Lightspeed 3.0

"Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét." - by Thomas Huxley

Thor

2017. május 03. 08:02 - Dzséjt

E kritika eredetileg 2012. szeptember 9-én lett publikálva a Lightspeed 2.0-n, ide kisebb hibajavításokkal került fel.

thor_poster.jpgNo, holnap érkezik az Avengers Blu-rayem, szóval hamargyorsan letudom még a két hátralévő filmet (és talán majd a dream-team filmről is pötyögök még valami okosságot, bár az SFportalon már írtam egyszer róla), ha már a mozi idején lustaságom egyéb elfoglaltságom nem engedte. Szóval, Thor, aki nem asgard, de az Asgardról jött, a van pörölye (möjmöj, vagyis  Mjølnir), de az nem egy földbe vésett transzportketyere, és a Földre sem a csillagkapun, hanem a Bifrost Hídon át érkezik… Ami mondjuk majdnem ugyanaz.

SPOILER

Szóval, Thor Odinson (Chris Hemsworth) éppen koronázási ceremóniáján vesz részt, amikor néhány jégóriás megpróbálja elcsaklizni a páncélteremből az Ősi Telek Ládáját, amit még Odin (Anthony Hopkins) kaparintott meg a jégóriásoktól pár ezer évvel korábban, akik akkoriban éppen a Föld elfoglalásával voltak… elfoglalva. Szerencsére a széf őre, a Pusztító lenullázza a betörőket, ám ez az arcátlanság annyira felbőszíti Thort, hogy öccsével, Lokival (Tom Hiddleston) és négy komájával átugrik Jotunheimbe és kicsit elkalapálja a Jégóriásokat. Ez persze nyílt hadüzenet, a háborút csak Odin befutásával tudják elkerülni. Az apuci kissé zokon veszi fia esztelenségét és megfosztja erejétől, a pörölytől és a tetejébe még a száműzi is. A Földre. Ahol Thornak meg kell tanulnia, mi az az alázat, mire jó a gondolkodás, meg ilyen jóságok. Míg ezeket keresi, beleszeret egy földi tudósba, Jane Fosterbe (Natalie Portman), összehaverkodik Erik Selviggel (Stellan Skarsgård), és még a SHIELD-del is lefut egy kört. Csak sajnos a jégóriások odahaza szervezkednek, amiben nagy segítségükre van egy rejtélyes alak.

A sztorinak őszintén szólva, nincs sok baja, ha csak az nem, hogy Thor vívódása még elbírt volna fél órát. Egyszerű, mint a faék, vagyis inkább, mint Thor, de ott a közepe tájékán kicsit bonyolíthatták volna. Mintha Kenneth Branagh rendező csak a film eleje és végét jellemző akciót tudta volna kézben tartani, míg a közepén lévő lelki részek nem érdekelték, vagy nem tudott mit kezdeni velük. Sőt az egész földi rész inkább afféle átvezető A-ból B-be, legalábbis ez az érzésem támadt az ottani konfliktus derült égből villámcsapás (bocs) szerű megoldása láttán. Thor éppen búsul, aztán befutnak pajtijai, akik felhomályosítják az otthoni helyzetről, befut a Pusztító is, akit hamar bádogdobozzá egyenget és már meg is vissza Asgardba. Hiányzik az érzelmi fordulat, a pillanat, amikor Thorról elmondhatnám: na végre, felfogta, hogy mit csinált eddig rosszul. Bár van jelenet, ami ezt a célt óhajtaná szolgálni, de nem jön össze.

Mindezt leszámítva én csípem eme filmet. Jobban, mint a Captain America: The First Avengert, és bár nem tartom jobbnak az Iron Man és az Iron Man 2-nél, azoknál is jobban tetszik. Nem tudom megmondani, miért. Nem a sztori és nem a színészi játék, az biztos, talán a hangulat, talán Hemsworth kisugárzása (akit mellesleg a Star Trekben és a Snow White and the Huntsmanben is csíptem, ha ügyes, belőle lehet a következő Hugh Jackman), esetleg Natalie Portman szépsége, vagy a filmből áradó könnyedség. A túró tudja, mi hat rám, de valami megragadott. Az biztos, hogy a zene köztük van, Patrick Doyle epikus, hősies muzsikát kanyarított a mozi alá.

Pedig látványra és akcióra sem mondanám azt, hogy ez aztán egy hűbazmeg film. 2011-ben volt ennél látványosabb és akciódúsabb mozi is (egyből a tesója, a Captain America, vagy a Transformers: Dark of the Moon, esetleg a másik Marvel-film, az X-men: First Class). Jó-jó, Asgard vagy Jutunheim igen látványos hely, de aztán egy poros sivatagi kisvárosba kerülünk, ahol mindössze egy nem túl nagy fantáziával megalkotott Pusztítót kell leverni, az sem tart túl sokáig. A film elején ellőtték az akció és látvány puskapor egy részét, a maradékot meg a végén használták fel.

Szóval komálom, na. Nem kiemelkedő, elbírt volna még fél órát, lehetne összeszedettebb is, mégis van benne valami, ami miatt szeretem elővenni, sőt amiért ez az egyik kedvenc MCU-filmem.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lightspeed.blog.hu/api/trackback/id/tr8512474897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása