poster.jpgA Jurassic Park 1993-ban akkora sikert aratott, amekkorát film ritkán szokott. A közönség imádta, a kritikusok szerették, és filmtörténelmi mérföldkő lett. Arról nem is beszélve, hogy egy valag pénzt hozott. Ez utóbbi már önmagában elég lett volna a folytatáshoz, szóval nem meglepő, hogy az Universal leadta a megrendelését: kell a második rész.

Michael Crichton benne volt a dologban, hamar-gyorsan összerittyentett egy új regényt, ami finoman szólva rossz lett. Az első részt több év alatt, a folytatást alig három hónap alatt hozta össze, és ez bizony meglátszik rajta. Ráadásul ez az egyetlen könyv, amit megrendelésre gyártott, s ha ez még nem lenne elég, hát hozzáigazította az első filmhez, így például az Őslényparkban meghalt Ian Malcolm a Szörnyek szigetében vígan éldegél, igaz, az elején még mankóval jár.

Steven Spielberg is érezhette, hogy Crichton ezúttal nem tette oda magát, úgyhogy a script megírásának feladatát kiadta az előző rész társ-forgatókönyvírójának, David Koepp-nak. Az úr alaposan átszabta a regényt, kihúzta belőle a hosszú és nem egy helyen értelmetlen filozofálgatást, az ellenlábas triót komplett vadászhadseregre cserélte, de megtartotta az izgalmasabb jeleneteket, sőt még az első könyvből is átemelt bizonyos dolgokat (például a film eleje az Őslénypark eleje volt, természetesen eszközöltek némi változtatást, konkrétan a Sorna szigetre helyezték az eseményt).

1996 szeptemberében, egy évvel a regény kiadása után megkezdődött a forgatás, és 1997. május 23-án a mozikba került a film.

Tovább
Szólj hozzá!

Jurassic Park idővonal

2018. június 06. 16:46 - Dzséjt

Annak idején a Universal nem csak úgy bedobta nekünk a Jurassic Worldöt, hanem számos kiegészítő anyagot is megosztott a marketing folyamán – például kapott fikciós hivatalos honlapot a Jurassic World, a Masrani és az InGen is –, így egységesítve a régi filmeket és az újat. Én ezekből az információkból összekalapáltam egy idővonalat, ami nem csak abban segíthetett az angolul kevésbé értőknek, hogy melyik film mikor játszódik vagy melyik esemény mikor történt, hanem abban is, hogy kicsit jobban képbe kerüljenek a Jurassic Park világával.

Nos, ezen a héten jön az új epizód, a Jurassic Park: Fallen Kingdom, amely az előző részhez hasonlóan szintén rengeteg háttérinformációt kapott, tovább bővítve és egységesítve az univerzumot. Ezekből megtudhatjuk, mi történt a Sorna szigeten a Jurassic Park III óta, de az is kiderült, honnan került oda a Spinosaurus. Mivel az előző Lightspeed, ahol közzé volt téve az időrend, mára végleg megszűnt létezni, úgy gondoltam, újra megosztom. Viszont akkor már kihasználom az alkalmat, hogy frissítsem és kibővítsem az idővonalat, beleszőve mindazt, ami a Jurassic World megjelenése óta napvilágot látott.

jurassic_park_dinosor.png

Tovább
Szólj hozzá!

Jurassic Park

2018. június 05. 16:38 - Dzséjt

jurassic_park_poster.jpgEddig talán itt a blogon csak elvétve említettem, hogy a Star Wars és az Alien franchise mellett van még egy trilógia, aminek rajongója vagyok. Nem úgy, mint a felsoroltaknak, hanem kicsit máshogy. Nincs belőle szobányi legóm (pedig jelent meg legóban), nincs szekrénynyi figurám, csak egy szem, az, ami a Blu-ray mellé jelent meg (plusz van egy T-rex és egy Spinosaurus fejem, szintén JP-sek).

Ehhez a filmhez gyermeki rajongás fűz. Mivel ugye részben elfelejtettem felnőni, így sosem szerettem ki a dinoszauruszokból. A legtöbb gyerek ugyan imádja őket, de mire felnő, ez a rajongás szelídül vagy elmúlik. Nálam ez nem következett be. A dinoszauruszokat máig szeretem, még a játékdinókat is őrzöm a polcom legtetején. Ráadásul a Jurassic Park széria más tekintetben is meghatározta, a maga faramuci módján átjárta az életemet, de erről majd kicsit később, egy másik résznél.

Tovább
Szólj hozzá!